Хенри Форд измислил и ... Трабанта?

12.01.2021 24 часа
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

На 13 януари 1942 г. Хенри Форд получава патент за първия в света пластмасов автомобил, съобщава сайтът auto-press.

Всеизвестно е, че Хенри Форд е не само пионер на американския автомобилен бизнес и производство, но и много талантлив изобретател, гледащ на света много по-широко от съвременниците си. Той първи оценява плюсовете на конвейерното производство на автомобили и го прилага в стремежа си да поевтини производството. Чак до смъртта си през 1947 г. Форд продължава търсенията си в автомобилната област.

През май 1940 г. той подава за разглеждане в патентните органи свой проект за автомобил от пластмаса. Интересното е, че той изпреварва дори идеята за най-масово произвеждания в света пластмасов автомобил - трабанта, не само по време но и технически, като отива още по-далеч, предлагайки не само външните панели на купето, но и носещата му част във вид на пространствена силова конструкция да бъде изработена от пластмаса.

Форд предлага напълно отказване от тежката стоманена рама. Документът е приет за изучаване, а патентът е издаден на 13 януари. Малко преди това - през 1941 г. в конструкторското бюро на „Форд" правят и опитен образец на колата, която е с цели 30% по-лека от традиционните й аналогични автомобили.