Пу, да не ти е уроки

25.10.2020 Стоян Нешев

В Харманли вярват, че куршум за страх се лее поне веднъж годишно, дори и без повод

Леенето на куршум за страх и баенето са ритуали, които се радват на почит и уважение най-вече в Югоизточна България. Тези обреди се предават в наследство от майка на дъщеря, от баба на внучка или от леля на племеница.

Леля Яна от Харманли, го е наследила от баба си, родена през 1885 г. Народномедицинската практика в случая винаги е съпътствана от басня.

„Баба ми я предаде и ми каза, че тя ще влезе в сила след смъртта й. Каза ми обаче да започна да лея куршум, когато мина критическата възраст“, казва леля Яна.

Причината защо жените се отдават на ритуала, след като им спре менструацията, е твърде прозаична. Преди това те имат задължението да раждат деца, които изискват грижи и внимание.
Куршум се лее с най-старата лъжица в къщата. Необходими са нож и друга лъжица на дупки. Леля Яна разказва, че при леенето се познава от какво човек е изплашен дали от змия, човек или нещо друго... 

Възможно е и стресът да е бил приет от друг, чиято уплаха се е прехвърлила като енергия. Леенето на куршум не се извършва по домовете на хората, то става винаги в къщата на този, който ти го лее. Мястото задължително е обособено, с много икони, предимно на Света Богородица и Исус Христос.

Розмари Де Мео, авторка на романа „Стопанката на Господ“, казва, че леенето на куршум е пример за т.нар. приложна магия. Ето как тя отговаря на скептици, които питат как с парче калай ще се махне магия или ще мине уплахата. – Магията се премахва само с магия, обяснява Розмари Де Мео. И прави връзка между ходенето на лекар, който лекува болестта на физическо ниво с хапчета, и изчистване на негативна енергия с енергия от вещ човек.

Обяснението на учените

за ритуали като леенето

на куршум,

е, че те носят в себе си архаичните космогонични представи за болестта, равносилна на нарушен космически ред. Целта е да се възстанови нарушеният космически порядък. Предполага се, че корените на народните лечителски практики са от древността, дошли по нашите земи от траките.

„Куршум се лее толкова пъти, докато сърцето се освободи от всякакви други остри калайни формирования“, обяснява технологията леля Яна. След ритуала човекът, на когото е лят куршум, пие 4 глътки от водата, с която е извършено изцелението. 4 пъти, за да може въображаемо да бъде изобразен Христовият кръст. Със същата вода се мокри челото, бузите, брадичката, ръцете и колената на уплашения. 3 нощи след леенето на куршум той спи на него, т.е. слага го под възглавницата си. После куршумът се хвърля в течаща вода, а не на кръстопът, както понякога се препоръчва. 

В Харманли вярват, че е добре човек да си лее поне веднъж годишно куршум, дори и да не е изплашен.

Леля Яна разказва за пример от практиката си, който потвърждава тезата: „Не вярваш ли, нищо не се получава!“ Преди години граната застрашила живота на неин познат офицер на тренировъчен терен. „Лях му куршум и му казах да предаде на колегата, с когото заедно са пострадали в окопите, да дойде и на него да лея. Той обаче казал: „Не ми пука!“. Поверието казва, че ако си уплашен и до 40 дни не си лееш куршум, може да получиш левкемия. И наистина човекът не дойде, разболя се и 2-3 месеца след инцидента почина“, обяснява жената.

Ако човек не може да иде веднага да му леят куршум, има и други временни мерки срещу стрес. Една от тях е

изплашеният да

направи 3 пъти кълбо,

казвайки: „Сърце на място!“. Може и да си плюе три пъти в пазвата с думите: „Мечка страх мен не страх!“.

Не са изключение случаите, в които жената, която лее куршум, може и да бае против уроки.

„Гърците казват „матясан“, а ние, българите, „хванал си лоши очи“, е обяснението за уроките на леля Яна. В основата на урочасването е завистта. Например завист заради красота или пари, за което човек ви е погледнал с много лоши очи. Леля Яна казва, че малчуган може хване уроки от репликата: „Ооо! Това дете расте много бързо, като кърпузка!“. Това се приема за вътрешна злоба, която е неизказана. „Възможно е дете да бъде урочасано и от родителите си. Например ако те му кажат: „Ох, моето пиленце! Моето слънчице!“, т.е. харесват си го, но го урочасват“, казва баячката.

Когато човек е урочасан, го сполетява неистово главоболие. „Спомням си при баба идваше една женичка, за която в махалата казваха: „Въййй! Такава дърта жена саде ходи да й баят! Какви са тези нейните уроки!“ Оказа се, че когато тя срещнеше една и съща жена на име Иванчовица, винаги започваше да я боли глава. Може и самата урочасана да си е внушила, но може и наистина въпросната Иванчовица да е я урочасвала“, допуска леля Яна.

Баенето против уроки също става с басня. Ето как звучи една от тях:

Гръмнало е, треснало е,

та се стърси земя и небо,

та се разлюля църно море,

та са разигра църно море,

та излязла църна жена от църното море ,

са сичко църно, са сичко грозно,

премяната й църна,

хурката й църна,

каделката й църна...

Та я видя слънцето,

та се измести от мястото си,

та я видя месечината,

та се измести от мястото си,

видяха я звездите,

изместиха се от мястото си...

Как се е баело едно време? Баячката сядала на земята, а главата на човека, на когото ще лекува, слагала в скута си. Сега баенето е възможно с докосване на ръцете или рамото на човека. Когато някой е урочасан от мъж, баячката се прозява с полуотворена уста, а когото е от жена прозявката е широка, казва леля Яна. 

Очите, които най-много урочасват, са сини и зелени. С други думи, това са хора, които имат змийски или котешки поглед.

Леля Яна препоръчва родителите да се радват на децата си, докато спят. „Ако искаш да не урочасва, поглеждаш нослето му и казваш: „Пу-пу-пу! Маскара!“, казва баячка. Друг съвет за по-възрастните, когато знаят, че урочасват от някого, три пъти на ум да възпроизведат заклинанието: „Църна вълна на очите ви!“.

Против лоши очи защита е и червеният конец. „Едно време той се носеше на шапките на децата, заедно с него имаше и 2 скилидки чесън и синьо синче против уроки“, обяснява архаичното значение леля Яна. Преди човек да си сложи червен конец, е добре, той да е обаен.

Правилно е да се

купува от църква.

Чесънът отблъсква и змии, казва друго народно поверие. Носи се лятно време в джобове на дрехи, за да не се среща влегуто. Може да се остави и при люлката на дете да не го хапят змии.
При леене на куршум или при баене не е необходимо да се дават 50,100 или 200 лв. „Оставят се железни монети на земята, които се настъпват. Парите се прибират тогава, когато човекът си е тръгнал. Харчат се за вкъщи“, казва леля Яна.

Освен горните два ритуала, разпространен в Югоизточна България е и друг - леене на восък. Той е не толкова за уплаха и стрес. „Восък се лее, когато късметът ти е заключен. До него основно прибягват бизнесмените“, обяснява леля Яна и посочва, че веществото се лее на хартия, на която се разтопява, а не във вода.

Леля Яна е и ясновидка, уменията придобива след кома. „Бях на 28 г. Имахме Ленински ден в предприятието, в което работих. Спомням си, че тогава духаше много вятър в цеха, но имахме задача да го почистим. В склада имаше големи порти, едната от тях се откачи, падна и ме удари“, разказва тя. Приета е в болницата, 7 дни лекари се борят за живота й.

„На 7-ия ден съм проговорила. Над мен е бил студент от Алжир, на когото съм казала: „Ти защо си си оставил държавата и си се дохласкал тук, какво правиш тук? Искам си нашия лекар!“ и съм заспала. По-късно при мен е дошла медицинска сестра и съм й казала: „Въх, мари, Деспино, ти защо се разведе ма, кой се развежда в днешно време? Не те ли е срам?“, разказва леля Яна. Тези разговори са й преразказани, тя не ги помни.

Докато е спяла, сънувала голяма зелена ливада. Изведнъж направила кълбо назад и напред. „След това видях река, над която имаше дъски като мостче. Запътих се да мина по тях – отсреща също имаше ливада и хора, които косят.

Като стъпнах на едната

дъска, срещу мен

дойде човек с вила.

Той ме убоде в бъбрека с думите: „Марш! Не сега!“. Чух, че казваше нещо: „пет, пет...“ Вероятно на толкова години ще умра. Когато ме убоде, се събудих“, разказва съня леля Яна.

След болницата се прибира вкъщи да се възстановява. Една нощ сънува забулена в черно жена, която й казала: „Утре ще дойде едно момиче на име Тянка, ти трябва да му гледаш!“. „Помня, че в съня забулената жена ми каза, че това момиче е бременно от военен, но той не иска да я вземе. Щом й гледам, ще се ожени за нея. Аз откъде да знам какво да му кажа на това момиче, че да му гледам, отвърнах на жената в черно. Тя обаче изчезна“, спомня си леля Яна.

Действително на сутринта момиче на име Тянка отишло в дома й. „Влезе при мен, но какво разговаряхме – не помня. 15 дни след срещата получих по пощата покана за сватба. Това бе началото!“, споделя за уменията си в ясновидството леля Яна.

За изчистване на магия леля Яна препоръчва църквата. В четвъртък да се ходи на Киприяновата молитва, а в неделя – съпругата вкъщи да направи петохлебие.