Риданията, че "Света София" в Истанбул е станала джамия, са смешен плач

29.07.2020 Георги Милков
Георги Милков
Георги Милков

Тия ридания, че "Света София" в Истанбул е станала джамия ми се струват прекалено закъснял и малко смешен плач. Закъснял с около 567 години. Защото "Света София" не е църква, откакто е паднал Константинопол.

Джамия е от 1453 г. и по всичко личи, че ще си бъде джамия още дълго време. Така както Черната джамия в София, построена през 1528 г. по волята на Сюлейман Великолепни, ще си остане великолепен християнски храм. Даже един от най-великолепните - църквата "Свети Седмочисленици". Джамията е построена от Коджа мимар Синан - главен архитект на Османската империя, чийто стил е силно повлиян точно от архитектурата на константинополската "Света София". Това негово софийско творение е имало удивително минаре от черен витошки гранит и затова хората са я наричали Черната джамия.

През 1897 г. Министерския съвет се разпорежда тая джамия да се преустрои в църква. Самият Петко Каравелов става кръстник на храма, изричайки сакралните слова: "Ние предлагаме тази църква да се казва "Свети Седмочисленици", или както ги зоват още Светите светлозарни учители, на които толкова много дължи славянството". После храмът става и вечен дом на Каравелов, неговият гроб е още там - при олтарната стена. По същия начин в "Света София" в Истанбул лежат костите на не един османски султан. Сигурно там щеше да почива и клетото тяло на Балдуин Фландърски, преобърнал "Света София" в католическа катедрала и коронясан в нея за пръв латински император, но уви. Съдбата му отрежда друго - да загине по нашите земи, ослепен и унизен от българите в оная трагична кула, която носи неговото име. Затова днешният ни плач за византийската слава на "Света София" ми се струва леко смешен.

П.П. Поради големия интерес и многото коментари към тази публикация ще добавя един риторичен въпрос: Колко души при посещенията си в Истанбул са предпочели Капалъ чарши, защото е безплатно, пред "Света София" като музей срещу заплащане? Е, сега всички тези хора ще имат шанса да влязат свободно и без пари. Пък нека в молитвите си да се обръщат към този Бог, който им е в сърцето.

И още нещо. “Света София” е второто най-посещавано от туристи място в Истанбул след двореца “Топкапъ”. Между два и три милиона души всяка година. Съответно всеки плаща билет от 15 долара средно. Направете сметката. “Света София” е златна касичка за кметството на Истанбул. Само че миналата година това кметство го спечели най-голямата опозиционна партия в Турция. Ето ви още една посока за неемоционални размишления.

От Фейсбук