Допълват рода на Капитан Петко Войвода с потомци на негова неизвестна дъщеря

07.02.2023 Spomen.bg онлайн
Капитан Петко Войвода СНИМКА: Уикипедия
Капитан Петко Войвода СНИМКА: Уикипедия

Капитан Петко Войвода е имал и дъщеря Стелиани, родена през 1878 г., според хипотезата на Зоя Начева, началник на Държавен архив - Смолян до 2019 г. Нейно проучване допълва родословното дърво на Войводата с потомците на неизвестната досега дъщеря в Гърция. В Ксанти живее правнук на Капитан Петко, разказва Зоя Начева. Майката на Стелиани - Аспасия е описана като персонаж и в книгата на Николай Хайтов за легендарния воевода. Предположението на Начева е, че тя е слугинчето в дома на Калън Тома в Марония, предупредило Петко и четата, че в храната има отрова.

Проучването на Зоя Начева прибавя нови щрихи към общоприетото схващане, че Петко Войвода е имал от първия си брак син и вероятно дъщеря. Според нейната хипотеза Стелиани е дъщеря на Петко и Аспасия. Капитан Петко много е разказвал на приятелите за своите бойни подвизи, но за личния си живот почти нищо не е споменавал, посочва началникът на Смолянския архив. Според нея по този начин Войводата е предпазвал близките си, защото след 1878 г. те останали в пределите на Турската империя и всяко подозрение, че са му роднини би ги обрекло на преследване. Вероятно това е причината да не споменава и дума за децата си според Зоя Начева.

Сред множеството биографи на Петко Киряков, единствено Константин Божков споменава, че освен син Георги, комитата има и дъщеря. Известен факт е, че Петко е доверил личния си тефтер само на Божков, допълва Начева. В Архива в Смолян се пази ръкописът на първия биограф на Петко - Христо Попконстантинов. Двамата се познавали лично и има запазена кореспонденция между тях.

Зоя Начева и съпругът й срещат случайно правнука Стерлиос при разходка в Стария град на Ксанти. Първата му фраза, запознавайки се с българите е: "Знаете ли кой е Капитан Петко Войвода? Аз съм негов правнук." Архивният експерт смята, че срещата, която е дни преди отбелязването в Смолян на годишнина от смъртта на Капитана, всъщност не е случайна.

Имам чувството, че неспокойният дух на Войводата сякаш ни е насочил в този момент да се видим, за да разкажем тази история, допълва Зоя Начева. Тя смята за свое задължение да представи и проучи твърдението за неизвестната досега дъщеря. Впрочем, потомци на Стелиани са посетили през 70-те години на миналия век България и разказали всичко това. Припомнили разкази на Стелиани, че майка й била първата жена на Петко. Подарили са и нейна снимка на Тракийската организация в Хасково, която потъва някъде из техния архив и не намира публичност по онова време, а твърденията им не са включени в изследвания или официални биографии. Информацията е отразена едва през 2014 г. в пресата.

В Архива в Смолян е проследена родословната клонка на гръцките наследници на Капитан Петко Войвода. Правнукът обогатява архивния фонд с фотографии на Стелиани, която поразително прилича на Петко. Само мустаци да се сложат върху снимката и ще се получи портрет на Петко Войвода.

Стелиани се ражда от любовта на Войводата и Аспасия (името е предполагаемо според Начева, защото в разговорите с много хора в Марония съобщават различни имена, едни казват Мария, други Елени). В епизода с неуспешния опит за отравяне на четата на Петко в Марония, Хайтов пише за слугинята Аспасия: "Какви чувства е събудил гиздавият Капитан Петко в душата на това крехко момиче - дали само чувството на преданост към легендарния народен защитник, или една неочаквана бликнала любов - това не знаем и никога няма да узнаем." В биографичната книга на Филип Симидов също е описана сцената с гъркинята Аспасия, която работи в дома на бея Калън Тома, където са поканени четниците. Тя успява да спаси четата, прошепвайки на ухо:

"Нищо да не ядете, защото има отрова".

В гръцкото село Марония и до днес пазят светлия образ на Капитан Петко Войвода, твърди Зоя Начева. В спомените на възрастните хора жената на Петко войвода е с различни имена, едни я наричат Мария, а други Елени. Някои посочват църквата, в която са се венчали, но няма запазени регистри от тези години и това е трудно да се докаже, обяснява Начева. 

В центъра на селото има чешма, която е известна като Петковата. Според разказите на внуците, Аспасия е починала скоро след раждането на Стелиани и момичето е отгледано от леля си Урания в гръцкото село Кимерия, близо до Ксанти. Още една чешма в Кимерия е наречена на Петко Войвода. Тя е пред дома на Урания и съгласно легендите там идвал нощем Петко, за да вижда през прозореца дъщеря си. В Кимерия е запазена и песен за Петко Войвода, която допълва разказите за "андартина" /бунтовника, хайдутина/, който закрилял и гърци, и българи, и турци.

Аспасия е една от дъщерите на Стелиани. От внучката Аспасия е останало българско издание на книгата на Хайтов за Капитан Петко. Тя собственоръчно е подчертала всички места в художествения разказ за Войводата, където е спомената баба й Аспасия. Книгата е подарена от Стерлиос на Държавния архив в Смолян заедно с фамилни снимки и албуми.

Възстановяването на липсващата клонка от родословието на Петко Войвода продължава с описание на осемте деца на Стелиани - Василики, Козмас, Василис, Георгиос, Петрос,Теоклис, Аспасия и Ангелики.

Правнукът Стерлиос е бивш пожарникар.Той не говори български език, но е запазил спомените за българските песни, които е пяла майка му Аспасия. Праправнукът Йоргос е завършил висше военно училище, вероятно повлиян от бойния дух на именития дядо. 

Почувствах се длъжна да разкажа тази история, за да не остане в неведение, както веднъж се е случило, обяснява Зоя Начева.