При 3 бала бурно море и мъртво вълнение спасители вадят жена и мъж, тръгнал да й помага

01.08.2022 Димчо Райков
Инцидентът е станал на това място навътре в морето на 30 метра след скалите.
Инцидентът е станал на това място навътре в морето на 30 метра след скалите.

За малко да се удави и служител на школа по сърф - отишъл с дъската да ги търси. Не влизайте във водата след 18 ч - особено ако през деня е имало червен флаг, съветват морски гардове.

Двама молдовци и осем българи ще запомнят 28 юли 2022 г. От този ден чужденците карат втори живот - те бяха спасени на Южния плаж в Несебър след близо едночасова битка с мъртвото вълнение и огромните вълни.

Щастливата развръзка идва заради самоотвержената намеса на водните гардове в извънработното им време, които случайно още не са се прибрали в домовете си.

Драмата се разиграва около 18,20 ч. По това време на спасителите им е свършило работното време в 18 ч и са свалили червения флаг. Ивицата обаче е пълна с хора заради разхлаждащия морски бриз в горещините. Цял ден е имало мъртво вълнение, придружено с огромни вълни, и охранителите поемат уморени към домовете си.

“Тъкмо бяхме тръгнали и чухме по станцията, че има инцидент на първи пост. Без да се замислим, всички се втурнахме натам. В морето далеч от брега имаше мъж и жена. Борбата беше много тежка.

Близо час се борихме с мъртвото вълнение,

което постоянно дърпаше навътре. Ситуацията се утежняваше от вълните, но в края на краищата се справихме. И за миг не се поколебахме - реагирахме светкавично, бяхме екип, а добрата ни подготовка си каза думата”, разказва пред “24 часа” Иван Тимонов, един от спасителите.  

Той е само на 18 г., от Хасково и току-що е завършил училище. Това е първото му лято като воден гард на българското море.

Давещите се били мъж и жена молдовци, които не се познават. Първа влязла жената - на около 50 г., която бързо губи дъно под краката си. Мъртвото вълнение я завлича навътре и изведнъж се озовава на 30-40 метра, където е дълбоко 3-4 метра.

Въпреки уменията си да плува тя губи сили заради големите вълни, които трябва да преодолява. Дори и да е викала за помощ, едва ли някой я е чул заради ревящото море. Хората от брега усещат, че нещо не е наред, и се скупчват разтревожени.

Виждат само две ръце над водата, които бързо се скриват от вълните.

Предизвикателството да се помогне на жената е голямо, а морето ври и кипи. Тогава на помощ се хвърля 30-годишен мъж, но и той попада

в капана на мъртвото вълнение и започва да се дави

  Спасителите вадят първо жената, а после мъжа. Оказва се, че той също е молдовец. Спасяват ги с буй и въжета, които им хвърлят, за да се хванат. Те не успяват веднага, тъй като са изтощени, а вълните постоянно ги заливат.

Служител от школата по сърф също влязъл с дъската си да спаси давещите се, но огромните вълни повлекли и него навътре. Успял да се измъкне навреме от течението, без да успее да стигне до губещите сили молдовци.

“Балшое спасибо”, казва молдовецът Вася, спасен от водния ад. Ден след инцидента “24 часа” го откри на същото място, откъдето се е хвърлил в ревящото море.

Вася реагирал спонтанно, без да знае, че давещата се е негова сънародничка.

След като го извадили, бил в безсъзнание

и се наложило да му слагат системи. Пропуснал един ден на плажа, но на следващия - в събота, отново бе там със съпругата си и двете им деца.

Благодарение на бързата реакция на спасителите не се е стигнало до трагедията пред очите им да загубят съпруг и баща. 

Вася казва, че е получил стрес от случката, но вече се съвземал. Дълго време обаче стоеше на прибоя и се плицикаше до глезените - не влизаше в морето въпреки жълтия флаг, видя “24 часа”.

От жената, която е била изкарана от морето, нямаше ни вест, ни кост. След като я извадили, промълвила само “Слава богу”, събрала си багажа и напуснала плажа.

“След работно време бяхме оставили инвентара в близко заведение на стотина метра и се оказахме с един комплект”, казва Тимонов. За да не губят време да се връщат за втора пластмасова топка, спасителите първо подават наличната на жената и после на мъжа.

“Голяма битка беше да го измъкнем. Постоянно трябваше да го държим над водата, за да не нагълта вода. По едно време в паниката започна да души един от спасителите - толкова силно го беше хванал в опит да си вземе глътка въздух”, разказва младият спасител от Хасково.

За 21-годишния Борислав Байчев от Несебър с 5-годишен опит като спасител това е бил най-тежкият случай в работата му. “Но и

за миг не сме си помисляли да изтървем хората

да се удавят”, казва той. По това време вълнението е било над 3 бала.

Спасителите са удовлетворени, че в извънработно време са спасили човешки живот. Тази година подранило мъртвото вълнение, типично за август.

Съветите на спасителите са летовниците да спазват флаговата сигнализация и да не предприемат рисковани влизания във водата при червено знаме.

“Особено внимателни да са след 18 ч, когато няма спасители. Още повече ако през деня е имало червен флаг”, призовава Иван Тимонов.

Същото важи и за хората, които предприемат самоинициатива да спасяват. “Защото така още повече затрудняват работата ни, както се случи онзи ден - вместо да вадим един трябваше да спасяваме двама”, казва Тимонов.