Тайната на старейшината: Предсказанията на Распутин

12.01.2022 Феодорина Ляскова
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА

Предсказва смъртта на императорското семейство и атомната бомба в Япония.

Най-голямата загадка, свързана с Распутин, е как човек от сибирско село се издига толкова високо, че да съветва кралското семейство, да си говори на "ти" с придворните дами и да бъде в центъра на интриги и конспирации. Как успява да го постигне? С хипноза, магически дар или с невероятна интелигентност?

Дъщерята на Распутин пише, че свещеничеството е разобличавало баща й още в родното му село отзавист, че парите сякаш текат към него. След като се завръща от поклонение, Григорий се превръща в местна знаменитост. Поклонник, религиозен скитник - това вече е събитие за село в пустошта. Распутин се завръща с нови маниери, особено с начина си на говорене. Местният свещеник се жалва, че той въздейства на въображението на селските жени, като им отговаря с пауза, сякаш е заспал, ползва непонятни, но многозначителни думи.

Точно така си представят прорицанието в селската среда и както любопитните хора, така и сполетените от някакво нещастие се обръщат към "скитника" с поклони и надежда за помощ и изцеление. Стъпка по стъпка славата на Распутин се разраства. Отначало той се превръща в един от основните "старейшини". Това прозвище моментално е дадено на младия мъж от суеверните селянки от Тоболска губерния.

След това той отива да завладее Петербург, но столицата посреща Григорий не много мило. В началото на ХХ век Русия е завладяна от модата за мистика и народната мъдрост.

Оказва се, че в Петербург "старейшина Григорий" трябва да се конкурира с множество други "старейшини" и "скитници". Как Распутин успява да се открои от тази тълпа гадатели, като привлича към себе си височайша публика? Как популярността му стига чак до императорския дворец? Очевидно "старейшина Григорий" притежава известна доза гениалност.

Историците успяват да разкрият много тайни на Распутин, дори свързаните с тънкостите на сексуалния живот, но не и тази, отнасяща се до неговия магнетизъм. Дъщеря му Матрьона също не я разкрива в книгата си. Защото за нея няма тайна. Тя знае, че баща й е роден под падаща звезда и лекува крави и коне с полагане на ръце.

Предсказанията на сибирския старец

Казват, че Григорий Ефимович е автор на около 100 пророчества, които се сбъдват поразително точно. Повечето се споменават доста често. Интересът към тях рязко се повишава през 90-те години на ХХ век, заедно с преосмислянето на историята на царското семейство и дореволюционна Русия.

В своите пророчества селянинът, станал целител и съветник на последния руски император Николай II, предупреждава за духовно-моралната гибел на човека. "Любовта ще изчезне, хората ще стоят на ръба на пропастта", се казва в бележките на Распутин.

В пророчествата му се среща и това предзнаменование: "Човечеството ще бъде размазано от постъпките на безумци, невежият ще диктува закони на мъдрия и хората ще повярват на властимащите", разкрива mk.ru.

Още по време на руско-японската война в началото на века Распутин предсказва атомната бомбардировка над Япония. Споменава за два града, които ще изгорят от силен огън и ще се превърнат в пепел заради греховете на японците.

Распутин предсказва и собствената си смърт. Още в началото на 1916 г. той пише писмо до императора, в което казва: "Аз чувствам, че ще си отида от живота до 1 януари 1917 г.

Най-популярно е предсказанието за смъртта на императорското семейство. "Царю на руската земя, ако чуеш камбанен звън, който ще ти съобщи, че Григорий е убит, знай, че един от твоите е подготвил моята смърт и никой от вас, никое от твоите деца няма да живее повече от две години - се казва в него. - Царю руски, ти ще бъдеш убит от руския народ, а самият народ ще бъде проклет и ще стане оръдие на дявола. Докато съм жив, династията ще живее."

Придворната дама Анна Вирубова, приятелка и последователка на Распутин, пише в своите "Спомени", че "старецът" Григорий през 1913 година яростно крещял, че германците ще обкръжат Петербург и руснаците ще са принудени да гладуват. Явно това е прогноза за блокадата на Ленинград, започнала през 1941 г. През същата 1913 г. Распутин наблюдава Луната и започва да разказва, че американците ще полетят към нея в "сандъци" и ще оставят там знамето си. Но преди американците "Юрка" (очевидно е имал предвид Юрий Гагарин) ще се издигне в небето.

В една от двете си книги "старецът" Григорий казва, че кули на смъртта ще бъдат издигнати по целия свят, които ще се срутят и ще заразят всичко наоколо, а земята ще опустее. След сто години светът ще бъде разтърсен от земетресения, земи ще се отворят, води ще прелеят, розата ще цъфти през декември, а сняг ще вали през юни.

Актуално звучи и друго негово пророчество - за бяла чума, по-лоша от всички преди нея. Когато дойде бялата чума, вещае Распутин, хората няма да имат време да погребват мъртвите, защото броят им ще стигне до милиони. Лекарите ще бъдат безсилни, няма да има лекарство срещу нея, защото тя ще е прагът на пречистване.

Преди повече от 20 години репликите за чумата бяха приписвани на СПИН, но ситуацията с ХИВ епидемията все още не е достигнала до масови гробове, до каквито се прибягва сега в някои страни заради пандемията. Тази прогноза обаче може да бъде свързана и с друг вирус.

Смъртта на Распутин променя хода на световната история.

Александър Бушков, автор на книгата "Григорий Распутин. Застрелян от миналото", не е съгласен с много историци в оценката им за историческата роля на Распутин. Известният писател нарича Распутин последния, който би могъл да попречи на Русия да се удави в кръв.

Изследователите на биографията на Распутин обикновено стигат до крайности. Според някои той е въплъщение на откровено глобално зло. За Олег Платонов, събрал ценна информация, Распутин е ангел в снежнобели дрехи, пазител на руската земя. Истината е, разбира се, някъде между тях. Распутин не е светец, но не е и чудовище. Необикновен човек, с чисто селско остроумие и интуиция. Той със сигурност е невинен за повечето грехове, които му се приписват, но се е поддал на някои изкушения.

Распутин, който се опитва да "спре военния влак", е последният, който би могъл да промени хода на събитията в разгара на военните действия, да убеди царя да сключи мир с Германия, но е убит.

И не трябва да забравяме - ако Русия и Германия бяха сключили отделен мир, може би нацистите нямаше да дойдат на власт. Много можеше да е различно, смятат историците.

Оказва се, че смъртта на един човек е в състояние да промени световната история. Че всички интриги, войни, планирани преврати, действия на съюзници и врагове се обединяват в точка от пространство-времето на име Григорий Распутин.

Каква всъщност е трагедията му? Той се оказва на грешното място в неподходящото време.