САЩ разкриват през декември още за убийството на президента Джон Кенеди

23.10.2021 24 часа
Джон Кенеди бе убит в Далас през 1963 г.
Джон Кенеди бе убит в Далас през 1963 г.

Американската администрация смята да публикува на 15 декември нови материали, свързани с убийството през 1963 г. на 35-тия президент на САЩ Джон Кенеди, пресслужбата на Белия дом.

В съобщението се посочва, че през 1992 г. американският Конгрес е обявил, че всички данни, които имат отношение към убийството на Кенеди, "следва постепенно да бъдат разкрити", ако това няма да навреди на отбраната, разузнаването, правоохранителните органи или на външната политика на страната, отбелязва БТА, позовавайки се на ТАСС.

В момента американски ведомства проучват документите.

Сегашният американски президент Джо Байдън утвърди реда, по който ще бъдат публикувани посочените материали. Част от тях, както се очаква, ще бъдат разкрити на 15 декември.

Това са тези сведения, за чието огласяване има съгласие на властите.

Публикацията на втората част ще се отложи по искане на ведомствата. Очаква се до 15 декември 2022 г. тя да не бъде разкрита.

Съответни препоръки вече са били направени от ръководството на националното управление на архивите и документацията на САЩ.

Не е изключено част от документите да не бъде огласена и след 15 декември 2022 г.

Очаква се управлението на архивите да изготви план за създаване на цифрова база данни с открит достъп, в която ще бъдат включени разкритите документи.