Почина Боряна Стробъл - българската следа в "Тесла"

Българката, омъжена за съоснователя на "Тесла", е починала в трагичен инцидент на 19 юни. 38-годишната Боряна Стробъл била блъсната от автомобил, докато карала колело по велоалея в Уошо Каунти, Невада, съобщава сайтът The Recursive.

Боряна е родена в Монтана, по баща Динева. Стробъл е фамилията на съпруга ѝ Джей Би, който е съосновател на “Тесла”, човекът, за когото изпълнителният директор Илън Мъск казва “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., “Тесла” нямаше да съществува”.

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, е живяла още в Австрия, Германия и Русия.

През 2005 г. се мести в САЩ, където посещава Калифорнийския университет в Бъркли и завършва икономика. По-късно академичният й път я отвежда в Станфорд, където завършва управление на стратегическите решения и риска.

През 2011 г. става част от екипа на "Тесла", където първоначално е ръководител на отдела за възнаграждения. Кариерата на Боряна в автомобилната компания минава през ръководене на “Системи за човешки ресурси, операции и анализ на данни”. Участвала е в изграждането на някои от ключовите екипи, като “HR информационни системи”, “Бизнес операции”, “Навлизане на нови пазари”, “Интеграция на сливанията и придобиванията”.

През 2015 г. със съпруга си създават фондация „Стробъл“, която е фокусирана върху оказването на подкрепа на проекти в образованието, устойчивото развитие, социалните иновации и откриването и развиването на таланти и лидери по цял свят.

Стробъл участва активно в дейността на базирания в Силициевата долина Български Иновативен Хъб (Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става ментор в организацията малко след създаването й през 2019 г. и се включва в мисията на BIH да ускори растежа и навлизането на пазара на САЩ за български стартиращи компании с висок потенциал.запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете