Кърк Дъглас - миячът, който стана легенда в Холивуд. Баща алкохолик го обрича на ужасна мизерия

Оцелява в катастрофа с хеликоптер, прекарва тежък инсулт и губи единия си син от свръхдоза. Въпреки че е непоправим плейбой, втората му съпруга успява да го укроти и да го превърне в мъж за пример. “Не мога да разбера защо жените не са като кучетата - сладки, обичливи и внимателни”, казва той.

Животът ми е като филм и ако ми бяха изпратили сценария, сигурно щях да го отхвърля". Така описва жизнения си път кинолегендата Кърк Дъглас, който почина на 103 години миналата година. Животът му е пъстър, а детството му е осеяно с трудности.

Дъглас е роден с името Исур Даниелович Демски в Ню Йорк на 9 декември 1916 г. в семейството на неграмотни еврейско-руски имигранти от гр. Чауси (днешна Беларус).

Той е единствено момче с шест сестри, но животът им не е лек, защото баща им е алкохолик, което ги обрича на непоносима бедност.

Именно това кара Дъглас

да започне от дете да изкарва пари като мияч.

Междувременно обаче истинската му мечта за спасение била да стане артист и затова се записал в училищните театрални постановки.

След това се мести в Американската академия за драматично изкуство и там променя името си на Кърк Дъглас.

За да оцелее, през това време работи като сервитьор, общ работник и портиер.

Талантът му отваря вратите към Бродуей, но за съжаление начинаещата му кариера е прекъсната от службата във флота.

След войната се появяват много нови възможности и

той се отправя към Холивуд,

където за кратко се утвърждава като един от най-добрите актьори.

През 1946 г. Кърк Дъглас прави филмовия си дебют като партньор на Барбара Стануик в "Странната любов на Марта Айвърс" на режисьора Луис Майлстоун.

4 години по-късно получава и първата номинация за Оскар за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на боксьор в "Шампион" на Марк Робсън.

С безценния приз се сдобива само веднъж през 1995 г. за цялостен принос "50 години като творческа и морална сила в общността на киното". За сметка на това негов филм печели 4 Оскара, което го радва още повече.

Всъщност ролята, която го обезсмърти в киното, е на непокорния римски роб и гладиатор в епоса "Спартак" от 1960 г.

Интересното е, че винаги ролите му са били на лошо момче, злодей, аморален тип или самонадеян крадец. Кърк Дъглас ги предпочита, защото сам казва, че таил гняв в себе си, който успява добре да покаже пред камера. Може би именно това го вкара в

Топ 10 на актьорите от Златната ера на киното

"Винаги съм работил с теорията, че когато играеш слаб персонаж, трябва да намериш момент, когато той е силен. И ако играеш силен характер, открий момент, когато той е слаб", споделя Кърк Дъглас за кариерата си.

Острият му характер особено се проявява през 70-те години на миналия век по време на снимките на филма Summer tree. В лентата той играе заедно със сина си Майкъл Дъглас, който обаче е уволнен и участието му в лентата е прекратено. За да го върне да довърши ролята си, Кърк Дъглас купува правата над историята, както и цялата продукция.

Така започва да се изявява и като продуцент, а междувременно забелязва, че го бива и в това да пише книги. Започва с автобиографията си и след нея издава още 10 заглавия.

Едно от най-големите му огорчения в живота е, че не е успял да осигури финансиране за филмовата класика "Полет над кукувиче гнездо", в която искал да играе. Лентата е заснета от режисьора Милош Форман през 1975 г., който си избира за главната роля Джак Никълсън.

Дъглас е натъжен, но въпреки това продължава да се изявява пред прожекторите, участвайки в 90 филма за 6 десетилетия.

Макар и със специфична физиономия, великият актьор се радва на огромна популярност сред дамите.

Романтичните му завоевания са много, въпреки че веднъж казва, че никога не ги е броил. Сред тях са звезди като Рита Хейуърт, Марлене Дитрих, Джоан Крофорд и Ава Гарднър.

"Мисля, че бях лошо момче.... да, срещал съм се с много дами в живота си, но не мога да разбера защо жените не са като кучетата - сладки, обичливи и внимателни", споделя актьорът по този повод. Истинският мачо обаче е напълно укротен от втората си съпруга Ан Байдънс, за която се жени през 1954 г.

3 години по-рано се развежда с първата си жена Даяна Уебстър, от която има двама синове.

Любовта с втората му половинка се заражда на снимачната площадка в Париж през 1953 г., където той снима филма Act of Love и търси преводач, за да му помогне в контактите с медиите. Режисьорът го запознава с Ан Байдънс и той веднага е очарован от уменията и красотата й. Първоначално Дългас й предлага работа, но тя му отказва, защото знае, че е непоправим сваляч. Той е сразен, защото подобно нещо отдавна не му се е случвало, и се амбицира още повече. Същия ден я кани на вечеря в най-романтичния ресторант на Париж La Tour d'Argent.

"Благодаря, но съм уморена. Ще си направя омлет и предпочитам да остана вкъщи", категорична е тя.

Въпреки гнева, който предизвиква отказът на Ан, Кърк не се отказва и изпраща техни общи приятели при нея. Най-накрая тя приема работата, но с уточнението, че е в пробен срок. Именно в този тестов период между двамата пламва любов.

"Когато отношенията с Ан станаха по-сериозни,

я предупредих да не очаква обвързаност от моя страна

- казва Дългас. - По това време имах тайна връзка с италианската актриса Пиер Анджели, но не подозирах, че тя постоянно е с различни мъже. А Ан си беше темпераментна и малко ме беше страх да се занимавам с нея сериозно. Знаех, че е огън жена и няма да ми се размине".

Кърк Дъглас се оказва напълно прав за Ан Байдънс, тъй като година след запознанството им тя го заплашва, че ще го напусне, ако не се ожени за нея.

Германката побеждава и двамата се венчаят на 29 май 1954 г. в Лас Вегас.

В мемоарната си книга Кърк казва, че бракът му с Ан е най-доброто решение в живота му. И само смъртта може да ги раздели. Ан Дъглас почина скоро на 102 г. възраст - една година след известния си съпруг. 

"Бях лошо момче, но Ан знаеше как да се справя с мен. Не исках да живея без нея. Знаех какво ще загубя, а и винаги решаваме проблемите си с целувка", споделя той.

Байдънс ражда на легендарния актьор още двама синове, а семейството им става огромно.

И четирите му деца стават актьори като него, но едното умира от свърходоза през 2004 г.

Това не е единственият тежък момент, който сломява Кърк Дългас.

Още през 1991 г. той катастрофира с хеликопер и се разминава на косъм със смъртта. В инцидента умират двама души.

5 години по-късно легендарният актьор получава тежък инсулт, от който се парализира част от тялото му, а половината му лице си остава така завинаги.

Преди повече от 7 години Дъглас се оттегли от публичния живот, след като получи удар, който затрудни сериозно говора му.

Въпреки това обичаше да разказва за дълголетието и втория си брак до последния си миг.

"Винаги ме питат каква е рецептата за дълъг и здравословен живот. Нямам такава. Обаче

вярвам, че не сме на този свят без причина -

обяснява той в едно от последните си интервюта. - Бях пощаден след катастрофа с хеликоптер и удар, за да направя още добрини преди да си отида. Имах късмета да намеря своята сродна душа преди повече от 60 години и вярвам, че прекрасният ни брак и нашите нощни разговори

ми помогнаха да оцелея при всички тези перипетии."

Вероятно затова от дълги години семейство Дъглас бе отдадено на филантропията. Кърк и Ан финансират построяването на център за болни от алцхаймер и възстановяването на 400 училищни игрища в Лос Анджелис. Преди да почине, Дъглас твърдеше, че ще завещае имуществото си за благотворителност.

"Животът на Кърк беше добре изживян и той оставя наследство във филми, които ще останат за бъдещите поколения, и история като известен филантроп, който работи за подпомагане на обществеността и за мир на планетата - каза синът му Майкъл, когато съобщи за смъртта му. - За мен и братята ми Джоел и Питър той беше просто татко, за Катрин Зита-Джоунс - прекрасен свекър, за внуците и правнука - техния любящ дядо, а за съпругата му Ан - прекрасен съпруг", написа Майкъл Дъглас във фейсбук.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете