“Всяка жена заслужава да изглежда така, сякаш всеки момент ще прекоси “Шанз-Елизе”

“Всяка жена заслужава да изглежда така, сякаш всеки момент ще прекоси “Шанз-Елизе”, казва създателят на модата, каквато я познаваме днес - Пиер Карден - бунтарят магьосник. Макар да е хомосексуален, се влюбва лудо в актрисата Жана Моро.

Ако избереш парите – губиш. Най-богатият моделиер в света Пиер Карден остава верен на тези думи до последния си ден. Не ги казва с доза ексцентричност, типична за всичките му действия в ателието, в което създава своите шедьоври. Вярва в тях, защото знае, че някой ден след себе си ще остави не просто модна империя - ще завещае на света своята представа за стил, блясък и лукс.

Дизайнерът си отиде на 98 години в края на 2020 г.,

оставяйки ярък отпечатък в света на модата. Но най-голямото му постижение е, че именно той доближава елитарната парижка мода до масите.

"Всяка една жена във Франция заслужава да изглежда така, сякаш всеки момент ще прекоси "Шанз-Елизе" и ще позира пред Айфеловата кула."

Пиер Карден от малък знае, че с него трябва да се случи нещо необикновено. Роден е в богато италианско семейство. За да избягат от фашизма, през 1924 г. родителите му напускат Италия и се местят във Франция. Той е шесто дете във фамилията и бързо се сблъсква с реалността - дните му няма да бъдат лесни. Не иска да общува с братята си, защото не разбира техните игри. Много повече го привличат куклите, с които си играят момичетата в училище. Тайно от родителите си изрязва парчета плат и с тях облича куклите на сестрите си.

През 1939 г. напуска дома и отива в малкото градче Виши, където започва да шие дрехи за жени. Без да е виждал Париж, мечтае да го покори.

"Копнеех да видя светлините му, да усетя неговия аромат. Знаех,че Париж ще бъде моята любов. В мечтите си виждах един голям площад и една красива жена, облечена в ярки и запомнящи се дрехи. Тя преминава точно покрай мен с целия си блясък. А аз стоя и тихо, със затаен дъх наблюдавам това съвършенство", разказва след години моделиерът за младежките си копнежи. Тогава момчето не знае, че

тези блянове ще се превърнат в реалност.

Някой ден един от най-известните площади в града ще носи неговото име. Много красиви жени ще преминат през него, облечени в съвършените му тоалети. Там, в града на влюбените, ще срещне и най-специалната за него – Жана Моро, а нощен Париж дълго ще помни тяхната история.

Но преди да се случи всичко това Пиетро Кардини, както е истинското му италианско име, ще измине дълъг път. Веднага след пристигането си във Франция започва работа като помощник-шивач. В безкрайните часове, в които прекроява "скучни" дрехи,

той мечтае за пищност, за блясък

и свобода

на своята душа. Представя си, че създава костюми за театрални постановки. Променя дрехите на жените в малкото провинциално градче. Париж го очаква.

Младежът е наясно, че без контакти в модните среди трудно ще наложи името си. Сближава се с известия драматург Жан Кокто. Писателят не крие своята хомосексуалност и признава в автобиографията си, че за първи път усеща привличане към мъже още в невръстна възраст, когато вижда селско момче да се къпе голо в реката.

Едва не припада от екстаз и едновременно от страх при вида на младежа със слънчевия загар. За разлика от него Пиер рядко говори за своето влечение към собствения пол. Връзката на Кокто и Пиер никога не е официална. Тя е по-скоро

израз на бохемския им начин на живот.

Младият Пиер с лекота се вписва в парижкия елит. Само след една година Карден става водещ дизайнер в студиото на Кристиан Диор. Той спи едва по няколко часа на ден. Влага сърцето си във всяка дреха. Междувременно учи счетоводство. Наясно е, че за да изградиш модна империя, не е достатъчно единствено да си добър дизайнер. Дотолкова впечатлява Диор, че когато най-накрая Пиер отваря собствена модна къща, учителят му изпраща 170 рози в знак на уважение.

Клиенти на Карден са артисти и световни знаменитости като Ева Перон, София Лорен и Марлен Дитрих.

В средата на 50-те години Карден открива първия си бутик "Ева“, а малко по-късно и втория – "Адам“. В края на същото десетилетие Пиер Карден извършва истинска революция в света на модата.

Той е първият, който организира ревюта

в универсалните магазини, с което предизвиква обществен скандал. Профсъюзната палата, която контролира моделиерите в Париж, не успява да оцени гениалността и тънката ирония на Карден. Изключват го от организацията с мотива, че се опитва да опетни професията на моделиера.

Нищо не е в състояние да го спре.

Всяка критика го прави още по-екстравагантен. Дрехите му са шедьовър на непознати до този момент форми и цветове. Пръв създава колекция за мъжка мода, която предизвиква световен отзвук.

Дори "Бийтълс" носят неговите сака.

Модата му става достъпна за целия свят.

Той прави и нещо немислимо до този момент - лицензира производството на свои дрехи във фабрики извън Париж. През 60-те години негови дрехи могат да се купят дори в Китай или Япония. За онова време това е нещо невиждано. Да не си роден в Париж, но да носиш парижка мода – тази привилегия дава Пиер Карден на хората.

Модата го среща и

с единствената му голяма любов

– актрисата Жана Моро. Самата Коко Шанел я изпраща при "новото откритие на френската мода". Още на първата им среща пламва любов. До този момент Карден никога не е имал връзка с жена, не е изкушаван от женско тяло. Но на Жана Моро не може да устои. Тя също се влюбва лудо, започва да го преследва.

"Наистина бях като омагьосана. Не ме интересуваше нищо – нито какво казват хората, нито неговата странна натура. Та ние бяхме един за друг. Само слепец не би видял това. Тази магия, която имаше между нас, можеше да преобърне света. Но ние се отказахме от нея.

Нямахме силата

да се борим",

спомня си Моро след време.

Спомените на Карден са също толкова силни.

"Че кой мъж може да устои на Жана Моро. Аз не успях. Бях гей, да, но тя ме развълнува. Бях пленен от нея." Двамата обаче са толкова силни характери, че дълъг съюз между тях е невъзможен.

В Париж се носи легенда, че след като се разделят официално, от прозореца на апартамента, в който живеят, полита пиано. Толкова са емоционални и отдадени на това, което правят в професионалния си свят, че не могат да допуснат другия толкова близо до себе си, колкото им се иска.

След години Карден признава, че съжалява само за едно нещо в живота си: "Щях да съм страхотен баща, а тя страхотна майка", казва дизайнерът, говорейки за единствената си любима.

Приживе Карден успява да реализира всичките си мечти, освен тази да има наследник.

Създава жадуваната модна империя,

купува си любимия малък парижки театър, който превръща в културен център Espace Cardin, на чиято сцена са се изявявали Марлен Дитрих, Марина Влади, Марсел Марсо, Жерар Депардийо.

За Пиер Карден се знае, че е истински верен приятел. Единствено с него Джаки Кенеди споделя трудностите, през които преминава в брака, и студенината, която усеща в съпруга си. Превръща се и в доверен съветник на Раиса Горбачова.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете