Принцеса Даяна умира в страх, че ще отнемат децата й

След раздялата остава в Кенсингтън, но претърсват покоите й всеки ден. Принц Чарлз се изнася от двореца, тя украсява банята си с негови карикатури от вестници. При развода я лишават от титлата Нейно Кралско Височество, а принц Уилям обещава, че ще й я върне, когато стане крал, пише 168 ЧАСА.

На 31 август се навършват 23 години от смъртта на принцеса Даяна, но все още има събития от живота й, които не са толкова известни. Едни от най-любопитните моменти са последните й 5 години, когато тя се разделя с принц Чарлз, но получава развод едва 4 г. по-късно. Безспорно обаче най-вълнуващ за нея остава месец

август през 1997 г.,

който тя определя като най-щастливия през цялото й съществуване.

Тези подробности са описани в книгата “Даяна. Нейната истинска история”, за която тя дава поредица от тайни интервюта на автора Андрю Мортън.

Интересното е, че след публикуването на изданието през юни 1992 г. кралското семейство и поддръжниците на съпруга й открито започват да се държат лошо с Даяна и

настройват британското общество срещу нея,

за да подкопаят имиджа й.

Още на следващия ден след излизането на книгата принцесата и принцът на Уелс провеждат разгорещен разговор на 4 очи и решават да приключат този кралски фарс, като обявят раздялата си официално.

При опит да потърсят благословията на кралица Елизабет II и принц Филип обаче удрят на камък. Двамата напълно отказват дори да обмислят този вариант. Даяна все още не подозирала, че ходът й ще превърне живота й в ад.

Свекърът й решава да я атакува, като демонстративно я подминава на различни събития и й изпраща куп гневни писма. В двореца клюките, нападките и заговорите против принцесата стават ежедневие. Затова

кодираните разговори, неподслушваемият телефон

и машината за унищожаване на документи стават неизменна част от живота на Даяна. Покоите й в Кенсингтън са

претърсвани из основи за подслушвателни устройства

и тя започва да унищожава всяко листче хартия, защото знае, че дори кошчето й за боклук се проверява всеки ден с цел всичко намерено да бъде използвано срещу нея.

Междувременно приятелите на принц Чарлз решават да вземат нещата в свои ръце и изпращат до медиите неговата версия на историята. Изкарват Даяна болна жена, която не може да различи реалност от илюзия. Кралското семейство обаче не иска и да чуе за развод и се опитва да спаси брака на принца и принцесата на Уелс, като им организира летен круиз под надслов “Втори меден месец”. Състои се на борда на луксозната яхта “Александър” на гръцкия милиардер Джон Янис Лацис.

След като опитът е напълно неуспешен, се урежда среща между кралицата, принц Филип, Даяна и Чарлз, на която се обсъжда вариантът за

неформална раздяла

При такава уговорка принцесата на Уелс ще може да води самостоятелен живот в кралското семейство и ще се появява със съпруга си само на официални събития. Чарлз се съгласява да се изнесе от Кенсингтън и оставя жена си да живее там.

Даяна обаче не желае да е като птица в клетка и през есента на 1992 г. започва поредица от срещи с адвоката си Пол Бътнър и личния си секретар Патрик Джепсън, за да планира официалната си раздяла. Те споделят, че тя умирала от страх да не й отнемат децата, а нея да изпратят в изгнание.

Подчинените й не успяват да направят нищо и тя изиграва скрития си коз, като заявява, че

ще си вземе децата

и ще започне нов живот в Австралия

Чарлз я контрира, като й обяснява, че това няма как да се случи, защото момчетата са наследници на престола и като такива те трябва да бъдат отгледани в двореца. Козът й е добре надцакан след, като й казват, че могат да приложат закони, важащи само за кралското семейство, според които се отнема правото на майката да предявява претенции относно възпитанието на децата си.

По тази причина Даяна се примирява и на 9 декември 1992 г. е обявена неформалната им раздяла. Седмица по-рано тя посещава принцовете Уилям и Хари в училището в Беркшир и сама им съобщава какво ще се случи. Тогава тихичко си казва: “Приказката свърши тъжно, но новият ми живот ме зове без оковите на нещастния ми брак”.

Започва на чисто, въпреки че все още е част от кралското семейство и се съобразява с ограниченията на системата им. Интересното е, че принцесата на Уелс се разделя не само със съпруга си, но и с всички неща, които й напомнят мрачните дни. Първо изхвърля махагоновото легло, на което спи от сватбата си. След това

пребоядисва спалнята и сменя ключалките

Променя личния си телефонен номер. По-голямата част от подаръците за венчавката им са изгорени. Атмосферата напълно се променя. Появяват се керамични вази, изобилстващи от цветя, а сивите картини на принц Чарлз на военна и архитектурна тематика са заменени с красиви пейзажи и танцуващи двойки. По-нелепото било, че банята и тоалетната си украсила с карикатури от вестници, в които принц Чарлз говори с растенията си, или от посещението им при папата във Ватикана.

Междувременно обожавала да прекарва по-голямата част от времето си във всекидневната на първия етаж в Кенсингтън. Пред камината била разположена огромна кожена възглавница, на която винаги сядали Уилям и Хари, за да гледат телевизия. Едно от най-интересните неща в тази стая били копринените възглавнички, на които били избродирани цитати като: “Добрите момичета отиват в рая, а лошите - където си поискат”, “Трябва да целунеш много жаби, преди да откриеш принца” и

“Жал ми е за хората, които не пият,

защото събуждането сутрин е най-хубавото им усещане за целия ден”.

Въпреки всички ведри промени обаче самотата убивала принцесата на Уелс, а всекидневието й било почти скучно. Обикновено денят й започвал в 7 часа. След лека закуска тренирала, а към 9 ч. идвал фризьорът й. Докато й правел прическа, тя разговаряла по телефона. На обяд обичала да се вижда с приятели в някой ресторант, но през повечето време хапвала сама в Кенсингтън.

След това отговаряла на безбройните писма, а вечер била прекалено изтощена, за да комуникира с някого. Най-хубавите дни били, когато синовете й били при нея. Любимото занимание на Хари било да кара картинг и винаги искал да побеждава Уилям. Брат му предпочитал да язди или да ловува с приятели.

През цялото време обаче ежедневните нападки по неин адрес в медиите не спирали, докато през януари 1993 г. излиза

таен запис,

за който се предполага, че е между принц Чарлз и любовницата му Камила. Разговорът разкрива страстта помежду им. След поредица от мили думи на жената мъжът отговаря: “Най-голямото ти постижение е да ме обичаш. Изтърпя всичките тези обиди, мъчения и клевети.” Тя отговаря: “Бих изтърпяла всичко заради теб. Това е любов.” Той се шегува вулгарно, като обяснява, че му се иска да се превърне в тампон, за да е винаги с любовницата си. Цяла Великобритания се настървява срещу принца на Уелс, но нито Чарлз, нито Камила оспорват автентичността на касетата. Даяна не е изненадана от записа, но е шокирана от фрапиращите подробности. Въпреки това следи изкъсо всеки техен ход и дори възлага на астролога си да изследва хороскопа на жената, която й взе съпруга.

Записът обаче не предизвиква реакция у кралското семейство, а напротив - те се опитват да изчистят напълно имиджа на бъдещия крал, като засенчат този на Даяна по всякакъв начин.

По това време принцесата на Уелс е в позиция бивша съпруга на принца на Уелс и майка на бъдещия крал. Тоест пречка за кралското семейство. Тогава тя забелязва, че визитите й в чужбина биват отменяни, а писмата й мистериозно се губят. Разбира, че приближените на съпруга й правят всичко възможно, за да й попречат да изгради публичен образ, който може да навреди на съпруга й.

Един от най-големите удари за Даяна тогава е

наемането на бавачката Тиги,

която започва да е неотлъчно до момчетата. Води ги по магазините и ги развлича, а всеки ден във вестниците има нова порция снимки как Уилям и Хари се забавляват с нея. Това почти успява да изкара извън равновесие Даяна, защото децата й били нейното слабо място, а кралското семейство се опитвало да я замени като майка с някаква бавачка.

Междувременно тя се отдава напълно на своята благотворителна дейност, а най-ценното за нея е да посещава най-тежко болните, заразените със СПИН, отритнатите от обществото, за да им вдъхне кураж.

Колкото и удовлетворяваща обаче да е благотворителната й дейност Даяна е на кръстопът - официално разделена със съпруга си, но не и разведена, член на кралското семейство, но не и по собствено желание.

През 1995 г. се чувства в пълна безизходица, тъй като разводът й е в застой, и

тайно се съгласява да бъде интервюирана

от Мартин Башир, журналист към предаването "Панорама" на Би Би Си. До този момент той е един от многото репортери, които се опитват да си проправят път до Даяна. Башир бързо осъзнава, че успехът се крие в потайността, защото във всеки един момент дворецът може да разбере и да осуети излъчването само с едно телефонно обаждане. Изисквала се огромна хитрост екипът на телевизията да запише думите на принцесата.

Пристигат в Кенсингтън през ноември 1995 г. със специални компактни камери, за да не се набиват на очи. Като предпазна мярка Даяна разпуска персонала за деня. Записът е успешен, а Би Би Си не обявява интервюто, преди да го излъчи. Пускането му в ефир е сензация. Принцесата била гримирана с поразителна черна очна линия. Говори за децата си, съпруга си и надеждите за бъдещето си със забележителна прямота. Споделя за хранителното си разстройство, депресията и зова за помощ. Само в едно изречение успява да опише проблема между нея и принц Чарлз: “В този брак бяхме трима и стана леко пренаселено.” Признава и за своята изневяра с офицера Джеймс Хюит, който вече е разгласил любовната им афера в книга. “Държах на него и бях влюбена в него, но се почувствах напълно съсипана, когато разбрах, че той е съавтор на книгата, в която са описани отношенията ни.”

След интервюто кралицата моли спешно принц Чарлз и Даяна да се разделят.

В късните часове на 28 февруари 1996 г. принцесата оповестява съгласието си да се разведе и описва датата като най-тъжния ден в живота си. До решението се стига след 45-минутна среща с принц Чарлз, който е смаян от смелостта на Даяна сама да обяви новината пред света. Излиза и казва: “Принцесата на Уелс се съгласи с молбата на принц Чарлз за развод. Принцесата ще продължи да участва във всички решения, свързани с децата, и ще остане в двореца Кенсингтън. Ще запази титлата си и ще бъда наричана Даяна, принцеса на Уелс.”

Кралицата обаче приема за прекалено дръзко изявлението й и нарежда на придворните да смъмрят публично снаха й, изтъквайки, че е най-заинтересована да чуе дали Даяна е съгласна с развода. Но за титлата й допълнително ще се дискутира.

Преговорите продължават 4 месеца, докато най-сетне, на 15 юли 1996 г., принцът на Уелс получава от съда официална дата за развода. Шест седмици по-късно, на 28 август, окончателно е сложен край на брака от приказките. Даяна получава офисите си и сумата от 17 млн. паунда, но е лишена от почетната си титла - ход, порицан от обществото. Принц Уилям веднага я успокоява, че в деня, в който стане крал, ще отмени заповедта и към нея отново ще се обръщат с Нейно Кралско Височество.

Разводът най-после й позволява да направи основно почистване на живота си. Решава да се откаже от по-голямата част от фондациите си, за да може да се съсредоточи върху наистина стойностните неща за нея.

Междувременно кралският й гардероб остава в миналото, а принц Уилям предлага на майка си

да продаде на търг дрехите си,

за да подпомогне фондацията си за борба със СПИН. Тогава Даяна осъзнава, че е свършила работата си като майка, защото още докато били малки, тя водела момчетата в домове за болни и изоставени хора, за да ги научи на състрадание.

Дава си обещанието да се превърне в принцеса на света и вярва, че ако промени живота си, приносът й към нацията значително ще нарасне. “Искам да помагам на хората по улиците - казва Даяна малко преди смъртта си. - Чувствам много по-близки хората на дъното, отколкото тези на върха и те (кралското семейство) не могат да ми го простят.”



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете