Отиде си патриотът академик Стефан Воденичаров (Обзор)

Той беше радетел учените и

експертите да решават заедно с

политиците проблемите на България

“Целият живот на акад. Стефан Воденичаров беше отдаден на Българската академия на науките. Когато беше председател на БАН, той изигра изключителна роля за възвръщане на доверието и значението на академията.” Това каза пред “24 часа” сегашният председател на БАН акад. Юлиан Ревалски по повод кончината на акад. Стефан Воденичаров. Той почина на 8 юни на 75 години.

“Акад. Воденичаров беше радетел на това,

когато се вземат

решения за

бъдещето на

България, да се

ползва мнението

на учените

Той беше голям патриот, обичаше България до дъното на душата си. Беше много добър човек. Огромна загуба за БАН и за цяла България!”, каза още акад. Ревалски.

Стефан Воденичаров е български машинен инженер, учен и академик на БАН, между 6 февруари и 13 март 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов.

Акад. Воденичаров е председател на БАН в периода 2012-2016 г., директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика към БАН (2007-2012 г.), председател на Общото събрание на БАН (2008- 2012 г.).

Акад. Воденичаров беше

силно

граждански

ангажиран

Инициатива “Единение”, в която членуват академиците Стефан Воденичаров, Георги Марков и други, разпространи в медиите гневно обръщение в началото на годината, че взема нещата в свои ръце, защото държавата е много зле. Писмото започва със: “Скъпи съотечественици, съдбата на Отечеството е съдба и отговорност на всеки от нас! А Отечеството е в дълбока криза не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет - зле събиран и разходван”. В заключението на писмото ставаше ясно, че хората от инициативата “Единение”, чийто председател беше акад. Воденичаров,

ще предприемат

активни действия

за спасяване

на България

“24 часа” тогава попита академика какви точно ще са тези действия.

“Досега никой не обръща внимание например, че здравната система се нуждае от абсолютно реформиране. През последните 2-3 седмици и частници, и държавници, и каси повтарят, че има проблеми. Няма ли да престанем да се вайкаме, а да седнат професионалистите заедно с политиците да решават проблемите на държавата”, коментира акад. Стефан Воденичаров. Проблеми имало в много области и не трябвало да се стои и да се чака. Според него това е призивът на инициативата “Единение”, която нямала намерение никого да сваля. Ние сме направили разработки по доста въпроси, не че са перфектни, но те са темата, върху която може да се дискутира, каза още акад. Воденичаров.

Той е участвал в експертни органи в България и чужбина, през годините

е получил

много отличия

и награди

Стефан Воденичаров е кодиректор на 2 работни срещи на НАТО за върхови научни изследвания. Той е председател на Организационния комитет и домакин на 9 международни конференции; представител на България в Land group 9 – NATO; оценител на III и IV Рамкови програми на ЕС; експерт на Международната агенция за атомна енергия. член е на организационни и програмни комитети и ръководител на секции на 36 научни форума в чужбина и България. Участвал в редица експертни органи у нас, като Комисия за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране; Съвет за образование и наука към президента; Междуведомствен съвет по въпросите на военно промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет и др.

Управляващи и политици изказаха своите съболезнования за кончината на акад. Стефан Воденичаров.

Бог да го прости,

написа

премиерът

Бойко Борисов във фейсбук.

“Ще запомним акад. Воденичаров като далновиден и всеотдаен човек, посветил се с цялото си сърце на развитието на науката и благоденствието на българския народ”, се казва в съболезнователното писмо на президента Румен Радев.

Поклонението пред акад. Стефан Воденичаров ще се състои на 11 юни от 11 ч в Големия салон на БАН. (24часа)



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете