Аз очи немам, ама глед имам. Вие имате очи, ама немате глед, казвала Ванга на близките си

Петричката врачка предупреждавала за бъдещи проблеми и давала съвети как да се решат

“Леля Ванга беше за мен феномен, необясним, недоказан и от науката. С дарба Божия. Бог ѝ е взел очичките, но ѝ е дал глед. Много неща ми е предсказала и всичките се сбъднаха. Аз не съм от неверниците и пред нея стоях мирно винаги и я слушах много внимателно какво говори”, разказва поетесата Катерина Кирянова от Петрич. Тя е била близка с петричката ясновидка и през годините е ходила няколко пъти при нея за съвет и помощ.

“Първите ми срещи бяха с ужас от това, че виждам жена без очи. Но бях малка и никой не ми каза, че тя е сляпа. У нас живееше едно дете - Мария. Спеше с мен на едно легло. Баща ми го беше прибрал, защото майка ѝ беше на смъртен одър, три деца и нямаше кой да се грижи за нея. Ние бяхме три дъщери и баща ми доведе четвърта. Един ден кака Марче ми казва - хайде да отидем при калиманата ми (така наричат кръстницата в Югозападна България - бел. ред.). Когато я попитах коя калимана, тя ми отговори - “гледачката Ванга”, спомня си Кирянова. Тя била чувала за това, че в родния ѝ край има гледачка Ванга, но не знаела подробности и никога не я била виждала. Затова и не знаела какво да очаква, когато придружава кака си Марче. “Когато отидохме, от вратата чувам някой да вика: “Марее, седнейте на дивано, аз съм в банята” - и се чудех как тази жена е разбрала, че идваме две и нея назова по име. Първо се чудех откъде вижда. Седнахме, излезе една женица, наметната с плетен шал и в мига, в който я виждам,

търся на лицето ѝ

очи, а тя няма

Изплаших се, хванах кака за ръка и я дърпам да си ходим. Наистина се уплаших, но тя ме дръпна да седна и ми направи знак да мълча. А леля Ванга започна да ѝ говори за това, че майка ѝ е тежко болна, че скоро ще си отиде и тя ще е майка на малките деца. В този момент исках да скоча и да я набия и си викам: “Как може да ѝ приказва такива лоши работи?” Момичето обаче продължава да стиска ръката на малката Кирянова и слуша внимателно. Така и става - скоро след това умира майката на момичето и тя се грижи за по-малките деца. А Ванга ѝ предрича още: “Татко ти ки се ожени бърже - ки найде една стара мома и ки му роди мъжко дете. У Дамяница ки иде”. След първоначалния шок от липсата на очи по лицето на Ванга малката Катерина Кирянова се стреснала и от факта, че

пророчицата се

скарала на Мария, че

има двойка

“Не беше пълна отличничка, но се стараеше момичето и тя отрече: “Нямам двойка, казва. Вчера имам петица и четворка. “Ааа, на червените триъгълници имаш червена двойка, а Катето има петица”, заявила Ванга. “Леле, раздадоха ни класните - аз имах 5, тя - 2. Как можа да види тази жена и на класното колко имаме и да бъде точна”, казва поетесата. Тогава гадателката предрича и други неща на Мария, но на Катя Кирянова нищо повече. А по пътя тя си мисли как без очи тази жена вижда и кой ѝ казва какви оценки имат. “Тогава си мислех, че някой ѝ диктува”, смее се Кирянова. 

Години по-късно тя се връща при Ванга, за да я попита дали ще я приемат студентка по педагогика.

“Братовчедка ми от Сандански дойде вкъщи, преспа у нас. Пак спахме на едно легло и сутринта сме си объркали салфетките със захар”, разказва тя. Когато сядат при Ванга и пророчицата пита братовчедката на петричката поетеса: “Ти ли си голямата на Ильо?”, Кирянова разбира, че нейното захарче е попаднало при братовчедка ѝ. “Ние сме три дъщери, а тя - едно дете на родителите си. Тогава се сетих, че сме си объркали захарчетата. Направих ѝ знак да седи и да мълчи, а пък аз слушах и знаех, че става дума за мен.

Вие имате очи, ама

немате глед, казвала

Ванга на близките си

Позна, че сме три дъщери, че аз съм най-голямата. Че съм много силна ученичка, ученолюбива”. “Какви са тия шестици, мъри? Пет дипломи ки имаш”, казала Ванга на Кирянова. “Изтръпнах и си казвам: Аз една да изкарам, добре ще бъде, ама чак пък 5! Но сега, като си ги броя, са 5”. Пророчицата познава също, че поетесата ще бъде най-отгоре в списъка на приетите. И наистина - на четирите приемни изпита тя има отлични оценки и е приета първа в желаната специалност.

Когато сяда тя, вече знае, че Ванга ще предсказва бъдещето на братовчедка ѝ. Но пророчицата първо започва да разпитва за майката на братовчедка ѝ, с която били приятелки като деца.

“Аааа, що прае Стоянка, мари? Е оти не дойде с вас, защо не дойде да си повревиме (поговорим - б.р.) малко? Не е довадала (идвала - б.р.) година. От години га нема, шо прае?”, питала настоятелно Ванга, а Катя Кирянова, знаейки, че я разпитват за стринка ѝ, отговаряла уклончиво: “Добре е, работи”. Петричката ясновидка обаче ставала все по-настоятелна: “Ееее, работата да не е заек да избега, ки ѝ кажеш да дойде, да си повревиме, имаме шо да си кажеме”, казала Ванга. А после преминала на важната за момичето тема - кандидатстудентските изпити. “И ти искаш даскалица да станеш, ама нема да станеш.

На твойта глава има

бела шапка с червен

кръст”,

предвижда Ванга и познава - братовчедката на Катя Кирянова става медицинска сестра, въпреки желанието си да следва педагогика.

“Когато отидох в института, Ванга ми каза: “Пази си левата нога (левия крак - бел. ред.)”. И след проливен дъжд по време на час по физкултура да влезем в салон с паркет. И доцентката не се съобрази, че висок скок на паркет не е приятно. При последния скок прескочих летвата, обаче при падането дюшекът се плъзна и аз счупих коляно”, спомня си Кирянова. Ванга тогава окуражава младата поетеса, че инцидентът няма да попречи на успеха ѝ и наистина - тя завършва с отличен успех.

“После ми каза в

живота да се пазя от

мъж с мустаци

и аз, като видех мъж с мустаци, бягах като от огън”, разказва поетесата. При друга от срещите им пророчицата я предупреждава, че вижда нож над нея и ѝ предстои операция. “Дек и да идеш, чедо, това требва да се изкара от тебе”, казала ясновидката. И наистина - при лекарски преглед се установява, че Кирянова има голяма киста с размерите на детска глава. Тогава младата жена пита пророчицата къде да отиде да се оперира.

“Къде и да идеш, чедо, еднакво ки мине”, успокоила я Ванга. Въпреки сложността на манипулацията и проблемите по време на операцията всичко минава благополучно за Кирянова. Ванга ѝ предсказва обаче, че в живота ѝ предстоят още няколко операции. “Досега съм минала 6, дано повече да няма”, надява се тя.

По-късно, вече завършила образованието си и задомила се, Катя Кирянова отива при пророчицата, защото искала да има много деца. Вече била майка на здрав и красив син, но второто дете при раждането умира. “Нито ми дадоха бебе, нито смъртен акт”, казва с болка тя. Ванга обаче ѝ скарала:

“Шо ти е кусо (какво не ти достига - бел. ред.), всичко си имаш, каща имаш, кола имаш, маж имаш, 100 деца имаш на дворо?”.

 “А аз тогава работех като директор на детска градина с четири групи и после си направих сметката, че в двора ми има точно 100 деца (4 групи по 25 деца всяка)”, казва Кирянова, макар след срещата с ясновидката много да се е чудила как Ванга е видяла 100 деца и какви са тия нули, които сложила зад едничката ѝ рожба. “Аз се чудех и плачех”, признава Кирянова и обяснява, че почти живеела в детската градина, която управлявала. От сутрин до вечер живеела с бита и проблемите в учебното заведение и вечер мъжът ѝ я прибирал от работа вкъщи. Но прекарвала повече време със стоте деца в двора на детската градина, отколкото вкъщи.

“И тогава разбрах кои 100 деца в двора ми е видяла леля Ванга”, казва тя.

При друга тяхна среща пък петричката ясновидка ѝ казва: “Мари, момичко,

на стари години свето

ки те знае”

Тогава още ученичка, Кирянова се учудила и попитала как ще я знае светът, а пророчицата уточнила: “С песни и книги целио свет ки те знае.” Младото момиче обаче казало: “На стари години, лельо Ванге, аз няма да се радвам”. А ясновидката отсякла: “Еми, така ти е пишено (писано - бел. ред.), синче”. Кирянова се прибира доволна вкъщи и казва: “Мамо, леля Ванга позна, че аз пея в хор и чета много книги. Бях наистина хористка и четях много”, разказва тя, без да подозира, че само няколко години по-късно ще започне да издава собствени книги със стихове, които по-късно ще се превърнат и в песни. Към днешна дата Катерина Кирянова има около 100 песни за деца, 48 авторски книги и още стотици текстове за песни за популярни български изпълнители и химни за училища и градове. Някои от детските стихове на Кирянова са поместени в читанки и учебници за началните класове в училище. А с композитора Светослав Лобошки създават касети с детски песнички.

По време на едно от посещенията на Кирянова при Ванга, както обикновено, пред прага на пророчицата имало голяма опашка от чакащи да им гледа. От цялата тълпа чакаща пред прага ѝ ясновидката казала: “Да влезе Георги!”. И понеже името е много разпространено, тръгнали 5-6 мъже към нея. Но тя уточнила: “Не ти, не ти, оня с бялата глава да дойде. С бялата, не се върти назад. Ти, Георги, от Германия що се върна скоро.”

“Тези хора са имали проблем със съпругата му и я чух да му казва: “На Марикостинските бани ки идете с жена ти, там ки се излекувате и догодина - с мажко дете ки дойдете да ви го кръста”. - “Такава радост в мъжки очи не съм виждала до днес”, спомня си Кирянова, на която Ванга често повтаряла: “Очи имате, глед немате. А аз очи немам, ама гледам повече от вас. Всичко гледам. И умрелите ги гледам.” Един ден ѝ рекла:

“Я го татко ти, седна тук. С кафявия шлифер ли го погребахте?”, а поетесата отговорила утвърдително. Пророчицата продължила: “Я го, я, пита за маленката (малката сестра на Кирянова - бел. ред.)”. И често се сърдела и ядосвала на неверници, които отиват при нея.

“Все казваше: Ти вънка що каза, бре? Ти не ми веруваш. Айде, отивай си, нема да ти гледам” - много директна беше”, спомня си поетесата, която днес ходи на гроба на пророчицата със саксиени цветя.

“Тя все казваше: Аз умрели цветя не искам” - и в началото се чудех какви са тия умрели цветя, докато не разбрах, че за нея откъснатото цвете вече е мъртво”, казва Кирянова и си спомня как при едно прибиране от София купила специално за Ванга саксия с цвете и ѝ го занесла. А пророчицата го галила, пипала и му се радвала. И повтаряла: “Леле, как ми я докара тая китка, на Рупите ки си го откарам. Много убава китка, от София, тук нема такива китки.”



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете