Още не се е родила принцеса, която да стъпи в обувките на Даяна

Тя показа, че всяко момиче може да стане кралица и въпреки това да е нещастно.

Само на 20 години от учителка в детска градина тя се превърна в принцеса, роди бъдещите престолонаследници на най-силната монархия в света, в последвалите 15 години се превърна в най-фотографираната жена в света,

публично обвини

съпруга си

в изневяра,

открито говори за болестите и аферите си, направи опити за самоубийство, за които разбра целият свят, превърна се в най-обичаната кралска особа на всички времена, допусна абсолютно всички грешки, които една популярна личност може да направи пред медиите, и с това спечели завинаги любовта на поданиците си, а и на целия свят. Развеждайки се, тя загуби правото да се нарича принцеса на Великобритания, но спечели титлата “Кралица на сърцата”, която се оказа по-силна и влиятелна от кралското потекло.

24 години след смъртта си лейди Даяна все още е икона, към която интересът не стихва. Нещо повече - Даяна е истински медиен феномен, тя първа създаде и успя да използва докрай

магията на добре

поднесената

комуникация,

за да се превърне от невинна и слаба жертва на папараците, съпруга си, кралското семейство, остарелите порядки в истински герой на своето време.

В какво се крие силата на тази жена, която си отиде едва на 36 години на 31. август 1997 г.? В крайна сметка лейди Ди не е първата простосмъртна, която намира своя принц!

Жена като

всички други?

Всъщност тя не бе “най-” в нито една област - не бе най-красивата жена в света, не бе най-образованата аристократка, не съумя да управлява дори собствения си брак, видимо бе дълги години нещастна, страдаше толкова много от изневерите на съпруга си, че ги направи публично достояние, имаше проблеми с фигурата си, които й докараха хранително разстройство, подбираше си най-неподходящите любовници дори и след развода с принц Чарлз, като така и не попадна на мъж, който да не я предаде... И именно в тези хиляди несъвършенства се крие причината тази жена да омагьосва света и до днес.

Тя бе едновременно толкова обикновена и толкова привлекателна...

От една страна, показа, че дори и обикновените момичета могат да се превърнат в звезди, но от друга страна, че дори и най-обичаните звезди могат да бъдат нещастни до смърт. В нея се разпознаваха милиарди жени по земята, като това бе причина дори за ново възпламеняване на монархическите чувства в обединеното кралство. Дори Австралия се отказа от републиканските си идеи само след една визита на Даяна там през март 1983 година. Събитие, което бе посрещнато с радост от кралица Eлизабет II и съпруга й принц Чарлз, но така и не донесе чаканото от нея публично признание от тяхна страна.

Танцът с Джон Траволта:

роди се звезда!

От брака си през 1981 г. до раждането на втория й син през 1984 г. Даяна изпива горчивата чаша на сбъднатата мечта до дъно. Принц Чарлз започва да я ухажва, когато тя е едва 17-годишна, омъжва се за него на 20 - девствена и без любовно минало, както протоколът го изисква, забременява веднага и ражда син - точно както се очаква от съпругата на един престолонаследник, изпълнява ролята си на посланик на британската кралска фамилия толкова добре, че печели дори там, където дипломацията на цялото кралство не успява, ражда и втори син.... И въпреки това съпругът й продължава да е влюбен в младежката си изгора Камила. Кралицата е студена към нея, пресата я следи буквално денонощно, а тя няма на своя страна никой.

Освен хората “отвъд камерите”. Даяна притежава редкия талант да общува с камерите така, сякаш тях ги няма, а съществуват само хората пред снимките й. Гледа право в очите, усмихва се срамежливо, накланя глава закачливо – комуникира директно с всеки един.

Умение, което липсва на повечето политици и кралски особи. Камерите я преследват навсякъде и я лишават от личен живот, което в началото я вкарва в депресия, но с течение на годините бъдещата “Кралица на сърцата” осъзнава, че нейната слабост е и нейната сила.

Има дори запечатан на снимка точния момент, в който от слабичкото, изнервено момиченце се ражда една икона от плът и кръв. През ноември 1985 година принц Чарлз и лейди Даяна са на посещение в Белия дом. Домакини са им семейство Рейгън. В тяхна чест организират парти, на което е поканен и Джон Траволта. Траволта кани Ди на танц – 10 минути на дансинга в банкетната зала на Белия дом със звездата от “Треска в събота вечер” превръщат срамежливата детска учителка и нещастна съпруга в истинска медийна сила. Образът на малкото депресирано момиче е изместен завинаги от тази нова, силна, сексапилна жена, която руши вековни клишета.

Революциите

на принцесата

От този момент нататък лейди Ди сякаш нарочно се заема с едно – да наруши всяка една норма, която кралското семейство е задало още в Средновековието. Да не общува твърде много с простосмъртни?

Напротив – Даяна се превръща в ангел хранител на всички онеправдани, болни, умиращи от СПИН или в мизерия... Тя ги прегръща, гали, утешава, гушка сирачета от войната в Африка, минава през минни полета...

Колкото по-близо е тя до народа, толкова повече от нея се отдалечава съпругът й. Грешка, която Даяна вероятно е съзнавала. Разказвайки открито за всички свои неволи в интервюта и биографии, принцесата е създала силна емоционална връзка с хората. Затова и личната й драма с принц Чарлз се превръща в лична драма на милиони хора с кралското семейство. Междувременно броят на нейните извънбрачни афери също нараства главоломно. Влюбва се в пакистанския хирург Хаснат Хан и започва да пътува непрекъснато до Пакистан, за да “опознае културата му”- проверява дори каква е възможността да встъпи в брак с него. Хирургът обаче я отхвърля.

През ноември 1992 година Даяна решава да даде

лично интервю

за Би Би Си.

В него обяснява, че никога не е искала да се разделя с мъжа си, но заради третия човек в това семейство не е имало друг изход. Третият човек е Камила Паркър Боулз – омразата, която й навлича това интервю не е излекувана още и до днес. Принцесата вече се е научила да владее до съвършенство медиите. Тя репетира със седмици всеки един отговор за това интервю, а за снимките се гримира с твърде светъл фон дьо тен и подчертава кръговете под очите си с тъмен молив. Целта й е постигната – нанася огромен удар на принц Чарлз и спъва възможността да се ожени за изгората си във втори брак. Чарлз все пак го прави, но много години след смъртта на първата си съпруга.

На 9 декември 1992 година премиерът Джон Мейджър обявява развода между Даяна и Чарлз. През следващите пет години от живота си Даяна продължава да работи за благотворителни каузи и публично изживява връзките си с различни мъже.

На 31 август 1997 година загива в катастрофа с поредния си любим – милиардерския син Доди ал Файед.

Вече 24 години оттогава и все още не се е родила принцесата, която да може да стъпи в обувките й.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете