Валентина Терешкова е първата Мис Вселена

16.06.2021 Борис Анзов
Най-известната снимка на Валентина Терешкова, която стана символ на женския пробив в Космоса. Снимки: АРХИВ 24 ЧАСА
Най-известната снимка на Валентина Терешкова, която стана символ на женския пробив в Космоса. Снимки: АРХИВ 24 ЧАСА

Историческия си полет тя извърши на 16 юни 1963 г. като командир на космическия кораб “Восток-6”, с който направи 48 обиколки на Земята. “Чайка” лети сама три дни около Земята.

Първата в света жена космонавт Валентина Терешкова навърши 84 години на 6 март. Нейната позивна е “Чайка”. Затова когато президентът Владимир Путин, поздравявайки я за нейната 80-годишнина, ѝ връчва освен орден “За заслуги към Отечеството” I степен, и още два подаръка - скулптура, изобразяваща чайка, и картина, на която е нарисувана река Волга, над която летят чайки.

Валентина Терешкова има тежко детство - отраства в семейство с три деца, а на три години остава без баща - той загива във финландската война.

Като завършва седми клас, Валентина тръгва на работа в завод за гуми, след това - в текстилна фабрика. Но в сърцето ѝ остава непобедимият стремеж към небето и младата жена се записва в аероклуба на Ярославъл за парашутистка.

През 1963 г. печели неофициален конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже - в Космоса. Тя прекарва сама в орбита почти три дни и се връща с титлата Мис Вселена, която ѝ дава британският вестник “Дейли експрес”.

Историческия си полет тя извърши на 16 юни 1963 г. като командир на космическия кораб “Восток-6”, с който направи 48 обиколки на Земята.

До днес Терешкова остава единствената жена космонавт, която е

била в Космоса не

просто като член

на екипажа

а пилотирайки самостоятелно космически кораб.

Едновременно на орбита се намира космическият кораб “Восток 5”, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан. По-късно излизат подробности - през цялото време на полета не разрешавали да се свалят скафандрите, а корабът бил съвсем малък. На втория ден тя усетила болки в десния крак, в пищяла. На третия ден болките вече трудно се понасяли. Раменете ѝ били силно притискани от херметическия шлйем. А сърбежът под датчика на главата ѝ бил нетърпим...

На 3 ноември 1963 г. Терешкова се жени за космонавта Андриян Николаев и ражда (1964) дъщеря им Елена - първото дете на родители космонавти. Терешкова се развежда с Николаев през 1982 г., Вторият ѝ - съпруг д-р Шапошников, умира през 1999 г.

Валентина Терешкова е първата жена - генерал в руската армия, при това генерал от ВВС. Освен това е и професор, кандидат на техническите науки. Има двама внуци. На покрива на къщата от червени тухли, построена в околностите на Звездното градче, ветропоказателят е във вид на две чайки. Но тя е една...

Правят ли  секс в орбита?

Слуховете за секс в орбита се появяват след първите полети на жените космонавти.

Муса Манаров, който прекарва на руската станция “Мир” година и половина, сравнява присъствието на жени в екипажа с пистолет под възглавницата, който при съдбовни обстоятелства може да стане причина за трагедия.

След като в смесен екипаж се появява за пръв път жена - рускинята Светлана Савицкая, започват намеците за секс (по това време в СССР за секс не се говори).

В Съветския съюз само три жени летяха в Космоса – Валентина Терешкова (сама), Светлана Савицкая (смесен екипаж) и Елена Кондакова (смесен екипаж).

Само три жени, а толкова много спекулации!

Какво да кажем за Америка, където в космически полети са участвали повече от 40 жени и дори семейна двойка. През септември 1992 г. на борда на совалката STS-47 заедно летят американските съпрузи - астронавтите Марк Лий и Джен Дейвис. Те твърдят, че секс в Космоса при тях не е имало. И обясняват, че винаги са работили в различни смени.

“Мисля, че те са подходили много сериозно към този въпрос и смятат, че в Космоса не трябва да се прави това дори и от съпрузи. Въпреки че ако бяха руско семейство, може би щяха да имат друг подход и начин за решаването на този проблем”, споделя космонавтът Георгий Гречко пред “Медиа Мост България”.

Между другото няколко години по-късно Марк Лий и Джен Дейвис се развеждат.

Първата жена в смесен екипаж Светлана Савицкая, припомня в мемоарите си, че мъжете космонавти я посрещнали край люка с дамска престилка в ръка. Тя я махнала настрани и това поставя началото на работни отношения.

В салон, където седели озверелите космонавти без женско внимание, момчетата изпадат в пълен екстаз при появата на жена.

Светлана, която забременяла почти веднага след завръщането си на Земята, е заподозряна в съучастие в “съветския експеримент, за да зачене първото космическо дете”. Но тъй като синът на Савицкая е роден 13 месеца след полета на майка си, очевидно това не е така. И все пак, с такава бременност Савицкая може да е част от експеримент. Може би пред нея е била поставена задача да забременее веднага след полета. Раждането на дете на жена космонавт, заченато в Космоса, е важно за медицината събитие.

Елена Кондакова е била в орбита 169 дни на станция “Мир” през 1994-1995 г. в компанията на двама мъже - Викторенко и Поляков.

Валери Поляков е първият космонавт, който е обвинен за съмнения в сексуални контакти в орбита (с Елена Кондакова). Обаче и двамата космонавти решително отхвърлят тези обвинения.

Поляков разказва в спомените си за Елена: “Отношенията ни по време на полета бяха изключително братско-сестрински.”

Космонавтът Валери Рюмин (съпруг на Кондакова) често се обаждал от Земята на жена си по радиото и ги поздравявал, говорел си с Поляков общи фрази. Човекът се доверил на своите приятели и колеги в Космоса, доверил им и жена си. “Пазете я, момчета!”