“Приятели: Отново заедно” - очакваното разочарование, признанията и “смъртта на забавлението”

12.06.2021 Хортензия Маркова
“Приятели” остава един от най-обичаните тв хитове в световен мащаб. Създателите му Дейвид Крейн и Марта Кауфман смятат, че всеки от актьорите и бил перфектен за своя образ.
“Приятели” остава един от най-обичаните тв хитове в световен мащаб. Създателите му Дейвид Крейн и Марта Кауфман смятат, че всеки от актьорите и бил перфектен за своя образ.

Матю Пери разкри, че е бил самотен в битка с алкохола и дрогата. Мислел, че ще умре, ако не разсмее с шегите си. Дженифър Анистън и Дейвид Шуимър се влюбили още в първия сезон, но така и не се събрали. Бийбър уби шоуто като картоф, Джеймс Кордън прекали със смеха си.

Съвсем очаквано новият специален епизод “Приятели: Отново заедно” (Friends: The Reunion) не оправда очакванията на милионите почитатели на култовия сериал.

17 години след финала през 2004 г., гледан от 52 млн. зрители, всички искаха да видят и преживеят отново срещата на Рейчъл, Моника, Фийби, Чандлър, Джоуи и Рос. Вместо това им бяха поднесени поохладнелите един към друг и поостарели звезди Дженифър Анистън, Кортни Кокс-Аркет, Лиса Кудроу, Матю Пери, Мат Леблан и Дейвид Шуимър в един формат, миксиращ документалния жанр с шоу предаване и интервю със знаменитости. Всички обсъждаха емоциите около създаването на продукцията и нейния последвал феноменален успех.

На моменти това се чувстваше като отегчително и дълго обобщение на неща и факти, които всички вече знаят, но не може да се отрече, че имаше и моменти на нови разкрития.

Все пак първото нещо, което направи впечатление, бе визията и поведението на шестте звезди. И най-вече на Матю Пери. Много фенове дори се притесниха за неговото здраве, тъй като той говореше най-малко, завалено и дори не произнасяше някои думи правилно. Изглеждаше сякаш не иска да е там и мисълта му е някъде другаде.

Всъщност именно славата, която му донася “Приятели”, отвежда Пери до дъното. През годините той се бори с алкохолизъм, зависимост от наркотици и сериозна депресия. Преди да стане суперпопулярен, той има проблеми със самочувствието, а последвалият огромен интерес към него го тласка към безпаметни купони и много алкохол.

Пристрастява се към болкоуспокояващи и по-конкретно викодин, който започва да пие заради проблемен мъдрец и нараняване след инцидент с джет. Постъпва в клиника. По-късно отново има криза, като получава остър панкреатит - хронично възпаление, причинено или от алкохола, или от хапчетата.

Един ден през 2001 г. не се появява на снимачната площадка, защото “по препоръка на медици” е постъпил на лечение в клиника за рехабилитация.

Години по-късно самият Матю признава, че макар да е бил приятел с колегите си в “Приятели” и да е бил на върха, той все пак е бил самотен.

Неговата бивша приятелка Кейти Едуардс дори е разказвала пред The Sun, че е трябвало да му купува наркотици, докато е била бременна. Тя се е срещала с дилъри, защото не е искала да остави любимия си да излезе навън по време на тежкия период.

Преди няколко месеца Пери обяви своя годеж с Моли Хървиц, която нарече “най-страхотната жена на планетата”. Само преди дни обаче “Пийпъл” съобщи, че 51-годишният актьор е развалил годежа.

“Понякога нещата просто не се получават и този случай е такъв. Пожелавам на Моли всичко най-добро”, казва Пери. Всички негови близки се надяваха, че бракът окончателно ще го спаси от демоните му.

По време на специалния епизод на “Приятели” в един момент актьорът прави дълбокото признание относно своята силна тревожност и депресия, като мислел, че ще умре, ако публиката не се смее на шегите му. Но сякаш никой не обърна достатъчно внимание на това - дори да е имало някаква заложена шега.

Всички бяха далеч по-впечатлени от признанието за действителни романтични чувства между Дженифър Анистън и Дейвид Шуимър. Актьорът сподели, че се е влюбил в колежката си още в първия сезон, а тя отвърна, че това било взаимно. Само че за разлика от героите си Рос и Рейчъл, които в крайна сметка се събират, те винаги се разминавали “като два кораба”. Защото единият от двамата винаги бил във връзка с някой друг.

“Така че просто насочихме цялото си привличане и любов един към друг към Рос и Рейчъл”, обяснява Анистън.

По сценарий любовта между другите любими герои Моника и Чандлър е трябвало да бъде само свалка за една вечер. Но тъй като ситкомът се снима пред публика, която изпаднала в екстаз от това, че Кортни Кокс и Матю Пери се оказали в едно легло, сценаристите се втурнали да развият тази магия.

Мат Леблан разсмя със спомени за някои свои физически неволи и каръщини още от кастинга за ролята на Джоуи, както и след това по време на снимките. Но нищо твърде лично.

В “Приятели: Отново заедно” се включиха и някои от култовите лица, участвали в сериала, както и гост звезди като Дейвид Бекъм, Кийт Харингтън, Лейди Гага и други. Няма как да се отрече, че много от известните почитатели на ситкома просто бяха излишни.

“Джъстин Бийбър се облече като голям картоф - пише колумнистът Стюарт Херитадж от “Гардиън”. - Джъстин Бийбър, който няма връзка с “Приятели”, конкретна или друга, отдели време на шоуто, за да се облече като голям картоф, говорейки високо и ниско и правейки смешно лице. Това не беше просто лошо. Това беше смъртта на забавлението.”

Според Херитадж освен всичко водещият Джеймс Кордън, макар че беше превъзхождан шест към едно, все пак успя да надговори всички останали, без да каже нищо.

“Това беше по-малко интервю и повече разширено състезание с един въпрос “Кой се смееше най-силно?” - карайки ме да стена в истинска агония”.

В крайна сметка след много спомени, истории, шеги и закачки най-жестокото изявление дойде от Лиса Кудроу, която предаде убеждението на създателите на сериала Марта Кауфман и Дейвид Крейн, че няма как да има завръщане към историята дори и като пълнометражен филм.

“Марта и Дейвид веднъж казаха, че са завършили поредицата на добър етап в живота на всички герои. Всички получиха хепиенд. Никой не би искал да развали това!”, обясни Кудроу.

И разби сърцата на феновете, които се надяваха накрая всички участници да извикат, че това е само шега, а специалният епизод тепърва предстои.