Етно атракции за цялото семейство и много фолклор на събора на овцевъдите

09.06.2021 Дима Максимова
фолклорът съпътства изложенията на животни
фолклорът съпътства изложенията на животни Архив

Етно атракции за цялото семейство, възстановки на поминъка, традициите и българска битовата култура и много фолклор ще предложи деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

За първи път от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до Лясковец ще бъде обособена специална зона „ЧифликЪт“, в която ще бъде пресъздаден домашен селски двор от недалечното минало и интерактивен музей „Одаите“ с демонстрации на различни къщни занаяти, съобщават организаторите.

Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден и различни обреди и обичаи, като покриване на стара българска къща, избиране на селски кмет , сватба, седянка и др.

Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и кулинарни демонстрации на стара българска кухня.

Посетителите ще могат да се включат в уроци по кавал, гайда, народно пеене, хора, ръченици и различни познавателни игри и забавления за цялото семейство.

Специални занимания с аниматори за малчуганите ще има в Детската творителница, където ще са подредени и 250 рисунки от конкурса за детски творби на тема овцевъдството и Гергьовден.

В дните на събора, по традиция, ще има бъде представено и майсторството на българските народни творци на приложно изкуство.

В Изложението на занаяти ще се включат повече от 70 майстори-занаятчии с голямо разнообразие от сувенири, тъкани, кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, везби и шевици, бижута и още много ръчно изработени предмети. Някой от тях ще демонстрират своите умения на място, в мобилни арт работилници.

Като на истински празник край Петропавловския манастир от 18 до 20 юни ще звучи и много фолклор от всички краища на България. На две сцена над 3000 изпълнители ще се изявят в рамките на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце“ и в голямо Гергьовско надиграване, в което ще се представят десетки фолклорни клубове.

В дните на събора ще има кукери, нестинари, концерт на оркестър „!01 каба гайди“, хоротека, народни веселби, демонстрации на Прабългарска школа по оцеляване „Бага Тур“.

Съборът на овцевъдите по традиция съчетава стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура и ще предложи различни изложения на животни – овце, кози, коне, кучета, селскостопанска техника и оборудване, богат фермерски пазар с продукти от овче и козе мляко и месо, атрактивни фермерски състезания, кулинарни атракции и др.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.