Аязмо цери очите на вярващи

02.05.2021 Борислав Радославов
Църногорският манастир / Снимки: България ДНЕС
Църногорският манастир / Снимки: България ДНЕС

Чудеса в навечерието на Великден. Водата в Църногорския манастир избавя от тумори и хронично главоболие.

Броени часове преди православните християни да се поздравят с "Христос Воскресе!" - "Воистина Воскресе" приключва Страстната седмица. Тя е изпълнена както с много тъга, така и с пречиста надежда за спасение. Христовите мъки са прелюдия към вечния живот, а миряните отправят поглед навътре - за смирение, покаяние и изцеление на душите и телата си.

Възкресение Христово е изключително важна дата от православния календар особено за онези, които са усетили Божията благодат и чрез искрената вяра и молитва са се избавили от тежка и дори неизлечима според медиците болест.

Подобни случаи на чудодейни изцеления са често срещани в Църногорския (Гигински) манастир "Св. св. Козма и Дамян" недалеч от Земен и Перник, показа проверка на "България Днес". Множество от тях се дължат на пречистващата сила на водата от аязмото.

Един от тях е свързан с Р. И. от Варна, която страда от тежка форма на диабет, претърпява ампутации и губи зрението си. Нейни близки започват да взимат често вода от аязмото. Болната посещава монастира, като състоянието й е очевидно много тежко - не може да се придвижва сама, повръща и е психически угнетена. Когато й задават въпрос дали има полза от водата, тя отговаря: "Сега поне виждам!". Година по-късно същата жена идва в манастира да изрази своята благодарност на светите чудотворци Козма и Дамян. Обитателите на манастира едва успяват да я познаят. Жената ходи съвсем спокойно сама, а на лицето й е изписано радостно изражение.

При друг случай М. Г. от София узнава от своята лична зъболекарка, че на небцето й се е появило някакво образувание. По неин съвет тя се явява на онкокомисия в столичната Стоматология, където установяват, че се касае за някаква форма на раково образувание. Жената е силно притеснена, защото междувременно туморът започва да расте. Назначават й лечение и й определят дата за операция. Когато на този ден тя се явява в болничното заведение, старшата сестра отказва да я приеме с мотива, че името й не фигурира в плана за операциите. Разстроена, М.Г. се обръща за помощ към лекуващия я лекар, който показва на сестрата, че името на пациентката му е записано в списъка за операциите. Оказва се обаче, че по някаква причина тя е пропусната в плана за предстоящите хирургически намеси.

Определят й нова дата за операция. Два дни преди определената дата заедно със свои близки - вярващи хора, болната посещава Църногорския манастир, където й се чете молитва за здраве, а нейните близки отправят в храма молитва по съглашение за нейното здраве. Жената пие и от водата. Когато два дни по-късно отива за операция, при направения преглед за приемане се оказва, че от тумора няма и следа.

Трети случай разказва за мъж от Перник, който узнава от свой близък за лековитата вода в обителта. Налива си от нея за вкъщи и много скоро му се налага да я употреби, тъй като едното око на съпругата му получава много сериозно възпаление. Той й прави компрес с вода от аязмото и само за 12 часа възпалението преминава напълно. Самият мъж казва, че почувствал голямо облекчение на нервната си система при употреба на водата от аязмото.

Лековитата сила на водата за очите се потвърждава и от В. М. от София, която страда от хронично възпаление на зрителните органи, при което тя почти не може да си отвори клепачите. Посещава Божия храм и си взима вода. При второто идване в манастира състоянието й е значително по-добро, а когато пътува за трети път, е напълно оздравяла.

Мигновено изцеление на очите получава и мъж от Пернишко. След като ходи по лекари, слага капки, лекарства, насрочва дори и операция, чува за този манастир, че има аязмо със светена вода. От немай къде решава да се качи до светата обител и да пробва дали ще му помогне водата. След като се наплисква по лицето, скача на крака и казва: "Край! Аз се оправих! Просто се оправих. И не съм никакъв кой знае колко нито набожен, нито вярващ, християнин съм, но в рамките на нормалното, като всички хора. И от тогава всяка седмица си идвам по един път задължително, за да си пълня водичка."

Живителната течност от аязмото на Църногорския манастир помага и на М. С. от брезнишкото село Бегуновци. От няколко години страда от сериозно главоболие. Решава да посети манастира, за да даде съвети за развитие на манастирския пчелин. Узнава за водата и си налива за пиене. Съвсем скоро проблемът с главоболието изчезва напълно.

Случаите на чудодейни изцеления не спират дотук. В продължение на четири години П. Д. по лекарско предписание пие по 32 хапчета на ден, защото страда от коварната болест на Крон. Доскоро е трудно подвижен, спасяват го от смърт на няколко пъти в европейски болници. По неговите думи рецептата е проста. "Сутрин и вечер пия от водата и си казвам молитвите. Не търся обяснение за химичния състав на аязмото. Това си е Божа работа. От лекарствата получих проблеми с костната система и тежък диабет. Не можех и чаша с вода да вдигна с ръцете, въобще нямах сили. Резултатите граничат с чудо. Споделям това, за да знаят хората и да пробват. Трябва Божия воля, но и човешка", казва радостен мъжът.

Спасява мюсюлманин от смърт

Чудодейно изцеление изпитва и мюсюлманинът от ромски произход Р. О. от Врачанско, който заболява тежко от рак на белия дроб. Лечението не помага, той изгубва всичките си сили и вече не може да става от леглото. Изписан е, за да си замине от този свят сред своите близки у дома.

Близките му обаче имали други идеи. Чули за водата от аязмото и изпратили зет му да донесе. Това било точно когато се строял пътят и човекът си направил труда да се изкачи до манастира пеша и да носи водата 5 км на ръце, когато се връщал. Както неведнъж се е случвало, и този път Бог не гледал на лице, а излял милостта си над болния. Р. О. пил от водата и не взимал никакво друго лекарство. Какво било изумлението на всички около него, когато той скоро се изправил на крака и две години по-късно, по думите на неговите съселяни, не слизал от коня си.