Тайните на Мерилин Монро

07.04.2021 Бела Чолакова, Хортензия Маркова

Мерилин Монро е набелязана от службите заради любовната си афера с Джон Ф. Кенеди, премахната е, защото е знаела държавни тайни или понеже е била бременна от президента. Според друга теория е отстранена, защото е била комунистка. Някои дори твърдят, че изобщо не умира през 1962 г., а живее под чужда самоличност до дълбока старост.

Клюките, конспирациите и интригите около звездата са повече, отколкото са ролите й в киното. Дори и 95 години след рождението на секссимвола, мистериите така и не са изяснени.

Една от най-големите тайни около Мерилин е самата й смърт.

Фаталното парти

Какво се случва в „Кал Нева“ 168 часа преди смъртта на звездата?

През последния уикенд от юли в тузарски курорт край езерото Тахо в Невада се събира бохемска компания. Домакин е самият Франк Синатра, който наскоро е ремонтирал и отворил вила „Кал Нева“. Поканил е все близки приятели: годеницата си – холивудската красавица Джулиет Прауз, певеца и комик Дийн Мартин (познат и като The King of Cool), актьора Питър Лоуфорд и жена му Патриша (по-малката сестра на Джон Кенеди), Пол д’Амато (с прякор Скини), управител на прочулия се като гангстерско гнездо курорт, и Сам Джанкана – босът на мафията в Чикаго. Там е и 36-годишният американски джаз пианист и певец Бъди Греко, който дълго след това ще помни тези няколко дни край Тахо. Причината за това обаче все още не е пристигнала.

С частния самолет на домакина към „Кал Нева“ лети и още една ВИП персона, която порядъчно закъснява.

В съботния следобед Бъди се мотае в двора заедно с Франк, Питър и някои от другите господа, когато пред тях спира лимузина. Вратата се отваря и от нея слиза изящно създание в зелен тоалет. Дамата е с тъмни очила и още преди русите коси, сластната походка и иконичното излъчване да разкрият коя е всъщност, в главата на Бъди ехти мисълта – „Господи, каква красавица. Безвкусни дрехи, но каква жена“. Не жена, а секссимвол. Вечен.

В този момент към Греко пристъпва Мерилин Монро, която изглежда така, сякаш нищо в света няма значение за нея. В същото време обаче в душата й цари хаос. Звездата е в депресия. Преди почти два месеца е била уволнена от студио „Туентиът Сенчъри Фокс“, а само преди дни е била отхвърлена и изоставена от Робърт Кенеди, който е сложил край на 5-месечната им връзка. Още по-рано и президентът Джон Кенеди й е нанесъл жесток удар, изоставяйки я опустошена (като отхвърлена любовница) в обятията на своя брат. Актрисата е обидена и жадува отмъщение. Тръгва за „Кал Нева“ с разбито сърце.

В юлския ден обаче Монро сияе пред погледа на Бъди. Двамата са се поздравявали няколко пъти на различни места, но никога не са се запознавали.

Той й припомня, че я е виждал на свои концерти. Тя го прегръща.

И магията на Норма Джийн (рожденото име на Мерилин) сякаш се разлива върху музиканта, пропълзява по тялото му и попива в душата му. Около тях някой побързва да увековечи момента – снима ги. Греко дълго време пази няколко черно-бели фотографии от същия уикенд в сейф в Световния търговски център, но те биват загубени безвъзвратно при терористичната атака от 11 септември.

Невероятният момент за Бъди обаче е съхранен завинаги в спомените му. За съжаление като миг, който никога няма да се повтори. Годината е 1962 г. Времето на един живот изтича, остават броени зрънца в пясъчния часовник, едва няколко дни, приблизително 168 часа. На 5 август, първата неделя от месеца, Мерилин Монро ще бъде открита мъртва.

Факт е, че не само се появяват десетки конспиративни теории как и защо красавицата е убита, но съществуват и множество твърдения, че всичко, което се случва на 5 август 1962 г. е инсценировка и че актрисата съвсем не е умряла тогава. Още през 1983 г. Еxaminer излиза със заглавие “Монро е жива”. Според изданието актрисата е прекарала изминалите 21 години в психиатрична клиника, където е била насила затворена, за да не разкрива държавни тайни.

През 85-а пък фермер от Колорадо твърди, че в съседно имение тихо и необезпокоявана от никого живее самата Монро, вече брюнетка и скрита от света. Разкрития, че звездата е забелязана жива, се появяват и за Лос Анджелис, и за Ню Йорк, дори и за затънтени градчета в Аляска. Фенове признават, че са забелязали актрисата в таксита, молове, ресторанти, дори сред публиката на театрално представление. И тези слухове не стихват през годините и не се ограничават единствено до САЩ. Последното такова съобщение е от 2001 г., когато в руски сайт се появява информация, че вече 75-годишната Монро живее в швейцарската столица Берн, разбира се, под чужда самоличност. Според някои изследователи е възможно актрисата да е била принудена или сама да е пожелала да инсценира смъртта си и да се скрие от обществеността.

Но дори и да се приеме, че Монро наистина умира на 5 август 1962 г., въпросите съвсем не са по-малко. Как и защо е убита актрисата остава една от най-големите загадки и до днес. Официалното становище е самоубийство.

Но конспирациите около кончината на актрисата са безброй. Всъщност твърденията, че

блондинката е имала връзка с Джон Ф. Кенеди, са

допуснати в медиите

едва след смъртта на президента.

Преди това единствено се носят слухове, но никой не смее да ги коментира. Но след като Кенеди е убит, скандалът избухва. Едни смятат, че актрисата не е искала реално да се самоубие, а само да сплаши Джон, който категорично е отказвал да се върже на шантажите й.

Според някои източници секссимволът неведнъж е заплашвала президента, че ако не се разведе и не я направи своя законна съпруга, ще сложи край на живота си. Някои смятат, че е трябвало просто да го стресне, но не е била спасена навреме или е объркала дозата на медикаментите. 

Според други съобщението не е за Джон, а за Робърт Кенеди.

Някои биографи на актрисата лансират теорията, че нейната голяма любов не е президентът, а неговият брат. Според друга, още по-жестока теория и двамата братя са имали афера със секссимвола и заедно са поръчали убийството й, защото нейното желание да разкрие истината, е можело да им струва кариерата.

Конспиративните теории не спират дотук, съществуват и такива, че зад убийството на Монро стои ЦРУ или мафията, или дори че Мерилин е премахната, защото е знаела тайната за кацането на извънземни в САЩ. Но има и съвсем различни интерпретации – смята се, че актрисата наистина се самоубива, но дълбоката депресия, в която изпада, не е свързана нито с любовните й неуспехи, нито с проблеми в кариерата, а с невъзможността й да има деца.

Монро още като съвсем млада е диагностицирана с тежка ендометриоза и лекарите не й дават големи надежди за потомство. Докато е женена за Артър Милър, тя на няколко пъти постъпва в клиника уж за проблеми с дишането и изкривена носна преграда, но е странно, че лекуващият й лекар е гинеколог. Това дава поводи за слухове, че актрисата на няколко пъти има спонтанни аборти и така и не успява да дари Милър с наследник. Дори съществува съмнение, че няколко месеца преди да умре Монро отново забременява. Според теориите бащата е самият президент и точно това е причината Мерилин да бъде набързо убита. Други пък твърдят, че актрисата отново претърпява спонтанен аборт и изпада в тежка депресия, която я тласка към самоубийство.