2 болници в пълен синхрон, за да реализират донорска ситуация в Търново

27.02.2021 Дима Максимова
Данните за мозъчна смърт установили първо лекарите в Г.Оряховица
Данните за мозъчна смърт установили първо лекарите в Г.Оряховица

29 – годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на хора, които се нуждаят от трансплантация.

Това е втора успешно реализирана донорска ситуация от началото на годината в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и в страната, съобщиха от лечебното заведение.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Младият мъж е бил приет с мозъчен кръвоизлив в реанимацията на общинската болница в Горна Оряховица. На 24 февруари, лекарите установяват клинични данни за мозъчна смърт, за което незабавно информират областният координатор по донорство д-р Сибила Маринова.

Пациентът е транспортиран в областната болница, където комисия от трима лекари, констатира мозъчната смърт.

Близките на младия мъж, който губи шанс за живот, решават да приемат той да стане донор и по този начин да бъдат спасени други тежко болни, които се нуждаят от трансплантация.

На 25 февруари, тялото е транспортирано за експлантация от екип на болница „Лозенец“.

Лекарите, участвали в координирането на донорската ситуация, изказват огромната си благодарност към близките, които въпреки тежката загуба, намират сили и благородство, за да помогнат за спасяването на други животи.

От областната болница изказват огромна признателност и към екипа на болница „Св. Иван Рилски“ - Горна Оряховица за бързата реакция и колаборацията с координаторите по донорство, благодарение на която няколко души получават шанс за нов живот.