Младеж на 19 г. с травма на главата е донорът, спасил трима

25.01.2021 24 часа

Първата донорска ситуация във Велико Търново е с млад човек с тежка черепно мозъчна травма, който изпада в мозъчна смърт, обясни пред "Здравей, България" на Нова телевизия д-р Стефан Филев, директор на областната болница във Велико Търново.

Той каза, че здравното заведение разполага с екип от координатори на донорство, които водят тежките разговори с близките, които са дали с трудното си решение шанс на трима души да живеят. С органите на младия мъж са спасени двама мъже, на които са присадени бъбреците, а на 12-годишно момиченце е присаден черен дроб. Трансплантациите са били извършени в болница в "Лозенец" в София.

Заради пандемията е имало спиране на донорската ситуация, но тя постепенно се нормализира, каза доктор Филев, Той не се нае да каже какво е нужно да се промени в законодателството, за да се стимулира донорството и то бъде на нивото на други европейски страни. В момента са започнали плановите операции и надеждата е да няма трета вълна на коронавируса, която отново да постави болничните заведения в силно затруднено положение.