Древно проклятие отнесло Ариел Шарон в гроба

27.02.2021 24 часа
Охранителки на израелския парламент предвождат процесията с ковчега с тленните останки на експремиера Ариел Шарон. Той ще бъде погребан днес.
Охранителки на израелския парламент предвождат процесията с ковчега с тленните останки на експремиера Ариел Шарон. Той ще бъде погребан днес. РОЙТЕРС

СИЛВИЯ АВДАЛА, Тел Авив

Древен религиозен еврейски обред е отнесъл в гроба Ариел Шарон през 2014 г., обяснява за агенция Ynet участник в ритуала, изпълнен още през 2006 година.

Церемонията се нарича “Пулс де Нура” и се извършва от равин кабалист на старо еврейско гробище – в конкретния случай – на гробището в градчето Рош Пина. “Пулс де Нура” е молитва към Бога за предизвикване на гнева му към грешник, които с действията си е заплаха за живота на евреите. Решението за тази церемония молитва било взето, след като Ариел Шарон си навлича гнева на израелците със заповедта за евакуация на еврейските селища от Газа. Същият ритуал е провеждан и през 1995 г., месец преди убийството на министър-председателя Ицхак Рабин.

През 2006 г. церемонията е ръководена от равина Йосиф Даян, който е издал и специална книга за “Пулс де Нура”. Останалите участници в ритуала са неизвестни. След втория инсулт на Шарон и комата, в която той изпада за цели 8 години, ултрарелигиозни евреи обявиха, че ритуалът е дал необходимия резултат.

Тогава имаше изявление, че подобен ритуал очаква и Ехуд Олмерт, другия идеолог на отдаването на земя срещу мир с палестинците. Церемонията обаче беше отложена, защото може да се провежда само веднъж годишно. Изчакването на годишнината промени много политическата ситуация. Церемония за Олмерт така и не бе проведена. Всички политически сили са запознати със съществуването на древното еврейско проклятие “Пулс де Нура” и осъждат тези жестоки опити за ултрарелигиозна намеса в политическия живот на светската държава Израел.

Лекарите, които до последно обгрижваха бившия израелски премиер Ариел Шарон, твърдят, че той си е отишъл така, както е живял – борейки се. Дори в последните му дни, след 8-годишна кома, когато един по един отказваха вътрешните му органи, той отказваше да си тръгне просто така.

Израел отдаде почит на бившия премиер, роден на 26 февруари 1928 г. и починал на 11. януари 2014 г. на 85-годишна възраст.

Тялото на Ариел Шарон бе изложено за поклонение в Кнесета преди погребението, организирано във фермата му в Южен Израел. Той е погребан до съпругата си. Слова произнесоха премиерът Бенямин Нетаняху, президентът Шимон Перес и роднини на големия политик.