Лиз Тейлър живя с пълни шепи

27.02.2021 24 часа
Елизабет Тейлър е една от най-големите легенди в киното.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Елизабет Тейлър е една от най-големите легенди в киното. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Красота, блясък, любови, мъже, храни, алкохол, приятели, каузи - всичко, което правеше тя, го правеше първокласно и с размах. Защото е Елизабет Тейлър. Една от най-големите кинозвезди на всички времена.

Ненаситна за живота, нейното мото беше "колкото повече, толкова по-добре". Накрая издъхна от застойна сърдечна недостатъчност. Лиз Тейлър изкара последните два месеца в болницата "Седърс Синай" в Лос Анджелис. Диагнозата й беше оповестена през ноември 2004 г. Актрисата беше допълнително обездвижена от фрактури на гръбначния стълб и сколиоза, която така зле беше изкривила гръбнака й, че през последните месеци изпитваше непрестанна болка и се появяваше на публични места само в инвалидна количка.

На 6 октомври 2009 г. Тейлър съобщи на феновете в страницата си DameElizabeth в туитър, че ще си прави съвсем нова процедура, с която да запуши "изпускащата сърдечна клапа".

Една от последните й публикации в социалната мрежа е от 23 юли м.г. "Чувам слухове, че някой ще играе мен във филм за мен и Ричард. Никой не може да играе Елизабет Тейлър освен самата Елизабет Тейлър. Поне докато съм жива. Засега изпитвам прекалено голямо удоволствие да съм жива... и мисля да си остана такава."

На 70-ата си годишнина Елизабет обяви: "Снощи купонясвах, утре също съм на купон. През уикенда мисля пак да празнувам. Чувствам се на 45!"

Може и да се е чувствала млада, но животът й е изпълнен с толкова много от всичко, че то би могло да запълни живота на няколко души. 8 сватби, 7 развода, 4 деца, цял отбор внуци, над 100 роли в киното, два оскара, поне 70 влизания в болница, няколко смъртоносни болести, включително и операция от тумор на мозъка. Да не забравим двата престоя в центъра за лечение на наркомании и зависимости "Бети Форд".

Тя беше страстна и ненаситна. Нежната бяла кожа, тъмната коса, виолетовите очи - магията на невероятната красавица Тейлър беше легендарна.

Родена е на 27 февруари 1932 г. в Лондон и е изкарала там първите 7 г. от живота си. Семейството й се мести в Лос Анджелис. Едва 10-годишна, Лиз прохожда в киното. "Детството ми свърши от този момент. Не съм имала гаджета, не съм имала приятели на моята възраст освен други деца актьори."

За първи път се омъжва на 18 г. за Конрад Хилтън-джуниър, а за последен - на 59 г. за Лари Фортенски. Но най-пагубен се оказва бракът й със сенатора Уорнър. Женитбата с него изважда наяве всичко лошо у Елизабет. По това време напълнява до неузнаваемост. Високата 163 см звезда става 82 кг. "Докато живях във Вашингтон, бях нещастна, самоунищожителна. За 5-те г. там бях най-самотният човек в света." По същото време започва и да пие.

Последните й години са свързани с борбата с болестите, за благотворителни каузи и появявания по тв програми и шоута. През 1997 г., след като й изрязаха доброкачествен тумор на мозъка, тя позира плешива на корицата на сп. "Лайф".

През юни 2002 г. пребори и рака на кожата - премина през курс радиолечение и през септември беше здрава.

През 1991 г. основа фондацията “Елизабет Тейлър” за борба със СПИН. "За първи път използвам славата си за нещо хубаво. Работата ми в тази фондация за мен има много по-голямо значение от всичките ми филмови роли."

Ролята на Клеопатра я увековечи в звездната орбита

Елизабет Тейлър има над 50 роли във филми. Дебютът й в киното е през 1942 г. в Лос Анджелис. Първата й роля е във "Всяка минута се ражда един”, а година по-късно се снима в „Ласи се връща у дома”. С образа на момичето в „Национално кадифе” през 1944-а тя става звезда. Постепенно Елизабет търси по-тежки роли и в следващите си участия прави много силни изпълнения, като в „Живот с татко” (1947 г.), „Бащата на невястата” (1950), „Американска трагедия” (1951), „Последният път, когато видях Париж” (1954), „Гигантът” (1956) и „Окръг Рейнтри” (1957). Върхът в кариерата й през този период е изпълнението й в адаптацията на „Котка върху горещ ламаринен покрив” (1958) и „Внезапно през миналото лято” (1959).

Тя печели „Оскар” за ролята си на нюйоркски куриер във филма „Батърфийлд 8” през 1960 г. Три години по-късно Тейлър се влюбва в английския актьор Ричард Бъртън по време на снимките на „Клеопатра”. Именно тази роля я закова на звездния небосклон. Макар че след нея много красавици се превъплътиха в Клеопатра, именно Елизабет остана символът в киното на египетската царица.

Друга знаменита нейна роля е в "Кой се страхува от Вирджиния Улф?”, с която печели за втори път "Оскар" за главна женска роля. С голямата си любов Бъртън играе отново в Шекспировата пиеса „Укротяване на опърничавата” (1967), а после правят заедно още 5 филма.

През 70-е години Тейлър участва епизодично във филми и пиеси. Има множество награди. Освен "Оскар" тя е удостоена с приза "Джийн Хършолт" за принос в хуманитарната сфера. Получава "Златен глобус" за най-добра главна женска роля и за цялостен принос. Британската филмова академия също я отличи за най-добра главна женска роля през 1966 г. и за цялостен принос през 1999. През май 2000 г. заедно с Джули Андрюс тя получава титлата Носителка на ордена на британската империя от кралица Елизабет II. 

Вдига 8 сватби със 7 съпрузи

Брюнетката с виолетовосини очи покорява не само големия екран, но става мечта за милиони мъже по света. Колкото повече расте популярността й, толкова повече кандидати се редят на опашка за ръката й. Само 7 са мъжете, успели да я заведат до олтара. Единият от тях дори го прави два пъти. Той е голямата й любов, актьорът Ричард Бъртън.

Първи в съпружеската листа е наследникът на хотелската верига "Хилтън". Ники Хилтън слага брачна халка на ръката на Лиз, както я наричат в холивудските среди, когато няма и 18 г. Младите се венчават на борда на кораба "Куийн Мери" през 1950 г.

Две години по-късно Елизабет се врича във вярност на британския актьор Майкъл Уилдинг.

След още 5 г. тя вече е омъжена за актьора продуцент Майкъл Тод. Световната преса подробно разказва за лудориите им на медения месец в Акапулко. Двамата изглеждат щастливи и влюбени, но смъртта отнема Майкъл от Лиз. Тя скоро заменя черната вдовишка воалетка с булченски воал, встъпвайки отново в брак с четвъртия си съпруг Еди Фишер. Сватбата с не по-малко популярния от нея актьор е през 1959 г.

Най-щастливият период в живота на актрисата е срещата с големата й любов Ричард Бъртън. Казват си "да" за първи път на пищна церемония през 1964 г. Следват бурни скандали, изневери, запои и сдобрявания, с които вестникарите пълнят 10 години жълтите си страници. Елизабет Тейлър събира сили да се разведе с него през 1974 г. Година по-късно той отново й пада на колене и тя пак облича за него сватбената рокля. Идилията продължава 12 месеца.

Двамата имат осиновена дъщеря Мария. Бъртън умира през 1984 г. от алкохолизъм, а Лиз до последния си дъх разказва пред сп. "Лайф", че не спира да го сънува и мечтае да отиде на небето при голямата си любов Ричард. Американското списание "Лайф" ревностно следи живота на актрисата. То е хроникьор на появяването на четирите й деца. Освен Мария, Елизабет има двама синове от Уилдинг и дъщеря от Тод.

Шестият съпруг на Елизабет - сенаторът Джон Уорнър, я води към олтара през 1976 г.

През 1991 г. тя се врича за осми път на седмия си съпруг. Строителният работник Лари Фортенски е на 39, а Елизабет на 59 г. Двамата вдигат пищна двудневна церемония, която струва 3 милиона долара. Меденият им месец е на самотен остров далече от обективите на папараците. Развеждат се 5 години по-късно, но успяват да запазят приятелски отношения.

Великата Елизабет Тейлър почина през 2011 г. на 79-год. възраст.