Иван Добчев разярява Иван Ласкин, стигат до съд

25.02.2021 Хортензия Маркова

Актьорът завежда дело за клевета. Нападнат е със статия от Добчев, след като се шегува, че и на Луната “Сфумато” ще има пак толкова публика

Не за първи път театралният режисьор Иван Добчев се замесва в скандал с любимо на широката публика лице. Той успява да разяри покойния Иван Ласкин със свои думи и внушения срещу него, а сблъсъкът между двамата стига до съд. Всичко започва полу на майтап в ироничния стил на ненадминатия чешит Ласкин.

23 май 2009 г. На церемонията по раздаването на призовете “Аскеер” звездата от “Васко да Гама от село Рупча” излиза на сцената. Актьорът трябва да обяви поредните номинирани, но той започва с: “Като гледам номинациите, догодина фондацията няма да се казва “А'Аскеер”, а “Оооо'Аскеер”.

Ласкин се шегува с това, че най-много номинации - девет, има представлението на Добчев и Маргарита Младенова в “Сфумато” “Оооо - Сънят на Гогол”. Мнозина в публиката шушукат, че откакто преди няколко години те отказват да вземат режисьорски награди, институциите по всякакви начини се опитват да ги приобщават.

С ирония Ласкин продължава: “Попитах Иван Добчев защо все пътуват. Той ми каза, че ако иска, и до Луната ще отиде. Казах му: И там толкова зрители ще имаш!”

Налага се след това президентът на “А'Аскеер” Милен Миланов да излезе и да се извини, че това, което зрителите са чули, е извън сценария.

По-късно Иван Ласкин признава, че е бил спонтанен, защото сърцето му е такова. И е горд от себе си, защото Георги Черкелов го прегърнал пред 100 души и му казал: “Браво, моето момче!”

“В изкуството не трябва да има слуги. Трябваше да изговоря тази истина, иначе щеше да е измълчана истина!”

И всъщност актьорът разяснява, че реакцията му е вследствие на това, че много колеги от неговия театър са били обидени от думите на Иван Добчев по повод на участието за първи път на хора извън Военния театър в журито за аскеерите. Режисьорът бил казал: “Време е полукадърни и полуизвестни актьори да престанат да дават награди”.

Затова Ласкин категорично отказвал да бъде обиждан. Но битката му с Добчев всъщност едва тогава започва.

През юни във в. “Култура” излиза статия, написана от режисьора, носеща гръмкото заглавие “Последно за Ласковщината”.

В нея той атакува актьора, като използва епитети като “бияч”, “лицето на самата наглост”, който се разхожда с пищови на кръста и от брониран джип продава дрога.

Ласкин не смята да остави нещата така и завежда срещу Добчев дело за клевета. Актьорът е представляван от адвокат Хари Харалампиев, режисьорът - от адвокат Йорданка Вандова.

Няколко пъти режисьорът отлага делата поради неявяването си заради ангажименти в театъра.

По отношение на дрогата Добчев не казва буквално, че Ласкин е наркодилър, но използва един театрален герой - Нещастливцев.

Какво казват свителите Чочо Попйорданов, Александър Донев и видната театроведка Аве Иванова, четете тук.