Личният готвач на Живков: Не прекаляваше с яденето, имитираше с чай, че пие коняк

21.02.2021 24 часа

Тодор Живков беше стриктен към яденето, не прекаляваше, нито пък с пиенето. Имитираше пиене на коняк, като всъщност пие чай. Когато трябваше да направи някаква наздравица, за него слагахме в чашка чай, специално поднесена за Живков, сервитьорът така я поднасяше със знаци, че той да вземе нея. Това разказа за bTV личният готвач на Тодор Живков -  Йордан Стоичков, известен като бай Данчо.

"Придържахме се към леко безсолното ядене. Не спазваше диети, имаше склоност към вдигане на кръвната захар", разказва още Стоичков. 

Не съм имал случай Живков да ми каже: това не ми харесва, не ми го прави повече. Поръчаше ли си лично нещо, трябваше да бъде свързано с боб. Казваше: достатъчно месо ям на официалните вечери, нека когато съм сам да ям постно. 

Йордан Стоичков разказа, как при визита на Фидел Кастро у нас закъснявали с доставката на храната в Боровец, а на всичко отгоре като пристигнали, дръжката на хладилната кола се счупила. "Но докато се настанят, спретнахме нещо за вечеря". По време на визитата Кастро отишъл до Говедарци и поискал да посети селска къща. Кметът подготвил една за посрещане, но Кастро влязъл в друга. "За щастие, там домакинята се хванала да прави зелник. Харесъл го."

Очаквайте подробности.