Шефът на разкопките в Царичина говорил с извънземна цивилизация

21.09.2021 Иван Бутовски
СКЪПО: 16 млн. лева е струвало изкопаването на тунела в Царичина.
СКЪПО: 16 млн. лева е струвало изкопаването на тунела в Царичина.

Шефът на операцията по разкопките в Царичина ген. Любомир Динев старателно си е записвал разговори с извънземната цивилизация, каза пред "168 часа" Никола Даскалов, зам.-министър на отбраната в правителството на Филип Димитров. Според него диалозите се водели с посредничеството на екстрасенса Елисавета Логинова.

"Тефтерчето му не беше голямо. Нямаше никакви йероглифи, само текст на български. Ген. Динев ми го показа, прочете ми няколко неща и си го прибра. Не си спомням конкретика, но помня, че

имаше имитация на старобългарско звучене в отговорите,

които са получавали от извънземните", засмя се Даскалов. Според него това бил големият въпрос: "Защо тази чужда цивилизация като знае български не вземе да ни каже в прав текст каквото има да ни казва, а ни принуждава да копаем като побъркани?"

Досега няма яснота къде изчезват и тетрадките на Логинова.

"В петте тетрадки на Логинова имаше най-различни картинки, имитации на йероглифи, по някоя арабска или римска цифра, въобще там имаше всичко - спомня си Даскалов. - Аз лично не съм им ги вземал - единствения човек, на когото е можела да ги даде, е бил ген. Динев. Вярно е, че по едно време Динев носеше със себе си тези тетрадки, но наистина не знам какво е станало с тях. Единственото, което е ясно, е, че

16-те милиона са изчезнали около разкопките

и някои са усетили финансовата перспективност на проекта."

"168 часа" потърси ген. Динев за коментар, но той не вдигаше мобилния си телефон. В последния ни разговор той каза:

"Много глупости се изписаха и не желая да говоря. Написах статия мисля, че бе във вестник "24 часа" и с това приключих темата - каза още ген. Динев. - Това не е темата на България в момента. След години можем да се върнем на нея и пак да разговаряме, но като му дойде време. Сега е безмислена работа. Съветвам ви да не се занимавате с това." Тогава той не изключи варианта след години операцията "Царичина" отново да стане актуална тема.

До момента Логинова отказва разговор със "168 часа".

Кубрат Томов: Беше истинска бомба. Можеха да намерят двуполовия човек, а затрупаха дупката

 - Господин Томов, на кой етап се включихте в операцията по разкопките в Царичина?

- Преди всичко трябва да уточня, че нито веднъж не са ме питали при подготовката и провеждането на операцията до момента, когато дойде правителството на СДС с намерение да преоцени ситуацията и да вземе решение какво да се прави. Тогава един ден пред блока ме спря генерал Любен Петров и ми каза: "Господин Томов, искаме да станете рецензент на операцията в Царичина". Даде ми всички материали - протоколи на комисии, доклади на геолози, геофизици, психолози, феноменолози, както и книгата на Ели Логинова. Изчетох всичко и след обстойни анализи на пет страници написах моето заключение. В моята оценка направих два извода: Първо - всички участници са постъпили непрофесионално, били са непрофесионалисти. Нямат акъл за тази работа, защото мероприятието е на много по друго ниво и дълбочина, за които те нямат подготовка. Отнася се за всички - учени, феноменолози, Стамен Стаменов, всички. И второ: проблемът остава открит, но иска професионален подход.

- Означава ли това, че според вас наистина е имало нещо там?

- Една от моите екстрасенски, когато говорихме за Царичина, каза: "Там долу, още малко надолу, има селище на първобитни хора", където вероятно е и двуполовият човек, за когото Ванга говори. Що се касае до съчиненията на Стамен Стаменов за съкровището на Самуил - вероятно е било просто, за да привлече внимание или някаква погрешна информация. Но най-лошото е, че в резултат приключиха проблема, а там ни чакаше бомба.

- Защо се стигна до прекратяването на операцията?

- Защото много пари се изразходваха и много подозрения имаше, че има злоупотреби, кражба на средства. Къде са потънали тези 16 млн. лева?! Къде?!

- Основният аргумент е, че няма нищо налице...

- Не, това не е истински аргумент, защото се касае за опит, тоест я има нещо, я няма, но проблемът е как са похарчени парите. Това не може да струва повече от половин, един милион, извинявайте. Още повече че там са били хора на заплата и със съответната военна дисциплина. Така че си е наистина пълна злоупотреба с власт и доверие.

- Казахте, че сте се запознали с документацията - в нея има ли нещо за откритие?

- Няма нито една дума, че нещо е открито. В същото време само ще ви напомня, че на мястото около дупката многократно са наблюдавани от местните жители НЛО-та, които са идвали и са влизали навътре в земята, защото те имат свойството да минават през твърди предмети.

- На нас местните хора не ни казаха точно това, а само, че са видели светло кълбо над църквата...

- Ето още един факт. Така че проблемът е открит. Пълна е България със тайни. Има множество неоткрити съкровища и тунели.

- Имаше ли схеми или някакви сметки за направените разходи?

- Не, единствено от описанието си спомням, че денивелацията е около 40 м.

- Получихте ли информация генерал Динев какво е събрал в своето тефтерче?

- Не. Това не ми го дадоха. Видях само записките на Логинова.

- Какво съдържаха те?

- Нищо познато за мене, но аз също не съм професионалист. Приличаха на някакви йероглифи, но може и да е фантазия.

- Разговаряхте ли с Логинова, какво мислите за нея?

- Не сме говорили, достатъчна ми беше нейната книга и нейните приказки. Може би има известни екстрасензорни качества, но само толкова - те не са максимални и не са овладени. И това се отнася за почти всички екстрасенси, те нямат самокритичната оценка докъде са и затова когато отидат на място като Царичина, се получава така.

- Как тогава е успяла да повлияе на такава сериозна организация като Министерството на отбраната?

- Моето хипотетично обяснение е, че тя може да е демонстрирала известно ясновидство, на някой от висшите военни да е гледала, да е познала нещичко. И второто е склонноста на военните да изкарат парички.

- Какво може да се открие според вас там?

- Едното е това, за което говорят - двуполовия човек, другото е селище на много първобитни хора - имайте предвид че хора на Земята е имало от стотици хиляди, даже милиони години.

- Като казвате, че участниците в разкопките не са били на нивото на това, което са търсили, вярвате ли в твърденията за двуполовия човек?

- Допускам го като хипотеза. В съгласие е с науката за еволюцията и произхода на човека, защото навремето хората са създадени двуполови в едно тяло. След това са разделени, за да еволюират като мъже и жени и след време, като приключи този процес, ще се съберат отново и половете ще изчезнат.

- Какви са доводите за подобна хипотеза?

- Срещал съм го в литературата, която касае възникването на живота на Земята - не е ново откритие като идея.

- Защо казвате, че са подхождали непрофесионално към феномена в Царичина?

- Основната причина е, че елитът у нас не се е издигнал с истински професионализъм, а с подчиненост и партийна принадлежност и със слушкане.

- Може ли в наши дни да се разбере повече за Царичина, след като всичко е затрупано?

- Много е трудно да се възстанови операцията, но има какво да се намери - това е моето заключение.