Росен Манчев, синът на легендата Димитър Манчев: Баща ми прости на Калата, преди да почине

14.01.2021 Лили Ангелова
Димитър Манчев също бе любимец на публиката
Димитър Манчев също бе любимец на публиката

Калоянчев управляваше Сатирата, на себе си даваше все главни роли.

"Баща ми прости на Калоянчев и преди да почине, си проговориха".

Това сподели за първи път пред "България Днес" арх. Росен Манчев, единственият син на популярния ни актьор Димитър Манчев, когато преди 2 години в градинката пред Народния театър се откри документалната изложба "Смехът никога не стига", посветена на 85-годишнината от рождението на Димитър Манчев.

На нея присъстваха и внуците на Манчев - Явор и Андреа, както и шефът на артистите Христо Мутафчиев, Славчо Пеев, Калин Сърменов и много други колеги на актьора.

"Знам, че баща ми не си говореше доста дълго време с Георги Калоянчев, защото като човек, който винаги казва истината и не се прикрива, не му е харесвал начинът, по който се е разпореждал Калата в Сатирата", обясни Манчев-младши. Калоянчев се набърквал и раздавал роли, казвал кой да играе основна и кой второстепенен образ, което никак не се харесвало и на колегите на комедианта.

"Само че само баща ми застана срещу това. Всички останали подминаваха тази несправедливост с махване на ръка", смята архитектът.

Факт е, че месеци преди да почине на 14.01.2009 г., Димитър Манчев признава в последното си интервю: "Калоянчев е великолепен актьор и много лош човек". С днешна дата тайната на това, че двамата колоси в театъра не си говорят повече от 10 години, се оказа доста прозаична.

"Георги Калоянчев управляваше театъра, не директорите или режисьорите там. Той казваше кой колко и как трябва да играе, а главните роли винаги даваше на себе си. Това е имал предвид, че несправедливо се е намесвал, където не му е работа, а не че му е завиждал. Баща ми беше много талантлив и невероятно добър човек. Винаги е признавал успехите на другите", обясни ни още Манчев.

Според него конфликтът между двамата големи в театъра бил на лична основа, защото баща му не обичал несправедливостите и като по-открит човек, винаги показвал това, което мисли.

Именно когато започвал да се набърква в работата на шефовете, Калата ставал нетърпим.

"Затова е бил проблемът между двамата, а не заради друго", казва архитектът.

53-годишният мъж обясни и че много се радва на факта, че седем години след кончината на баща му вече има и улица на негово име в София.

"С помощта на актьора Робърт Янакиев организирахме подписка да бъде кръстена улица на името на татко и вече я има - тя е в кв. "Кръстова вада" и е пряка на "Черни връх". Направих и хубав паметник плоча, която се получи доста добре", каза Манчев.

Архитектът продължава да сънува баща си, а последно му се явил преди мач на любимия му "Левски".

"Казах му - ето гледам заради теб любимия ти отбор, засега резултатът е равен", смее се Манчев-младши.

Димитър Манчев бе популярен фен на ФК "Левски" и никога не пропускаше да присъства на трибуната да гледа мачовете на синия отбор.

"Знам, че бяха приятели с Георги Аспарухов-Гунди. Веднъж ми разказа как след един финал футболистът бил с разкъсана фланелка, всички го дърпали за нея", смее се Манчев, който лично не е срещал популярния ни нападател.

С останалите живи приятели на баща си Росен често се вижда, не ги забравя. От 18 години той е привърженик на йога, харесва си и професията на архитект.

"Мен не са ме карали да ставам актьор. Ние, децата, имахме прекрасно детство по морета със семействата на колегите на баща ми. Дори присъствах на снимките на "Оркестър без име". И там не пожелах да вляза в масовите сцени. Не е професията за мен. Иначе децата ми - Явор и Андреа, са много артистични. Свирят на пиано и се надявам талантът на татко да се е предал на тях", споделя Росен Манчев, единственият син на легендата Димитър Манчев.