Пускат бърза процедура за смъртни актове

23.11.2020 24 часа
Опашки от хора се извиват пред администрациите, за да извадят смъртен акт на близките си. Затова в столицата увеличават служителите.
Опашки от хора се извиват пред администрациите, за да извадят смъртен акт на близките си. Затова в столицата увеличават служителите. Велислав Николов

Скок на погребенията в София и Пловдив

Съобщенията за смърт да се предават в общината незабавно от лекаря, установил смъртта, ако роднините на починалия са поставени под карантина. Тази промяна в здравния закон, която трябва да облекчи издаването на смъртни актове на починали от COVID, предлагат депутати от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Смъртният акт трябва да бъде съставен не по-късно от 48 часа след смъртта въз основа на съобщение от лекар, гласят сегашните текстове на закона. Най-често съобщението се взема от роднините, за да се занесе в администрацията и там да бъде съставен актът, но в условията на пандемия случаите, в които близките не могат да направят това, защото са под карантина или в болница, са зачестили, става ясно от мотивите на вносителите.

Ако бъде изпуснат двудневният срок, смъртният акт се съставя с решение на съда. На практика с промяната до съд няма да се стига и

това ще се

извършва

административно,

ако близките не

могат да го

направят

Малко над 600 души, които са изгубили битката с коронавируса, пък са погребани в софийските гробища от 20 октомври до 23 ноември, научи “24 часа”. Става дума само за данни от началото на втората вълна у нас, като жертвите в столицата със сигурност са повече.

Всеки ден погребенията на починали от коронавирус са различни, но се движат между 20 и 50, разказват запознати. Увеличените смъртни случаи доведоха и до струпването на опашки пред администрацията на Централни гробища, откъдето се получават смъртните актове. Този проблем вече е решен с увеличаване на работещите, обясни зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов.

“Имаше подобен проблем преди няколко дни, но той вече е решен. Увеличихме броя на служителите, които обслужват гражданите, с още трима и вече няма опашки”, каза той.

Скок на погребенията през последните седмици се наблюдава и в Пловдив. Ако през ноември м.г. на ден са полагали средно около 10 мъртъвци, сега цифрата е 13-14, разказа директорът на “Траурни дейности” Коста Попов. По думите му в началото на пандемията

през пролетта

дори се е

наблюдавал

спад на

смъртните

случаи,

но сега имало лек ръст. Той уточни, че винаги през декември, януари и февруари умират повече хора.

Дефицит на гробни места засега има само на Централни гробища, но той е от години, уточни заместничката на Попов Катя Топалиева. Тя опроверга слухове, че свършват местата в гробищата на “Рогошко шосе” покрай увеличената смъртност от COVID-19.

През юли общинският съвет реши траурният парк в кв. “Прослав” да бъде разширен с 65,8 дка, а гробището в кв. “Коматево” с 28,4 дка. Там засега има свободни места.