Виктор Вълков: За Любен Гоцев не бива да се говори в минало време

26.10.2020 Лили Ангелова
 снимка: Юлиан САВЧЕВ
снимка: Юлиан САВЧЕВ

Любимото ястие на генерала се сервира на масата в "Монтерей" въпреки кончината му

Виктор Вълков не може да се примири, че големият му приятел ген. Любен Гоцев вече не е между живите. Бившият вицепремиер, външен министър и лидер на казионното БЗНС търси утеха за мъката си в компанията и на други свои другари.

"Той е човек, за когото не бива да се говори в минало време. Тези дни обядвам често с мои познати и все става дума за Гоцев, но си приказваме така, сякаш генералът още е сред нас. И да, той е сред нас", споделя неформалният говорител на митичния кръг "Монтерей" пред "България днес". И допълни, че дружбата му с покойния разузнавач била много, много стара. Вълков дори бил гост на 40-ата годишнина на агента с псевдоним Янев от Първо главно управление на ДС.

Откакто си е отишъл от този свят на 8 октомври, генералът постоянно присъства и в разкази на всички присъстващи в ресторанта "Монтерей".

"Редовно се събираме във вторниците 25 човека, 12, 18 - зависи кой е свободен и кой - зает и не може да дойде. Понякога сме само двама души, а ни викат генералите. Няма такива в групата", шегуваше се преди кончината на ген. Гоцев Виктор Вълков.

На сбирките в "Монтерей" през годините редовно са ходили Чавдар Чернев, седесарят Георги Марков, бившите вътрешни министри Виктор Михайлов и Богомил Бонев с Нона Йотова, Иван Драшков... Веднъж отишъл дори ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Ходили са и хора от ДПС и журналистки, твърдят запознати.

"Колкото до ген. Гоцев, той бе човек със значимо присъствие в обществения живот на България. Няма как лесно да прежаля дружбата ни", категоричен е Вълков.

През последните години бившият външен министър в правителството на Андрей Луканов беше с влошено здраве. Въпреки това той отпразнува 90-годишния си юбилей в ресторант "Монтерей" тази година цели три пъти. Заедно с Виктор Вълков са основатели на кръга "Монтерей", за който се разказват стотици истории, свързани с кадруване и с политически назначения по време на прехода. За тях обаче Виктор Вълков разказва повече със смях, отколкото с реални истории. Но в десетилетията след края на политическата му кариера името на Гоцев неотменно беше свързвано с компания от бивши разузнавачи, нашумели бизнесмени и политици, които често се събираха заедно. Любен Гоцев беше сочен за неформалния техен лидер. Смесицата от хора на бившите специални служби, настоящи политици и представители на едрия бизнес създаде на кръга "Монтерей" слава на хора, които дърпат конците в политиката и икономиката на страната от масата и белите покривки. "Значителна част от т.нар. ни кръг не е постоянно действаща институция. Ние нямаме списък, нямаме членски карти. Главната маса са хора от почтената, пенсионна възраст. Е, трудно мога да се съглася, че у нас, причислявам се към тях, естествено, е останала някаква сила, контакти. И както неведнъж съм казвал по повод на въпроси от този род, политиката не заема основно място в разговорите, които си водим по между си", сподели Виктор Вълков малко преди ген. Гоцев да си отиде от този свят.