Горбачов и Рейгън поверяват прехода на Любен Гоцев, Луканов и Младенов

24.10.2020 Петя Минкова

Генералът бил шокиран от разграбването: Разчитахме на точност, а вие, икономистите, се оказахте много по-сложни

Най-голямата му болка бил разстрелът на Луканов - смятал, че това осуетява пътуването му до Вашингтон и тласка страната към катастрофата

Живков обвинявал Младенов и дясната му ръка Гоцев, че са клекнали на САЩ

За мнозина ген. Любен Гоцев бе сред най-мрачните фигури на прехода - кукловодът, който чрез тайни машинации и мрежа от хора манипулира политическия живот, пише "168 часа".

В медиите често бе свързван с генезиса на групировките в началото на прехода и връзките им с Държавна сигурност. Дали това се подхранваше от приятелството му с Младен Михалев - Маджо, който бе сред създателите на СИК, но впоследствие напусна тази група и България, за да се отдаде на банковото управление в чужбина? Самият Михалев, въпреки че избягва публичността, се появи на погребението на ген. Гоцев с маска на лицето.

Там бяха бившият вътрешен министър Румен Петков, ексшефът на НСС Иван Драшков и много други представители на сегашните и бившите служби

за сигурност

В медиите за имиджа му на кукловод допринасяха и дългите обеди в ресторант "Монтерей", създаването през 1998 г. на т. нар. Генералско движение в БСП, около което гравитираха различни политици и фигури със спорна репутация.

Какъв обаче е бил генерал Гоцев за приятелите си разузнавачи? В миналия брой публикувахме мненията на ген. Тодор Бояджиев и финансиста Кольо Парамов. Общото между тях е убеждението, че Гоцев като изявен американист е посочен от екипите на американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов да извърши заедно с Андрей Луканов и Петър Младенов

прехода

към демокрация в България.

Според Кольо Парамов до промените и свалянето на Тодор Живков се стига, след като няколко години преди това САЩ установяват контакти с определени лидери от Изтока.

"Сред тях бяха хора на високо ниво като Любен Гоцев и Андрей Луканов", смята Парамов. По това време начело на Америка е легендарният президент Роналд Рейгън, разработил мащабната стратегия за рухването на социализма в СССР и Източна Европа. Част от арсенала й е

играта

с цените на петрола, за да обезкърви руската икономика. Същината й е големият блъф с "Междузвездни войни", който вкара Източния блок в безпрецедентна военна надпревара, довела почти до фалита му в края на 80-те години.

Рейгън хитро плете паяжината си, докато накрая Горбачов няма никакъв избор, освен да признае провала на системата. Притиснат до стената, Горбачов става реформатор и получава подкрепата на САЩ и Великобритания за промените в соцлагера. Преди това обаче Рейгън и Горбачов са имали солидно лоби във всяка една страна, за да реализират прехода към демокрация.

"Неслучайно Живков бе толкова шокиран и блокиран на 10 ноември 1989 г. - казва Парамов. - Самият той осъзнаваше, че тази утопия не може да продължава, но и не можеше да приеме промените на Горбачов. В същото време президентът на САЩ Роналд Рейгън, Джордж Буш-баща и плеяда големи американски политици смятаха, че могат да намерят принципни и

грамотни хора

в Източна Европа, които да спрат разрастването на този негативен режим, да спестят избухването на граждански войни в бившите соцстрани. Истината е, че САЩ разчитаха на Гоцев и Луканов. Гоцев знаеше твърде много и неговите заключения се приемаха без алтернатива. Той си бе извоювал този авторитет в годините, докато бе представител на страната в ООН и мнението му имаше голяма тежест пред западните политици."

Според Парамов отношенията между Луканов и Гоцев винаги са били перфектни. Неслучайно двамата заедно с Петър Младенов са в дъното на схемата по отстраняването на Живков от властта.

"Младенов не предприемаше нищо без Гоцев - спомня си Парамов. - От май 1989 г. до свалянето от власт на Живков - всичко това бе плод на систематична работа. Гоцев бе човекът, който настояваше всичко да се проведе умно, да не се стига до фатални сръдни, да няма сблъсъци, да се направи с интелигентен почерк. Обсъждаха се и "хамалски"

варианти,

но той бе против. При тези сценарии имаше риск всички да скочат, да започнат да си отмъщават, а Младенов, Луканов и Гоцев не искаха това."

Мнението на ген. Тодор Бояджиев по този въпрос е с някои нюанси. Той си спомни как още преди промените на среща със съветски стратези той и Гоцев развиват съвсем различни гледни точки за Америка.

"Двамата с Любо направихме изказвания, които силно ги впечатлиха, защото в оценката ни за САЩ имаше моменти, които се разминаваха със съветската генерална линия - обяснява ген. Бояджиев. - Гоцев бе доказан американист, знаеше толкова много, че за нашите мащаби бе на нивото на Збигнев Бжежински.

Той също като него правеше изключително точни анализи, предлагаше точни решения, макар не всички да се приемаха. Любо имаше собствено мнение и винаги го защитаваше, което предизвикваше скрита критика към него. Както и добре прикрит страх, че той се изявява над висшето ниво. Страх, че отива още по-нагоре. Именно оттук се появи и спекулацията, че той е кукловод."

Защо според Бояджиев терминът "кукловод" има съвсем друг смисъл и защо след промените Гоцев е много разочарован, четете ТУК.