Достойните българи: Човещината е по-заразна от коронавируса

16.10.2020 24 часа

Човещината и доброто са по-заразни от коронавируса. С това обобщи делата на "Достойните българи" на 2020 година д-р Сезен Хабилов.

За 18-и път „24 часа“ награди „Достойните българи“ - хората, които без да искат нищо в замяна вършат добри и достойни дела. Хора, без които трудните времена биха станали още по-печални и мрачни. И хора, които ни карат да се гордеем, че са българи. Големите награди бяха за медиците и учителите.

Първата награда на церемонията връчи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отличи второкласника от столичното 119-о училище Петър Газдов. Момчето, което вече е в трети клас, направи със съучениците си дарителска акция, за да изпратят 3000 бутилки вода на връстниците си в Перник по времето на водната криза там.

“Тук са хора, чийто пример заразява, защото доброто поражда добро. За мен е удоволствие да връча наградата на Петър и неговите съученици. Гордея се с вас. Всички помним как цяла София помогна да се възстанови по-бързо водоподаването на Перник и това бе достойна постъпка на града ни. Но важното е, че в нея се включиха най-малките“, обърна се Фандъкова към малкия Петър и всички ученици от 119-о училище.

„Тази награда не е само за мен, а за всички“, прие наградата момчето. И благодари на учителките си и всички съученици, помогнали да се събере вода за Перник.

Цигуларят Георги Калайджиев, който направи школа за деца от гетото в Сливен, получи наградата си „Достойните българи“ от ръцете на художника Греди Асса. Със школата си Калайджиев дава шанс на бедни, но талантливи деца да учат и да са на сцената. "Музиката вместо улицата" се казва школата, която е единствена по рода си в Европа.

Предприемачът Йоско Алипиев от Бургас, който дава по 100 лв. към заплатата на всеки служител, ако детето му получи оценка "отличен" в училище, също бе отличен от Греди Асса. Също и 50 лв. за среден успех "много добър" и липса на неизвинени отсъствия.

„Хората на изкуството не получават медали, а взаимна обич. Благодаря ви“, обърна се Асса към наградените.

„Децата, на които помагаме, излизат от гетото и стигат до зала България“, подчерта Калайджиев. За помощта на община Бургас благодари пък предприемачът Йоско Алипиев.

Западно-европейският митрополит Антоний връчи отличието на 85-годишния Митко Динев от село Саранско казват, че е даващ човек. Той дари 50 000 лв. лични спестявания за построяването на храм в селото, завеща за черквата и рентата от земята си.

„Благодаря на всички, които се включиха в изграждането на храма. Само за 2 години и половина изградихме църквата“, каза при получаването на наградата Митко Динев.

„Храмът не е градеж от пясък, вар, и тухли, а от човешки души. Когато много хора изградят духовния храм, то и материалният става много бързо. Нека събираме духовни блага“, каза митрополит Антоний.

16-годишните спортни надежди Христо Ташев и Жулиян Милчев спасиха младеж при мъртво вълнение на бургаския плаж. Те проявиха смелост и хладнокръвие, реагираха светкавично, докато възрастни се суетяха наоколо. Двете момчета бяха отличени от Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1.

„За седма година съм на това събитие. Рядко има събития, на които се просълзявам и това е едно от тези. С „Достойните българи“ стигате до нашите сърца. Тези двама млади мъже ми дават вяра, че добро има и ще има“, каза Илияна Захариева.

Двете момчета пък поздравиха малкия Петър, събрал вода за Перник.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отличи с медал и грамота д-р Даниел Петров под бурните аплодисменти на публиката. Бързата и решителна реакция на кардиолога от "Пирогов" предотврати огромна трагедия. При пожар през нощта на 27 ноември 2019 г. в риск са били 80 души. Д-р Петров изби вратата на горящата стая, а след това помогна на 40 пациенти да не пострадат в паниката и извънредната ситуация.

Искам сърдечно да благодаря за поканата и за пореден път да кажа, че аз бях само част от всички колеги и хора, които се включиха, казва развълнуваният д-р Даниел Петров.

Кое е достойно поведение- да върнеш парите, когато ги намериш на улицата, а нямаш нищо в джоба, или щедростта на малките деца, които са събрали от парите си, за да ги дарят, или щедростта на българските пенсионери, които дариха от монетите си. Това са примери за достойнство и благородство - ода за човешкото в човека. Вие написахте разказ за достойнството в човека. Аз вярвам в тези качества, вярвайте и вие!, призова от сцената здравният министър проф. Ангелов.

Директорът "Правни и бизнес отношения" и член на Борда на директорите на Би Ти Ви Господин Йовчев награди 9-годишния Фирас,който дари спестените от касичката си пари за ремонта на дом на бедно многодетно семейство. Няколко месеца по-късно дари отново спестените си пари за операция на болен мъж. Фирас е от семейство на сирийски бежанци с палестински произход. Живее в село Краище.

Благодаря на всички, защото помогнаха на тези хора, които имаха нужда повече от нас и затова дадох касичката си на тези хора, каза малкият Фирас.

Искам да благодаря на тези достойни българи и хора, които ни учат на добро в тези трудни времена.  Възхищавам се на урока по човеколюбие, който малкият Фирас даде на всички нас, каза Йовчев от сцената.

Управителят на Нова броудкастинг груп Ива Стоянова връчи посмъртното отличие на Нако Велянов, който получи инфаркт зад волана на автобус, но с последни сили отби и така спаси пътниците - 24 футболисти. Наградата получи синът на Нако Велянов Стоян Велянов.

През 2016 г. Нако Велянов е дошъл в Нова телевизия, защото е осиновен и по-късно се запознава със своя близнак - осиновен в друго семейство. Това е пример, че душите се намират. Нако е роден като Божидар и се превърна в дар за толкова много хора - тази трогателна история разказа от сцената Ива Стоянова. Дано да има повече достойни българи, които да помагат на другите, каза развълнуван Стоян.

Добрина Чешмеджиева от БНТ пък награди Илия Савов, който не е имал щастието да каже "мамо" и е израснал в социални домове и немотия, но на два пъти намира големи суми изгубени пари и ги връща на собствениците. Вторият път получи 100 лв. за благодарност и ги дари.

„30 пъти в 30 различни медии може да сте видели историята на Илия. Най-хубавото е, че тя е истина. Запомних неговите думи, че и един лев да има в джоба си, няма да вземе чужди пари. Когато вторият път е намерил чужди пари и жената му дава 100 лв., той ги дарява. Най-важното е да вярваш, че доброто ще се върне към вас. Вие сте гордост и пример за всеки“, обърна се Чешмеджиева към Илия.

„Всички истории тук са много вълнуващи. Бъдете живи и здрави. И дано има повече хора като нас. Както ми каза владиката Николай от Пловдив, важно е да вярваме, че господ бди над нас“, каза при получаването на отличието Илия Савов.

Бизнесменът Александър Александров отдавна е известен като спомоществовател на българския спорт, ориентиран най-вече към деца и юноши, чрез създадената от него фондация "Играй с Развитие".Той бе награден от главния редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

„Тази инициатива е страхотна. Получавал съм много награди, но тази ме трогна. И да благодаря на тези, които ме подкрепят. Повече хора да дават за спорт за деца“, каза Александров.

„Тази награда е пример за това, че не е нужно да си в екстремна ситуация, за да правиш добрини. Всеки трябва да прави“, каза пък Борислав Зюмбюлев.

На 11 февруари 2020 г. Едмонд Назарян само на 18 години става европейски шампион по класическа борба до 55 килограма. Той е и двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от световното първенство за кадети, трети на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и многократен републикански шампион.Големият шампион бе отличен от Живко Недев, изпълнителен директор на „Хидрострой“.

„Уникално преживяване е да връча тази награда. Убеден съм, че това е самото начало за Едмонд и ще продължим да се гордеем с него и бъдещите му успехи. Досега казваха, че Едмонд е син на Армен Назарян, убеден съм, че скоро ще казват, че Армен е бащата на Едмонд“, каза Живко Недев.

„Благодаря на хората, които ме подкрепят и са с мен. Пожелавам ви да сте живи и здрави и все повече да прославяте България“, благодари младият шампион.

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк“ пък връчи награда на водещия от Би Ти Ви Антон Хекимян.

„Поздравявам Антон Хекимян за приза му, защото за всички ни е важно да получаваме бърза и навременна информация“, каза Теодора Петкова.

„Смятам, е през цялото време съм си вършил работата, както и всички мои колеги от медиите. Преди маските и дистанцията, важна е информацията, поднесена коректно“, благодари Хекимян.

Георги Василев, председател на Борда на директорите на Джи Пи Груп отличи Едуард Монов от Неделино, всеотдаен доброволец, това лято плати от джоба си, за да отиде на 100 км да гаси голям пожар в гора в местността Зло усое. Три дни помагал срещу бедствието, спал в пожарната. Участвал в гасенето на повече от 100 пожара в различни райони на страната.

Пред такива достойни българи можем само да се поклоним, нека има повече такива хора, каза Василев докато връчваше наградата на младия доброволец.

Благодаря на моето семейство и родители и всички хора, които ни подкрепят ще продължа да гася пожарите през летните жеги, а като бъдещ парамедик в това трудно време на COVID-19 да спасявам човешки живот, каза Едуард.

Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация "Трейс за хората", награди адвокат Петър Николов от Варна. Той помогна за новата къща на 5-те деца, чието братче - Стефан от Кардам почина, след като погълна миша отрова. Петър Николов подкрепя безкористно самотни родители в беда.

"Всички ще си тръгнем от тази зала заредени с положителни емоции. Дълбоко вярвам, че всеки от нас има способността да правим добро. Дълбок поклон! Ден след ден, месец след месец, година след година, Петър върви по пътя на добротворчеството. Прави го жертвайки от личното си време и от това с неговото семейство, но явно любовта към хората е много по-силна за него", каза Десислава Любенова от сцената. 

Докато пътувах от Варна се замислих, че имам хубава професия, хубав офис, европейски средства, но поглеждайки от прозореца си виждам много бедни деца, които ровят в контейнери, за да преживеят. Децата са огледало на нашите постъпки. Ние сме историята, а децата са нашето бъдеще, не трябва да оставяме нито едно дете да заспива гладно и самотно, трябва да направим всичко възможно да помогнем на тези деца, призова от сцената адвокат Николов.

Доминик Хамерс, който е изпълнителен директор на ГЕОТЕХМИН, награди Надя Мирчева. 6-годишната Мария Иванова трябваше да замине за трансплантация на стволови клетки в Германия, но, за съжаление, не дочака лечението. Родителите ѝ дариха на 9-има тежко болни събраните 100 хил. евро. Получиха ги 7 деца и двама възрастни с тежки заболявания. Хамерс връчи на Надя малък формат на преписа на Чудотворната икона на Богородица Троеручица, изработен в манастира Хилендар на Света гора.

Искам да благодаря за тази награда и на родителите от сдружение на децата с Даун, които вярваха, че Мими ще успее. Благодаря на всички, които дариха пари Мими да продължи да се бори от Германия. Наградата е за всеки един човек, който ни е помогнал и подкрепил, каза Надя от сцената.

Благодаря за възможността да връча награда на Надя. Борбата за живот на едно дете е от най-трудните неща в живота, а най-трудно е за неговите родителите. Възхищавам се на постъпка ви, въпреки вашата загуба помогнахте на други, а това е много достойно, каза Хамерс.

Издателят на „24 часа“ Венелина Гочева награди 5 дами и Нова телевизия.

През март 2020 г. Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова събраха за 8 часа 144 802 евро за 5 аспиратора в Александровска болница с кампанията си #БългарияЗаБългария. Трите доброволки подеха и кампания - #България за лекарите, за да подкрепят 10 болници и 20 линейки с машини за UV почистване.

"Много хора ни помогнаха и Венелина бе един от тях. Събрахме се случайно, но работихме за ценности и кауза. Не става дума за пари, а за морал", благодари от името на трите дарителки Сибина Григорова.

74-годишната Дафина Каракушева от град Лъки дари пенсията си от 214 лева на Александровска болница в София, за да подпомогне борбата с коронавируса.

71-годишната Венка Зарева дари две пенсии от по 250 лева на болница Св. Иван Рилски в София, за да помогне на лекарите в пандемията.

„Благодаря от все сърце. За мен тази награда е неочаквана, но се водех от добрината на лекарите, които се грижеха за мен и всички пациенти. Поклон пред тях“, каза Венка Зарева.

По време на извънредното положение заради коронавируса служителите на "Нова Броудкастинг груп" организират доброволческата кампания "Заедно". Събират над 20 000 лева лични средства и даряват хранителни продукти от първа необходимост на над 500 семейства в цялата страна.

От името на Нова наградата взе Лора Инджова. „Това отличие е за всеки един от Нова телевизия. В тази кампания видях Елена и много други хора, които имаха нужда от помощта на хората. Пожелавам на всички нас по-бързо да преминем през тази трудност. И да не ни се случват трудни дни, за да помним, че добротата ни движи“, каза тя.

„През тези 18 години се учехме от хората, от достойните българи, за този взрив и тази свръх емоция, настъпила с КОВИД-19. 30 години в „24 часа“ моите колеги надграждат три посоки – образование, здравеопазване и истории на добри хора“, каза след връчването на наградите Венелина Гочева.

Ректорът на на СУ проф. Анастас Герджиков връчи отличие на образователния министър Красимир Вълчев за колективните усилия на българските учители по време на пандемията.Те толкова добре се справиха с онлайн обучението, че българската система се дава за пример в чужбина.

„24 часа“ през цялата година отразява делата на достойните. Благодаря! Благодаря на българските учители за всичките им усилия през годините“, каза проф. Герджиков.

„Трудно е да получа тази награда, не само защото не съм един от учителите. Не мога като тях да изживея емоцията, само те знаят какво постигнаха и какви усилия вложиха. За три дни през март те опровергаха скептиците, заслужават наградата и заради следващите три месеца, но най-вече заради годините труд. Работата на учителя е дълга и неосезаема, често, пораснали, не си спомняме, че сме станали това, което сме, благодарение на учителите. Заради това те заслужават тази награда. А ние можем да разчитаме на тях“, благодари на преподавателите министърът на образованието Красимир Вълчев.

След като получи наградата си, Вълчев остана на сцената, за да отличи от своя страна Николай Табаков и Милен Иванов от БНТ. Двамата имат личен принос за първи път в национален ефир да се излъчват ТВ уроци - „С БНТ на училище“. След въвеждането на извънредното положение буквално за дни стартира съвместна кампания с Министерство на образованието. Екип от редактори, оператори, режисьори и монтажисти работят про боно десетки допълнителни часове, в които организират специалното съдържание.

Безплатните уроци в ефира на БНТ2 достигнаха до над 1 милион души и улесниха децата на 320 000 семейства да завършат учебната година от къщи.

Тази програма нямаше да я има без учителите, които подготвиха уроците, благодариха от екипа на БНТ.

Министърът награди и Иван Давидов, който е председател на Обществения съвет на 20-о училище в София. Две големи проучвания сред родители, с които бе ангажиран през периода на дистанционното обучение, допринесоха за толкова необходимия диалог между родители и учители, ключов важен за учениците. Този разговор е кауза, без която реформата на българското образование не може.

„Тази награда е за много хора. Тази е за родителите. Тя е знак, че диалогът родители-учители е много необходим, за да гледаме децата заедно“, благодари Иван Давидов.

Голямото отличие пък връчи актьорът Владо Пенев.То е за българските лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, лаборанти, шофьори на линейки. А символично я получиха Десислава Вакльова, Явор Иванов, проф. д-р Асен Балтов, проф. д-р Борис Богов, Ая Таха и Сезен Хабилов.

„Имам честа да връча тази награда. Достойнството и моралът са човешки благодетели, за които рядко става дума. И рядко са основният мотив да постъпим по един или друг начин“, обърна се към лекарите Владо Пенев, самият той преминал през коронавируса.

Цяло семейство прекрасни медици, излекували стотици, си отидоха в битката с Covid. За дни вирусът уби дългогодишния общопрактикуващ лекар д-р Муса Вакльов от село Краище. 5 дни след него си отиде и синът му - кардиологът д-р Емил Вакльов, а малко след това и майката - медицинската сестра Ава Вакльова.

„Нека пазим всички лекари“, призова дъщерята Десислава Вакльова.

Лекарят работи, докато може, докато диша. Затова е лекар." С тези думи в началото на годината 77-годишният д-р Борислав Иванов от Видин, който почина на 2 юни от COVID-19, обясни защо се е върнал в МБАЛ - Видин, въпреки че е в пенсионна възраст. Взема това решение, за да спаси болницата, като жертва себе си.

Проф. д-р Асен Балтов е изпълнителен директор на болницата, която седми месец е на първа линия в битката с коронавируса - "Пирогов", и където десетки медицински лица, без да жалят сили, се борят със заразата и спасяват човешки животи.

„Благодаря на всички колеги. Тази награда е за „Пирогов“. Благодаря и на всички дарители на „Пирогов“, които направиха всичко ние да можем да реагираме бързо и адекватно“, каза проф. Балтов.

Проф. д-р Борис Богов пое ръководството на "Александровска" болница - в разгара на пандемията болницата приемаше най-тежките случаи заедно с "Пирогов" и ВМА.

„Приемам тази награда за всички колеги от Александровска болница. Надявам се да продължа да защитавам със същия устрем всичко, което е болницата“, каза проф. Богов.

Ая Таха и Сезен Хабилов бяха първите реаниматори доброволци, влезли при заразените с COVID-19 в "Пирогов". Седмици преди това д-р Таха и д-р Хабилов минават под венчило. Но идва коронавирусът. 20 дни след сватбата започват да лекуват първите с COVID-19, без да излизат от болницата.

„Благодарим за това признание. Не считаме, че сме направили нещо свръхестествено и героично. Това би го направил всеки един от нашите колеги. Това е духът на българския медик и всички те го доказаха и продължават да го доказват. Благодаря на нашите родители и учители, че ни научиха, че човещината и добрината са по-заразни от коронавируса“, каза д-р Хабилов.