Вдигат мемориален комплекс край гроба на Колю Фичето във Велико Търново

14.09.2020 Дима Максимова
Работата по облагородяване на пространството край гроба на Колю Фичето трябва да приключи до 26 октомври
Работата по облагородяване на пространството край гроба на Колю Фичето трябва да приключи до 26 октомври Дима Максимова

Дарители от цялата страна правят мемориал и облагородяват пространството около гроба на майстор Колю Фичето във великотърновския парк “Дружба”. Тази година се навършват 220 години от рождението на самоукия строител, който украсява Търново, Ловеч, Бяла, Дряново, Трявна, Севлиево и Свищов със своите архитектурни шедьоври – църкви, мостове, обществени и жилищни сгради.

Никола Фичев умира в Търново през 1881 година. А гробът му е до централната алея в днешния парк „Дружба“.

Великотърновското сдружение „За старите зидари“ започна национална кампания за изграждане на мемориален комплекс около гроба на майстор Колю Фичето. Събрани са над 120 хиляди лева – в пари, строителни материали и труд, и започна изграждане на монумент и чешма, почистване, реставрация и консервация на надгробните елементи, поставяне на настилки и пейки, засаждане на зелени пояси и направа на осветление.

"Решихме, че освен грижата за гробното място и за паметника на Колю Фичето, бихме могли да подпомогнем на Община Велико Търново като облагородим пространството с няколко символни знака и да социализираме средата по такъв начин, че той да е леснодостъпен, да може до него да се отиде не само да се положат цветя, тези, които биха искали, да приседнат, за да се замислят за всичко онова, което той е направил или да погледнат онези архитектурни елементи, които ще разположим в парковата среда“, обясни Красимир Георгиев, председател на сдружението.

Проектът за комплекса е на великотърновския архитект Драгомир Йосифов. Предвижда се в него да бъдат представени всички емблематични елементи от градежите на Колю Фичето – сводовете на мостовете, арките от църквите и прословутите Фичевски кобилици от фасадите.

Монументът се изработва от скулптора от старопрестолния град Денислав Сираков. Той ще е висок 333 сантиметра и ще е изработен от врачански варовик и гранит.

Плановете са до Димитровден – празникът на строителите, монументът и комплексът около гроба на майстор Колю Фичето да са готови. Сдружението „За старите зидари“ ще дари мемориалния комплекс на Община Велико Търново, която заедно с Професионалната гимназия по строителство в града да го поддържа.