Силата в живота на Тина Търнър

21.06.2022 Симона Димитрова
Тина Търнър заедно с втория си съпруг Ъруин Бах. Снимки: Архив 168 часа
Тина Търнър заедно с втория си съпруг Ъруин Бах. Снимки: Архив 168 часа

Разведени родители, 14 години малтретиране, рак на стомаха и бъбречна недостатъчност не успяват да я сломят. Често излизала да пее с посинено лице, веднъж била със счупен нос, кръвта й не спирала да тече. Лекува тумора с хомеопатия и се влошава. Вторият й съпруг й става донор за бъбречна трансплантация. Преди 3 г. първородният й син се самоуби и тя се отказа от сцената.

Разведени родители, 14 г. малтретиране, рак на стомаха, бъбречна недостатъчност и загуба на първородния й син.

Това е животът на рок легендата Тина Търнър, която въпреки всички трагедии се връща отново на сцената на 80-годишна възраст.

Тя реши да се раздели с публиката си преди 3 години,

след като синът й се самоуби. Тогава си взе сбогом и се пенсионира.

Младият и преуспяващ норвежки диджей Кайга обаче успя да убеди Кралицата на рокендрола да се завърне грандиозно, след като прави ремикс на най-големия й хит от 1984 г. What's Love Got To Do With It.

28-годишното момче първо сподели новината си в инстаграм, заедно със снимка, на която позира с легендарната певица.

Младежът влезе в музикалната история миналата година, като ремиксира песента на Уитни Хюстън Higher Love, която посмъртно я изведе начело в “Билборд Хот 100”.

Никой не очакваше, че Тина Търнър отново ще хване микрофона, предвид всички трагедии в живота й, но явно страстта й към музиката е надделяла.

На 26 ноември тази година американската поп певица ще навърши 82 г.

Ето какво споделя тя в едно видео обръщание: “Станах много по-силна, отгледах децата си, преживях тежки времена. Но сега съм по-щастлива от когато и да било. Животът ми даде втори шанс. Изглеждам прекрасно. Чувствам се добре. Преодолях сериозни болести и продължавам да се възстановявам".

Последните 20 години кралицата на рока живее в Швейцария и се радва на семейно щастие с втория си съпруг Ъруин Бах. На сцената се качва само за удоволствие. Но животът на Ана Мей Булак, както е истинското й име, невинаги е бил толкова безметежен.

Минава през

разбити мечти, главозамайваща слава,

възражда се от пепелта и накрая намира дългоочакваната любов.

Интересното за нея е, че нищо в детството й не подсказва бъдещата световна слава, въпреки че има уникален глас. Майка й е работничка в заводите в град Нътбуш, а баща й също е такъв, но едновременно с това е фермер и дякон в баптистката църква. Когато Ана навършва 10 г., родителите й се развеждат и тя и сестра й Ейлин са оставени на грижите на баба им. Старата жена обаче често боледува и след смъртта й момичетата се преместват в Сейнт Луис. Елин обожавала нощните клубове и за 17-ия рожден ден на Ана я води в любимото си заведение, където свирят “Кралете на ритъма” под ръководството на Айк Търнър - местна знаменитост сред прехласнатите гимназистки. Тогава бъдещата звезда била талантливо момиче, пеещо в църковния хор и бленуващо за голямата сцена.

Ана веднага е възхитена от новата музика и след като се запознава с групата на Айк, моли да изпее нещо с тях. Той обаче предлага микрофона на сестра й Ейлин.

Темпераментната Ана го изтръгва от ръцете й

и изпява няколко песни на Биби Кинг.

“Скъпа, не мислех, че наистина можеш да пееш”, възкликва Айк. Още на другия ден момичето вече е солистка, а той започва да я нарича “малката Ани”. Първоначално започва да записва сингли като Литъл Ан, но две години преди да се оженят тя вече има ново име - Тина Търнър.

Публиката веднага харесва уникалния тембър и дивите танци на младата певица и затова Айк решава да я моделира по свой стил, за да постигнат невъобразим успех. Започва да й купува кожи, палто от лисици и обувки с високи токчета, съветва я каква прическа да си прави и дори я изпраща на зъболекар, като й дава пари за преден златен зъб. Тя е на седмото небе.

“Бяхме близки като брат и сестра, беше ни забавно заедно - спомня си Тина Търнър. - През уикенда пътувахме из града, той ми разказваше за живота и мечтите си. Айк ми призна, че преди никой не го е смятал за привлекателен, което много го наранило. Усетих, че се нуждае от подкрепата ми, и че аз никога не бих причинила болка на любим човек. Той беше толкова мил с мен, а аз просто не знаех за другата, тъмна страна на неговата личност.”

Междувременно обаче Тина е в интимни отношения с един от музикантите на групата Реймънд Хил, от когото ражда син на име Крейг. Бебето обаче не влизало в плановете на Хил и той веднага изчезнал от живота й.

Изгряващата звезда продължава да пее и се жени за Айк през 1962 г. Тогава животът й се преобръща и тя вижда истинската страна на човека, който я издига. Всеки ден след сцената тя бърза към дома им, където я чакат четирима синове - Айк младши и Майкъл от първия брак на Айк, Крейг и Роналд - общото им дете.

Междувременно творческият им тандем набира скорост. Ike & Tina Turner Revue пробива в световните класации, а ежедневните концерти се сменят от снимки за телевизии. Айк е мениджърът на групата и се държи сурово, така че музикантите не се задържат дълго. Вярна му остава само Тина. Деспотичният музикант има голям проблем с наркотиците и затова започва често да бие жена си.

За първи път я удря,

когато разбира, че без знанието му тя е помолила да не се пуска неуспешен запис на песента A Fool in Love. След това дори не му трябва повод, за да остави ясни синини.

“Веднъж след като се сбихме в гардеробната, излязох на сцената с подуто от побоя лице - пише певицата в биографията си. - Може би носът ми беше счупен, защото кръвта течеше през цялото време, докато пеех. Айк харчеше всичките ни пари за наркотици, а аз не получавах нищо. Много пъти, когато заспиваше, изваждах пистолет, но никога не се реших.”

Всички разбират, че Тина Търнър всеки ден е жестоко пребивана, тъй като често на сцената излиза с голямо количество грим, който обаче не успява да покрие синините и подутините. Най-тежко сцените на насилие се приемат от големия й син Крейг, който бил изключително емоционален.

Когато Тина става на 35, осъзнава, че ако иска да постигне успех, трябва да зареже Айк. Чашата прелива на 2 юли 1976 г. На път за летището Айк й предлага шоколад, тя отказва и той започва да я бие. Тогава тя за първи път му отвръща. В хотела го изчаква да заспи, измива разбитото си лице и с 36 цента в джоба побягва на улицата. Приятели й дават пари, за да си купи билет за Калифорния и да започне нов живот. Търнър анулира всички съвместни концерти и организира няколко солови, за да свърже двата края.

Официалният развод

е оформен през 1978 г. след 16-годишен брак.

След разпадането на дуета дълго време не я приемат като солов изпълнител, но след няколко години усилия кариерата й прави остър завой. През 1984 г. издава албума Private Dancer, който е голям успех. През 1985 г. получава три "Грами" и участва в няколко филма.

Кариерата й е зашеметяваща. Тя е на върха и успява да влезе в рекордите на "Гинес", като събира 188 хил. души на концерт. Въпреки това травмата от неуспешния й брак дълго време не й позволява да се обвърже сериозно.

Решава да го направи едва през 2013 г., когато официално обявява, че се омъжва за дългогодишния си приятел продуцента Ъруин Бах. С него легендарната певица успява да се отпусне и да усети истинската любов, но щастието й някак не я преследва дълго. През 2017 г. й бе открит рак на стомаха. Страхувайки се от химиотерапия, Тина Търнър избира да се лекува с хомеопатия. От това здравословното й състояние обаче се влошава и тя

развива бъбречна недостатъчност

- бъбреците й работят едва с 20% от капацитета си. Съпругът й Ървин обаче решава да й даде един от своите и така тя преминава успешна трансплантация.

Малко след като се възстановява, съдбата отново й нанася удар. През 2018 г. тя преживява най-голямата си трагедия. Първородният й син Крейг се самоубива на 59-годишна възраст. Кралицата на рокендрола не споделя нищо пред медиите, но през 2005 г. тя обяснява, че той най-тежко приемал жестокия побой над нея и винаги виждала тъгата в очите му. Експерти предполагат, че депресията е надделяла и той е сложил край на живота си.

След загубата тя се отказа от 60-годишната си кариера.