И Стамболов псувал държавния глава и опозицията

26.07.2021 24 часа
Стефан Стамболов
Стефан Стамболов

Какво си спомня Добри Ганчев за управлението след Освобождението.

Премиерът Стефан Стамболов псувал постоянно с най-цветни думи държавния глава - княз Фердинанд, както опозицията и всички, които не харесвал. Това пише в книгата си "Спомени от княжеското време" Добри Ганчев. Там авторът описва как по време на обиколка из страната князът хванал една нощ Стамболов да играе карти със сановниците му, въпреки че бил забранил. Фердинанд направил забележка и излязъл. Стамболов му отвърнал с "дебела псувня", зад гърба му, разбира се.

"Стамболов обичаше да приказва за приятели, познати и врагове. Не беше разборчив в избора на думи и изречения, особено кога говореше за неприятни нему хора. Псуваше, попържаше, даже и в присъствието на дами. Аз на тоя... майка му..., дето ми се пречка в работите... Аз ще го наредя него!"... И го нареди...", пише Добри Ганчев.

В книгата

"Спомени от княжеското време"

има цял пасаж, който описва страстта на премиера да играе карти:

"Стамболов диктуваше на играчите, както

диктуваше в политическия живот на страната.

Определя ставките, решава споровете. И на карти тиранизираше не по-малко жестоко, отколкото в управлението.

Даваш картите, той тегли няколко пъти поред и все удвоява. Разбираш, че картата няма вечно да те фаворизира, искаш да спреш, но той е недоволен, сърди се. Министър, всесилен министър, мож ли да се караш с него? Един път Отто Билек кара да тегли карта на 80 000 лева. Човекът бе проиграл значителна сума, иска да спре да играе. Стамболов не отстъпва.

Не смее Билек да отиде против волята на всесилния министър, представител е на няколко дружества. Ако Стамболов му каже утре: вън! В играта на карти Стамболов не бе човек с чисти скрупули. Важното бе за него да спечели. Кат му някой посочи некоректността в играта, той без свян казва: "Занаятът е мръсен, каква честност търсиш?"