Забравете за пътуване до Италия засега, ще трябва да ви изолират

29.07.2020 Виолина Христова, Рим
Венеция е недостъпна засега.
Венеция е недостъпна засега.

Още не е ясно кога ще падне карантината за пристигащите от България.

За пръв път от отварянето на 1 юли на вътрешните граници в ЕС Италия спря свободното движение на територията си на хора от страни членки. България и Румъния вече се смятат за рискови за Апенините, които се борят със зъби и нокти да поставят вируса в клопка. Въпреки че броят заразени в двете страни е малък на фона на този, през който мина Италия, София и Букурещ са като плашило за Рим заради безбройните огнища на COVID-19.

Сега е и периодът, в който отишлите си по родните места домашни помощнички от България и Румъния започнаха да се връщат с автобуси в Италия. Няколко от тях внесоха с багажите си и вирус от Балканите. Така дойде и решението на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца за спирачка на идващите от България и Румъния. Според заповедта от 25 юли всички, пребивавали в двете страни през последните 14 дни, ще бъдат поставяни под задължителна двуседмична карантина при пристигането си на Ботуша.

Заповедта е валидна до 31 юли, но по всяка вероятност ще бъде удължена за поне още две седмици след това.

Какво означава за хората, пристигащи от България, поставянето им под карантина на Апенините? “24 часа” се обърна за разяснения към пресцентъра на италианското министерство на външните работи. Ето и основните пунктове, които трябва да се знаят.

Не е време за туризъм в момента. Дори да имате вече купени билети за отиване и връщане, ще трябва да се съобразите с условията на 14-дневната карантина. Ако пристигнете в Италия при роднини или на друго място, трябва да се затворите и изолирате на точно определен адрес. В никакъв случай

не може да

тръгнете за

летището след

5-6 дни, за да

си хванете

обратния полет

за България, защото ще засекат, че сте нарушили 14-дневната карантина. В такъв случай ще подлежите на наказание - законът предвижда глоба от 500 до 5000 евро и затвор от 3 до 18 месеца.

Кои са изключенията в правилото за задължителна карантина на идващите от България? На нея не подлежат екипажите и персоналът на големите транспортни средства. Изключение се прави и за хората, идващи по работа в Италия (трябва да се докаже с документи), които са граждани или жители на ЕС (без България и Румъния), Швейцария, Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Великобритания и Северна Ирландия. България не е поставена в този списък в сайта на външното министерство.

Изключение се прави и за медицинския персонал, който идва в Италия за работа, както и за граничния персонал. И още – изключен от поставяне под карантина е и персоналът на компания със седалище в Италия, който се връща след работа в чужбина, продължила не повече от 5 дни. Карантината не важи и за служители на ЕС и на международни организации, дипломатически мисии и консулства, военни в мисия. Освободени са и учениците и студентите, които посещават курсове в чужбина и се връщат в страната си поне веднъж седмично. Под карантина не се поставят хората, които идват в Италия за период до 5 дни по работа, здравни мотиви или за много спешни случаи.

От нея са изключени и минаващите транзитно през италианско летище, както и минаващите транзит за не повече от 36 часа общо през италианската територия за достигането на страната, в която са жители. Например такъв е случаят на онзи, който влиза в Италия с ферибот от Гърция, за да продължи с кола до Германия. 

- Кога започва изолационният период на карантината за влезлите в Италия от България? Веднага след влизането. Позволено е единствено придвижване по най-бързия начин до адреса по местожителство или адреса, където ще се отседне за изолацията. Не е разрешено придвижването да стане с обществен транспорт. Например при кацане в Рим

на летище

“Леонардо да

Винчи” не може

да се качите

на влакчето

до столицата или до друго място. Разрешено е транзитното преминаване на летището. Пристигналият от България на италианско летище може да вземе самолет за друга държава, без да го напуска. Разрешено е и вземането на кола под наем или такси, както и на кола с шофьор. Онзи, който влиза или се връща в Италия от България с мотиви, свързани с работа, здравеопазване или спешни случаи, може да отложи до 5 дни началото на изолацията си. Отлагането трябва да бъде оправдано със спешните мотиви, наложили идването в Италия.

- Ако сте българин, когото заповедта за поставянето под задължителна карантина в Италия от 25 юли е заварила на Ботуша, то тогава може да се върнете в родината си.

- Ако идвате в Италия от България и трябва да се придвижите до жилището, където ще се изолирате, може да поискате да ви вземе с кола от летището само човек, който обитава същото жилище, в което отивате.

- Какво ще стане с билетите и ваканциите, които вече сте резервирали за Италия? Според в. “Кориере дела сера” един от всеки три полета през август ще бъде анулиран заради затрудненията да се напълнят самолетите. Тази мрачна алтернатива рискува да доведе до

море от съдебни

дела между

пътници,

асоциации

за защита на потребителите и авиокомпании.

В Италия на 22 юни предвижданията за продадени билети през август бяха за 9,62 милиона. Реалността се оказа различна – на 20 юли бяха продадени в действителност 6,69 млн., или с над 30% по-малко места. В следващите седмици обаче стотици хиляди потребители най-вероятно ще получат съобщения, че полетите им се отменят.

Според Националната служба за гражданска авиация в Италия полетите след 1 юни не могат да се отменят с мотив “коронавирус”. Затова службата подтиква от доста време отделните компании да изберат дали да обезщетяват пътника с пари или с ваучер, който да се използва в друг момент. Заради голямата несигурност очаква се тази объркана ситуация да остане и през есента.