На 104 г. си отиде последната “златна” икона на Холивуд

28.07.2020 24 часа
Оливия де Хавиланд с френския Орден на почетния легион
Оливия де Хавиланд с френския Орден на почетния легион РОЙТЕРС

Оливия де Хавиланд от “Отнесени от вихъра” издъхна в съня си в Париж

Оливия де Хавиланд - последната икона от Златните години на Холивуд, почина на 104 г. в съня си в Париж, предаде Би Би Си. Кинозвездата, която нашумя с ролята си на Мелани в “Отнесени от вихъра”, се снима от 18-годишна. Два пъти е удостоена с “Оскар” за ролите си във филмите “Всекиму своето” и “Наследницата” в края на 40-те години на миналия век.

Родена е в Токио на 1 юли 1916 г. Сестра ѝ Джоан Фонтейн, която се ражда година по-късно, също става известна актриса. Съперничеството между двете е толкова голямо и непримиримо, че те не си говорят и не се виждат в течение на години. Оливия де Хавиланд влиза в светлините на прожекторите и със съдебното си дело срещу студио “Уорнър брос”, защото не е съгласна с ролите и типажите, които ѝ налагат.

Успява да спечели и така прави актьорите по-малко зависими от големите продуцентски компании. Това ѝ струва 3 години далеч от снимачната площадка, но ѝ печели уважението на цялата актьорска гилдия.

Оливия де Хавиланд продължава да се снима в киното до края на 70-те години, а впоследствие прави и няколко запомнящи се роли в тв филми като тази на императрица Мария Фьодоровна в “Анастасия: Загадката на Ана”, за която получава “Златен глобус”.

През 2003 г. неочаквано се появява на церемонията на оскарите и е аплодирана в продължение на 6 минути и половина. Тя е първата жена, оглавила журито на фестивала в Кан. Омъжвала се е два пъти и има 2 деца. Синът ѝ Бенджамин умира през 1991 г.