Топ курортите на Северното Черноморие

17.07.2020 Албена Ангелова
Останките от крепостта Калиакра, едно от последните български укрепления, привличат туристи. СНИМКИ: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА
Останките от крепостта Калиакра, едно от последните български укрепления, привличат туристи. СНИМКИ: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Колкото по̀ на север, толкова по-дива е природата, но има луксозни курорти и дворци. През 1972-а случайно край града е открито най-старото обработено злато в света, което се датира около 5000 г. преди Христа.

200 километра плажове - това е част от природното богатство на България. Те се простират от нос Картал при границата с Румъния и завършват на устието на Резовска река при границата ни с Турция.

Северното ни крайбрежие е от Дуранкулак до река Камчия. В него са морската столица на България - Варна, както и много спокойни и луксозни курорти, дворецът “Евксиноград” и лятната резиденция на румънската кралица Мария Единбургска в Балчик, места с минерални извори, манастири, все още запазени диви плажове.

Лятото тук е сравнително

топло, а зимата - мека

По Северното Черноморие средногодишните валежи са най-ниски за страната. Те са с къснопролетен и раннолетен максимум, ветровете през по-голямата част от годината са западни и северозападни. От местните ветрове най-характерен е бризът, който през деня духа от морето към сушата, а през нощта - обратно.

Климатът благоприятства развитието на лозарство, овощарство и туризъм. Регионът е важен център за морски отдих и се посещава основно през лятото от български и от чуждестранни туристи и представлява една от основните дестинации в страната. Някои от най-популярните български черноморски курорти са Албена, Балчик, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена. Безспорният лидер е Варна - курорт, основан 10 години след Освобождението.

“Варна, хубава Варна”

се пее в песента на италианския композитор Марино Марини. Малцина си спомнят, че по това време, малко преди да умре, я пее известният Марио Ланца, който незнайно как се е озовал под шапитото на гостуващ във Варна италиански цирк. По-късно в Летния театър група от Парагвай изпълнява същото парче и го превръща в световен хит.

Още през миналите векове чуждите пътешественици, учени, дипломати и търговци не скривали възхищението си от прелестите на варненския бряг. Към средата на XIX век се появяват и първите, дошли да търсят здраве и почивка чрез минералните извори. През 1888 г. общината построила върху пясъка камъшена сграда за бани с горещата лечебна вода, но силните вълни я разрушили през зимата.

Две години по-късно, когато кмет е Кръстьо Мирски, били открити първите солидни морски бани. В началото били мъжка и женска на прилично разстояние около 300-400 метра помежду им - тогавашният морал не позволявал да са една до друга. Предприемчивата местна власт ги отдавала под наем и още през първия летен сезон печели 2050 лева - така инвестицията започнала да се възвръща. През 1896 г. общината построява още две бани, с което броят на кабините надхвърля 300.   

С времето обаче ръждата и морската стихия разрушават тези съоръжения. Опитите на чуждестранни фирми да получат концесия за нови морски бани не намират подкрепа от общината и така Варна посреща началото на 20-те години без морски бани, само с леки тръстикови кабинки.

Така се стига до 1921 г., когато правителството обявява Варна официално за курортен град. Този акт поставил пред общината неотложната задача за построяване на нови морски бани. Основният камък бил положен на 7 май 1925 г., а на 12 юли 1926 г. било тържественото откриване.

В перлата на Черно море не са много хората, които се сещат, че е открито най-старото обработено злато в света, което се съхранява в Археологическия музей. Златното съкровище, намерено случайно през 1972 г. край Варна, се превръща бързо в сензация. Древният некропол от края на халколита преобръща тогавашните теории за развитието на цивилизацията. Учените са единодушни - това е най-старото обработено от човешка ръка злато. Повече от 3000 златни предмета с близо 24 карата чистота - съкровището е по-древно поне с 1000 години от цивилизациите на Микена, Шумер, Месопотамия и Египет. Според експертите то датира от около 5000 години пр. Хр. Във Варна е и

най-големият градски

парк - Морската градина

В него се намира уникалният аквариум, създаден по идея на княз Фердинанд, както и единственият делфинариум на Балканите.

Един от най-запазените архитектурни паметници от античния период - Римските терми, събира хиляди туристи. Термите са имали важна социална функция в древния Одесос, който от 15 г. пр. Хр. е част от Римската империя в провинция Мизия, и до днес са запазени и реставрирани за посетители, а през лятото са сцена за театрални постановки.

В морската столица се намира и парк-музеят на Владислав III Ягело, намерил смъртта си в бой с османската армия в битката за Варна.

На път към курортните комплекси е дворецът “Евксиноград” - бивша царска резиденция, построена до манастир и дал подслон на княз Александър Батенберг. Цар Фердинанд превръща манастира “Св. Димитър” в лятна резиденция. Дворецът привлича туристи не само с историята, която крият стаите му, но и с прекрасния парк, в който сред сенките на ели, кедри и кипариси към брега се спускат пищни рози, рододендрони и азалии. Паркът е обявен за паметник на градинското изкуство. Пред сградата на двореца е слънчевият часовник, подарък на цар Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив. А в северната част на парка археолозите откриха останки от ранновизантийска крепост от V-VI в. В най-източния край, на самия бряг сред скалите е каменният царски трон.

Дворецът е известен и с винарската си изба, създадена от автора на първия учебник по винарство у нас.

3,5 километра златен пясък в сърцето на природен парк

Или как Узункум стана Златни пясъци

През 50-те години на XX век България решава да развива морски туризъм.

Специалисти

оглеждат на 20 км

на север от Варна

девствена гора.

Изборът за нов курорт пада върху местността Узункум (дълъг пясък - от турски). Мястото съчетава по неповторим начин девствена гора и просторен плаж. 

Първата копка на курорта Златни пясъци е направена през 1956 г. Изграждането на почти всички хотелски комплекси и увеселителни заведения, включени в първоначалния план, отнема около 10 г. Според идеята курортът е трябвало да съчетава възможност за семеен туризъм край морето с потенциала на един от най-реномираните балнеолечебни центрове.

Проектът е възложен на екип от 30 български архитекти, а изграждането му минава през 3 етапа. През първия са били построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват хотели и увеселителни заведения на втора и трета линия.  

Последният етап от строителството на Златни пясъци е приключен през 1966 г. Така на практика в България започва и развитието на мащабна програма за налагането на страната като европейска дестинация за морски туризъм.

Истински бум в развитието си курортният комплекс преживя в края на 90-те години, когато бившата държавна собственост в него беше приватизирана.

От 2000 г. Златни пясъци е изцяло частен курорт, като така навлиза във втория си живот. Днес броят на хотелите надхвърля 70, а базата - над 30 хил. легла.

Сериозните инвестиции, направени през последните години - над 500 млн. евро, които новите собственици вложиха в построяването на хотели с висока категория, реконструкция и модернизация, подобряване на инфраструктурата, както и изграждането на нови места за развлечения и отдих.

Сега курортът е предпочитано място за почивка от все повече чуждестранни и български туристи. Те са привлечени от 3 км и половина златен пясък с широчина до 100 метра, както и от зеленината на естествен природен парк.

В курорта има възможности за различни спортни занимания, практикуване на морски спортове, а също и множество атракциони, развлечения и заведения.

Прохладното лято

започва през май и

често продължава

до октомври,

а прозрачната морска вода в широкия залив остава топла дори при залез-слънце, като често достига до 24-25 градуса.

Природният парк “Златни пясъци” заема площ от 1320,7 ха. Той е обявен за защитена територия още през 1943 г. Широколистната гора следва линията на брега и обгражда курорта. Релефът на парка е терасовиден, а обликът му се определя от редките дървесни и растителни видове, над 20 от които са вписани в регистрите като застрашени от изчезване.  

Сред тях са снежното кокиче, кавказката иглика, както и няколко вида орхидеи.

В парка се намират скалният Аладжа манастир, обявен за паметник на културата през 1957 г., пещерите Катакомбите, останки от базилика и късноантична крепост в местността Калето, както и останки от славянско селище.

Съвременното име на курорта се свързва със стара легенда, която разказва за пирати, които закопали златно съкровище по крайбрежието северно от Варна. Земята им отмъстила, като превърнала златото в прекрасен пясък.

Балчик - история, лечебна вода, редки растения, яхти

Балчик е един от най-красивите морски курорти в света. Градът е разположен терасовидно над малък залив. В него се намира третото по значение пристанище в България на черноморското крайбрежие след Варна и Бургас.

Известна забележителност в Балчик е Дворецът на румънската кралица Мария. Дворцовият комплекс се състои от ботаническа градина, централен дворец, вили, терасовиден парк, алеи, пътеки и беседка с изглед към морето. Първите заселници в Балчик били траките. Градът е основан през V-VI в. пр. н.е. от гръцки колонисти, наречен поради многобройните карстови извори Круной (извор).

По-късно получил името Дионисополис, на гръцкия Бог на виното. Това не е случайно - по това време в Балчик се е намирал най-известният храм на Дионисий. По римско време градът станал отбранителна крепост. През ХIV век градът принадлежал към земите на българският болярин Балик, наречени по-късно на неговото име.

Името на Балчик

се споменава

за първи път

през ХVI век.

По време на турското робство градът бил западнал, но след разрешението на турците българите да изнасят жито в чужбина Балчик станал любимото пристанище на Южна Добруджа.

От Освобождението до 1913 г. градът е български, но след това оттогава до 1940 година принадлежал на Румъния. И до днес в Балчик е запазена резиденцията на кралица Мария, която се намира в пределите на университетската ботаническа градина - звено на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Създадена е през 1955 г. и се простира на площ от 194 дка. По-голямата част от нейната територия е със статут на защитена местност.

В границите могат да се наблюдават естествените екосистеми и да се оцени богатото биоразнообразие на региона. Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични растения. Известна е с колекцията си от едроразмерни кактуси и сукуленти, експонирани на открито през топлите месеци на площ от около 1 дка. 

Днес Балчик е курортно селище, в което са открити минерални извори с температура на водата 20 градуса, полезни при чревни и стомашни заболявания.

Благоприятният

климат -

топлото лято,

слънчевата есен и меката зима, прави курорта райско място за лечение на многобройни хронични заболявания на дихателните пътища, сърдечносъдовата система, кожни болести, анемии и други.

През летния сезон градът е посещаван от много туристи, главно от България и Русия, по-малко от Чехия, Полша и скандинавските страни. Яхтеното пристанище е с капацитет за 60 яхти. Развит е яхтеният туризъм, който предлага разходки по Северното Черноморие.  

На 4 км източно от Балчик се намира местността Тузлата, известна с лечебната си кал. Има изграден рехабилитационен център и минерални извори с температура 31 градуса. До Балчик има 2 къмпинга - “Сандрино” и “Бели бряг”.

Албена - най-спокойният курорт на север от Варна

Тук действа и перфектен медицински балнеологичен център

Най-монолитният и спокоен роден курорт - наричат го бялата перла на Добруджа.

Курортът Албена се намира на 36 км северно от Варна и 11 км южно от Балчик. Идеята за построяването му е била да бъде най-модерният като продължение на балчишката курортна част на юг от Двореца. Историята на Албена е колоритна -

носи името на

Йовковата красавица

Строителството започва в средата на 60-те години в местността Фиш-Фиша край морето, където гъмжи от змии.

Неповторимите природни условия на района са привличали хората на това място още от древността. Според историческите данни още през II-III век имало укрепено селище, наречено Геранея.

Курортът е проектиран от арх. Николай Ненов и първоначално са смятали да се нарече Балчик-юг. На 3 февруари 1967 г. с приемането на новия градоустройствен план е решено комплексът да носи името Албена.

Според архивите лично първият секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и председателят на НС Георги Трайков правят символичната първа копка. Строежът на Албена е обявен за национален обект. На 24 август 1969-а е тържественото откриване на комплекса. Първият турист, влязъл във водите на Черно море в района на Албена, е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

На 21 януари 1983 г. започва изграждането на най-големия хотел - “Добруджа”. Той е и първата стъпка към целогодишната експлоатация на курорта, което допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983-а “Добруджа” посреща първите си чуждестранни туристи.

Днес Албена е перфектният курорт за семейна почивка и екотуризъм. Разполага с над 14 900 легла, разпределени в 43 хотелски комплекса, 4 вилни селища и 1 къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, около 100 заведения, конна база, 8 футболни игрища, спортна зала.

Сред световноизвестните личности, посетили комплекса, са кубинският лидер Фидел Кастро, президентът на Австрия Бруно Крайски, Ким Ир Сен - генерален секретар на Корейската социалистическа партия, космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, режисьорът Никита Михалков, председателят на Световната организация за мир Ромеш Чандра и много др.  

За неповторимите природни условия, които Албена предлага на своите гости, до голяма степен допринася и резерватът Балтата. Той се простира на 183 хектара лонгозна гора, обхваща територията от главния път Кранево - Албена, продължава зад хотелите на комплекса и достига откритите водни площи на Черно море.

Днес Албена е символ на модерен морски курорт. Уникално е съчетанието между природните фактори като минерална вода, лечебни билки, разнообразни натурални продукти и професионален екип от високовалифицирани специалисти.

Създаден е перфектно организиран медицински и балнеологичен център. Специфичният морски климат, чист въздух, богат на соли, озон, бром, калций и йод, се оценява достойно от специалисти от целия свят. Тук професионалистите в балнеологичния център могат да заличат както стреса, така и да се погрижат за проблеми с физическото здраве на гостите.

На територията на комплекса работи и атракцион, популярен с водните си забавления за деца и възрастни. На територията на Албена са обособени няколко зони за паркиране на автомобилите. В близост до плажа и парковете не се допуска паркирането, създадени са нови пешеходни и велозони, на разположение на гостите е безплатен електрически транспорт и ескалатор, свързващ парковата зона с плажа.

В наши дни заради ситуацията с пандемия от коронавирус са въведени

адекватни

мероприятия

по дезинфекция

Още при входа в курорта колата на всеки пристигащ се дезинфекцира, а температурата на гостите на хотелите се измерва.

На двойна дезинфекция подлежат хотелските ресторанти, коридори и лобита. Заради мерки за сигурност са подготвени специални карантинни стаи. На всички подходи към плажните сектори вече са поставени специални диспенсъри за дезинфекция. Въпреки условията на пандемия и тази година комплексът очаква своите гости.

Калиакра - легенди и делфини, Шабла - най-девственото място

Калиакра е нос, вдаден на 2 км навътре в морето, обвит в легенди, и мястото, където могат да се наблюдават пасажи с делфини.

Най-известната легенда е за 40 български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Едната се казвала Калиакра, на която е кръстен носът. В наши дни в началото на носа има обелиск в тяхна памет, наречен портата на 40-те девици.

Другата легенда е за свети Никола, който е покровител на моряците. Светецът бягал от турците и Господ удължавал земята под него, за да избяга - така бил създаден носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 г. На това място преди Освобождението е имало и дервишки манастир, за когото се твърдяло, че съхранява мощите на турския светец Саръ Султук.

Тук гнезди аристотелевият корморан.  

Едно от все още останалите девствени места е крайбрежието на Шабла. Дължината на морския бряг на общината е около 40 км. На юг брегът е със скален релеф, пещери и каменни късове, характерни само за този район, които привличат много туристи и любители на скалното катерене.

На север се разгръща широка пясъчна ивица. Дюните са с площ над 1300 дка и са разположени основно в северната част на крайбрежието.

Изключителен природен ресурс са термалните извори и соленото езеро лагуна Шабленска Тузла с уникална по своя състав лечебна кал със запаси от около 230 000 тона.

Община Шабла е богата на защитени територии и зони с характерно биоразнообразие от световно значение. Територията е обитавана от 274 вида птици, което е приблизително 68% от всички регистрирани до този момент в България видове.

Тук попадат две защитени територии - Дуранкулашко езеро и Шабленско езеро. За да се опази богатото разнообразие от животински и растителни видове, те са обявени за местообитания на редки и застрашени от изчезване гнездящи, прелетни и зимуващи птици. Тъй като съвпадат с миграционния път Виа Понтика и са в близост до Дунавската делта, те са една от важните станции при прелета на птиците по Българското Черноморие.

Шабла се гордее с липсата на промишлени предприятия, които замърсяват околната среда. Предимство е сравнително доброто техническо състояние на пътната мрежа, водеща към туристическите обекти.

Морски туризъм от 50 метра височина до водата. Това е най-точното определение за лятото в Каварна. Този смесен пейзаж е в плен на мистиката не само заради сарматските гробове наоколо. А и заради величествения изгрев на слънцето, който дълги години бе съпроводен от песента на легендарния вокалист на “Юрая” Джон Лоутън в негово изпълнение на Камен бряг.

Живописното каварненско крайбрежие се разстила по протежение на 42 км. То е слабо разчленено с обособени малки естествени плажове, които допринасят за спокойната почивка на туристите през активния летен сезон. Предпоставка за бързото развитие на туризма е и добре изградената инфраструктура в курортните зони. Районът е с богат потенциал за развитие в селата Българево, Камен бряг, Топола и Божурец, научно-опознавателен туризъм в природо-археологическите резервати Яйлата и Калиакра.  

Открити са два туристическо-информационни центъра в селата Българево и Камен бряг. В общината са създадени и първите за страната мидени ферми.

Освен възможностите за съчетание на лятната почивка на море с еко- и културен туризъм Каварна предлага и наблюдение и фотографиране на флората и фауната.

Богатото разнообразие на птици привлича туристите от цял свят и допринася Каварна да се превърне в едно от предпочитаните места у нас за развитие на орнитоложки туризъм.

Св. св. Константин и Елена възникнал преди 112 г. около манастир, днес е и морски, и спа курорт. Мястото съчетава прекрасен климат, минерална вода и удобства за туристите.

112-годишна история чества днес най-старият български курорт Св. св. Константин и Елена. В него са вплетени екзотика и модерност, дивна природа и начупено крайбрежие с малки заливи и скали - рай за любителите на риболова и дайвинга.

Със създаването на уникалния парк в курорта е свързано името на чеха Антон Новак, който е специализирал в парковете на Шонбрун и Белведере във Виена, и е създател на Морската градина във Варна. Най-старото дърво е над 100-годишен полски бряст, който е в двора на Международния дом на учените “Жолио Кюри” и е със статут на защитено дърво.

Курортът е кръстен на едноименния манастир. От него

оцеляла само

една малка църква,

наполовина

вкопана в земята

Това е било любимото място за отдих на варненци още преди Освобождението, като по-богатите са имали запазени стаи в манастира, а други си построили летни вили сред природата.

Още преди Освобождението са правени опити варненското крайбрежие да се използва за почивка и лечение. В писмо на един руски пътешественик от онова време се описва как чорбаджии от морската ни столица наемали през лятото стаи в манастира “Св. Константин”, за да прекарат почивката си. Впоследствие през 1908 г. възниква идеята там да бъде създаден и курорт.

Той, както и Варна са основно посещавани с цел почивка от богати българи, евреи, арменци. В по-късни години при застрояването на летовището там е намерена и баня с 6 вани, където привечер (вярвало се е, че по това време процедурите имат по-силен лечебен ефект) богаташите си правели бани със загрята морска вода за лечение на артрит, ревматизъм и др.  

Първият хотел е изграден върху сградата на стария манастир “Св. Константин”, като се пристроява допълнителен етаж. Годината е 1924-а, а първата организирана група туристи са чехи.

Триетажната сграда за първи път в историята на българския туризъм участва в международното туристическо изложение в Прага през 1928 г. Интересът на чужденците е предизвикан от забележителната природа, топлото и гостоприемно море, златния пясък и чистия въздух.

До 1912 г. в курорта е построена още една сграда с 12 стаи. Известно е, че през 20-те години на XX век там се летували румънци, турци, поляци и чехословаци. През 1909 г.

със съдействието

на царица Елеонора

е създаден

най-големият детски

морски санаториум

на Балканите. През 1933 г. е открита и първата в страната гроздолечебна станция.

През 1955 г. започва и истинското разрастване на курорта, наречен по-късно Дружба. Изградени са редица хотели, ресторанти, спортни съоръжения. Разбира се, създадено е и местенце за почивка на важни гости. Това е хотел, в който отсядат български и чуждестранни управници, световноизвестни актьори, певци. Чести гости са Ламар, Мистър Сенко и др.

В наши дни Св. св. Константин и Елена е морска и спа дестинация, чието най-голямо предимство е, че съчетава на едно място силата на морето и морския климат и минералната вода. Комбинацията оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на духа и тялото, укрепва имунитета, редуцира стреса и преумората.

Курортът предлага възможности за морелечение, климатолечение, балнеология, спа, калолечение, целогодишни почивки, морски и спа уикенди и ваканции, условия за рехабилитация, грижи за здравето и красотата.

Днес всеки може да се докосне до тази уникална комбинация от природни дадености чрез изградените центрове в курорта, а също и в нов термален комплекс край брега на морето, предлагащ целогодишно балнеопрофилактика, спорт, лечебни терапии и програми за цялостно възстановяване.

Курортът се слави с един от най-модерните термални комплекси у нас, който има 14 басейна и водни пространства, разположени в непосредствена близост до морето, термалният комплекс съчетава лечебната сила на минералната вода с приятното усещане от полъха на морския бриз, с ползите от морската вода и морския климат.

Тук туристите ще открият 4 обособени зони, осигуряващи им различни видове усещания и активности. Водната зона предлага вътрешни и външни басейни с минерална вода, 25-метров плувен басейн, зона за плаж, външна сауна с панорамна гледка към морето и контрастен басейн.

Детската зона разполага с 4 огледално разположени вътрешни и външни басейни с минерална вода, като два от тях са предвидени за бебета.

Край брега, но в рая на лозарите

Тези, които търсят широки плажове и тишината на малките градчета, китната Бяла предлага идеалното съчетание природа - цени - комфорт.

Намира се на брега до границата с Бургаска област. Градът е административен център - спокойна морска община, която предлага хубави условия за живеене и сравнително нискобюджетна почивка. Най-близкият град е Обзор, на разстояние 5 км. На около 20 км на юг се намира къмпинг “Иракли”, едно от девствените кътчета по нашето Черноморие.

Ивицата се характеризира със съчетание от скалист бряг, плажни ивици с пясъчни дюни и малки заливи. Брегът е стръмен и разчленен, което води до силно ограничаване на плажния потенциал, но от друга страна, му придава атрактивност.

Специфичното изложение на Бяла и прилежащите плажове определя постоянната слънчева осветеност от изгрев до залез-слънце. Комбинацията на атрактивните пясъци, чистата морска вода и слънчевите лъчи правят Бяла райско кътче за почивка. Тук е и богат лозарски край, който още от древността е привличал хората със своите лозя и вино. Днес се произвежда чудесното вино димят.

Открай време основните дейности в Бяла са туризъм и земеделие.

Първото селище в района на Бяла е възникнало вероятно през VI в. пр. Хр. около залива на нос Свети Атанас.

Бяла се състои от няколко части, които отразяват различните периоди на заселване. Например гръцката махала е била създадена около 20-те години на XX век.

Друго малко курортно градче е на север от Варна - Кранево. Старото му име е Екрене, кръстено на средновековна българска крепост.

Плажната ивица на селището е дълга 1500 метра и широка от 40 до 60 метра, тя е с много фин пясък.

В Кранево се провежда тридневна веселба, посветена на цацата - най-обичаната малка риба по Черноморието. По време на фестивала се провеждат състезания по надяждане с цаца и надпиване с бира. Амбицията е този фест да стане традиционен за Северното Черноморие.

Целта е да се привлекат най-вече български туристи, активни хора, които желаят да се забавляват със своите приятели, семейства и деца.