Фотоизложба пред Народния театър за 60-годишнината на Детския радиохор

21.05.2020 24 часа
Кадър от изложбата, която от днес е пред Народния театър
Кадър от изложбата, която от днес е пред Народния театър

На 21 март - точно 60 г., след като избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция, голям концерт в зала 1 на НДК трябваше да отбележи годишнината на радиохора.

Пандемията отложи провеждането му, но от днес друго културно събитие припомня за юбилея. Това е фотоизложбата "Отвъд песента", която вече е изложена пред Народния театър и ще остане там до 2 юни. С нея Българското национално радио поставя началото на честванията на 60-годишнината на Детския радиохор.

В 28 кадъра Тихомира Методиева-Тихич представя изявите на децата на сцената, както и репетициите, турнетата, подготовката и живота "Отвъд песента". Фотографката от години е доброволец на детския радиохор и снима участия и концерти в страната и чужбина. Графичният дизайн на изложбата е на Александра Еврова.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат и носител на абсолютни, специални и първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостои с титлата “Посланик на европейската култура”. От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков Венеция Караманова.