Кралица Елизабет II със седем рекорда на "Гинес"

20.05.2020 Георги Банов
Кралица Елизабет Втора СНИМКА: Ройтерс
Кралица Елизабет Втора СНИМКА: Ройтерс

След 68 години на трона кралица Елизабет II, която навърши 94 години пренаписа и книгата за рекордите на "Гинес". Тя е вписана на седем места в нея. Ето нейните постижения:

Най-възрастна британска кралица

Този рекорд е от 21 декември 2007 година, когато официално навърши 81 години и 244 дни. С това подобри постижението на прабаба си кралица Виктория.

Най-дълго управлявала кралица

Това е може би най-известният рекорд. Еизабет II пое управлението на Великобритания на 6 февруари 1952 година след смъртта на баща си крал Джордж VI. На 9 септември 2015 година подобри рекорда на кралица Виктория, която бе на трона над 63 години. Към днешна дата Елизабет управлява 68 години и 100 дни.

Най-възрастен настоящ монарх

Този рекорд е от 2015 година, когато кралят на Саудитска Арабия Абдула Бин Абдулазис Ал Сауд почина на 90 години.

Най-дълго управлявал жив монарх

Докато е едва на четвърто място във вечната ранглиста по управление, всички преди нея вече не са между живите.

Рекордьор в това отношение е Луи XIV-Кралят Слънце, който управлява Франция и Новара 72 години и 110 дни. Втори е кралят на Тайланд Бхумибол Адулядей, който бе на трона 70 години и 126 дни и на трето място е Великият херцог на Лихтенщайн Йохан II - 70 години и 91 дни.

Държавен глава на най-много държави

Според книгата на "Гинес" Елизабет държи рекорда по "брой независими нации, които един и същ човек е законен държавен глава едновременно" с 16.

Това я прави "най-вероято най-могъщата жена в света". Но се уточнява, че "въпреки номиналната и церемониална роля (без политическа власт), над 139 милиона човека в 15 държави от Обединеното кралство (плюс Великобритания) я признават за свой монарх.

Човек изобразен на най-много валути

Кралицата е изобразена на банкноти и монети в 35 различни държави. Кралица Виктория бе на валутата на 21 страни, а крал Джордж V - на 19.

Най-богатата кралица

През 2012 година "Сънди Таймс" изчисли богатството на кралицата, включително картини, бижута и недвижима собственост на 504 милиона долара.