Несебър с мерки за нормален сезон, чака и родни, и чужди туристи

15.05.2020 Тони Щилиянова
Кметът Николай Димитров представи мерките, които общината предприема за осигуряване на нормален летен сезон.
Кметът Николай Димитров представи мерките, които общината предприема за осигуряване на нормален летен сезон.

Разработва се безплатна онлайн платформа за резервации и реклама

Нов консултативен съвет по туризъм бе учреден днес в Несебър, съобщиха от общинската администрация. В състава му участват равен брой представители на местната администрация, местните общински структури, музеи, представители на туристическите сдружения, вписани в Националния туристически регистър и други представители на бранша. 

Кметът Николай Димитров припомни основните мерки и дейности, предприети от община Несебър за осигуряване на нормален сезон въпреки извънредната ситуация заради коронавируса. Той постави акцент върху организацията на реда, сигурността и адекватните мерки, които институцията, съвместно с браншовите организации, трябва да осигурят.

Общината ще следва и изпълнява препоръките на държавните органи на управление, чиито политики тази година ще бъдат изцяло насочени към привличане на българските туристи. Тъй като Несебър е световна туристическа дестинация, ще се работи активно и за поддържане на доброто сътрудничество с традиционни международни партньори на града.

За да остане привлекателна дестинация Несебър ще продължи да прилага установения ред относно транспортна схема, правила за паркиране, пропускателен режим, свободни зони за паркиране, сметоизвозване, сметопочистване, поддръжка на зелени площи. На следваща сесия на Общинския съвет предстои да се разгледа предложение за намаляване на таксите за тротоарно право. Общината няма да спира “паяците”, защото тяхното присъствие е гаранция за транспортния ред и режим на паркиране, стана ясно на съвета. 

„В момента е важно да бъдем единни и обединени – общинска администрация, Общински съвет, туристически бранш и заедно да преодолеем кризата“, заяви кметът Димитров.

За спокойствието и сигурността на туристите и тази година Община Несебър е осигурила присъствието на допълнителни полицейски сили в зоната на града и комплекса  Слънчев бряг.

Една от основните задачи на местната власт, редом с опазването на здравето на хората, е провеждането на целенасочена кампания от различни мерки и действия за популяризирането на Несебър като световна туристически дестинация, единодушен бе съветът.

В процес на разработване е онлайн платформа за резервации и реклама за туристически обекти, туристически услуги и туристически дейности. Платформата ще е достъпна и ще се ползва свободно от всички коректни и легитимни туристически фирми. Ще се рекламира чрез visitnessebar.org. и visitnessebar toutist info. Освен това общината участва в проекти с европейско финансиране с цел реклама и популяризация на дестинацията.

В услуга на туристите общината е  осигурила два туристически информационни центъра, които работят целогодишно и са сертифицирани от Министерството на туризма. Основната им мисия ще бъде развиване на туристическия бранд на общината като сигурна, безопасна и качествена дестинация за устойчиви видове туризъм, предоставяне на качествена, актуална и изчерпателна информация,  поддържане на висока степен на партньорство с частния туристически сектор. Предстои сертифицирането на туристически информационни център в Обзор.

 

Несебър отбелязва иновативно участие и в националния интерактивен каталог, представящ най-значимите културни обекти на България I WALK.BG. Специално за Несебър бе изработено отделно мобилно приложение за интерактивно представяне на забележителности на града с възможност за 3D добавена и виртуална реалност на църквите и информация на 4 основни езика.

"Ще продължим да се рекламираме като най-голямата българска туристическа дестинация, уникална по своята същност, с невероятния си туристически потенциал, съвкупност от природен ресурс, богато културно-историческо наследство от световна значимост, модерна леглова база, безброй възможности за почивка, развлечение и атракции", коментира Николай Димитров. И припомни, че предимствата на региона не са съсредоточени  само в традиционния летен морски туризъм.

Акцентите в посланията са свързани с възможностите за развитие на културен, събитиен туризъм, еко туризъм, удобства за спортен, религиозен, конгресен и сватбен туризъм, богатата програма от културни мероприятия и не на последно място добър  инвестиционен климат.