1000 г. навършва навръх Гергьовден манастирът в Белащица. Ето как ще го отбележат (снимки, видео)

06.05.2020 Анелия Перчева
Каквото Бог даде, казва майка Екатерина.
Каквото Бог даде, казва майка Екатерина.

10-вековен юбилей навръх Георгьовден отбелязва женският манастир в Белащица, който носи името на светеца воин.

Той е един от най-красивите у нас, а малцина знаят за неговото съществуване. Намира се над селото и още с прекрачването на прага  му човек попада в оазис от красиви цветя и подреден двор.

"Не пропускаме да го посетим", казват мъж и жена от Стамболийски. Съжаляват, че точно на празника няма да могат да дойдат.

Големи тържества обаче няма да има тази година по разбираеми причини. Преди да избухне пандемията е имало организация за отбелязването на 1000-годишнината. 

"Бяхме поканили премиера Бойко Борисов. Сега обаче ще организираме честване, след като падне забраната за масови мероприятия", коментира кметът на Белащица Костадин Николов. По думите му на Гергьовден в манастира ще бъде раздадена 60 кг печена скумрия, получена като дарение. Управникът лично участва в чистенето и приготвянето й.

"Каквото бог даде", казва 87-годишната игуменка Екатерина.

В "Св. Георги" всичко е излъскано благодарение на домакинката Елена и една послушничка. Другите две монахини са болни. Храстите са подстригани, тревите - окосени. Нацъфтелите божури, маргаритки и теменужки галят окото. От лековитото аязмо блика вода.

Игуменката Екатерина е натъжена, че 1000-годишнината няма да бъде отпразнувана подобаващо заради заразата. Тя разказва, че други години епископ Арсений винаги идвал в манастира и изнасял трогателна молитва, която я разплаквала.

"Чух, че са поканили премиера, но заради пандемията няма да правим сега честване. Този коронавирус доказа, че смисълът на живота не е в материалните неща, а в духовните. Защото не можем да се обърнем към имотите и парите си да ни предпазят от вируса, а призоваваме Бог на помощ", казва 87-годишната майка Екатерина.

Самата тя е в манастира вече 28 г. Родена е на 31 март 1933 г. в пазарджишкото село Бъта. Пенсионирала се като касиер маркировач в стола на "Асарел Медет".

"Работих там на света, каквото работих. Пенсионирах се на 57 г., защото нямах нужния стаж", разказва игуменката. На въпроса защо е решила да стане монахиня, отговаря - "още като малка бях отровена от този живот". Твърди, че никога не се е женила, тъй като семеството за нея винаги е било нещо несериозно.

В "Св. Георги" пристигнала на 59 г. Седем години била послушница, след което се замонашила. От 1999-а досега  управлява обителта. Преди години претърпяла инсулт, но бавно се възстановила. С помощта на патерица обикаля обителта и наглежда всяко кътче. 

"Манастирът е прочут със свещеното си аязмо. Богомолците казват, че водата му помага за много заболявания, но най-вече за очни. Затова наливат по цели туби", обяснява домакинката Елена. 

Вярващите задължително палят свещ в параклиса на "Св. Георги", където се намира рядка икона на Богородица. Нарекли са я "скърбящата". Поклонници разказвали, че след молитва пред реликвата им се сбъдвали съкровенни желания.

Храмовият празник на параклиса ще е на 1 октомври. Монахините се надяват дотогава животът да се е нормализира и да могат да направят тържественото честване на 10-вековния юбилей. Задължително щели да поканят на него премиера Бойко Борисов и още много високопоставени хора в държавата.