Окей съм, това е последният sms на един медик в Манхатън

30.03.2020 Spomen.bg онлайн
Сн. Фейсбук
Сн. Фейсбук

ОК съм, това е последният есемес на един санитар от предната линия.

48-годишният Киъс Кели почина от Covid – 19 в Ню Йорк. Сестра му Марайя е убедена, че причината е липса на добро защитно облекло в болницата, пише в. БИЛД.

Брат й е бил астматик и е било абсолютно недопустимо да работи без пълен предпазен комплект. Да, обаче когато такива липсват в болниците?

На 18. март Киъс Кели изпраща sms на сестра си Марайя. Пише, че тестът му за корона е положителен и е поставен на обдишване в интензивното отделение. Може да пише, но няма как да говори. И още: „Не казвай на мама и татко, да не се тревожат.“ И след това: пълна тишина.

Киъс не отговаря повече на есемесите на сестра си. Пет дни по-късно умира. Ужасяваща смърт, която е покосила вече стотици хиляди в цял свят: напълно сам, без да е в състояние да размени и думи със семейството си. Без някой да държи ръката му и да избърше капчиците пот от трескавото чело.

Тази снимка се споделя в социалните мрежи и показва медици, които поради липса на защитни материали са се покрили с торбички за смет. Възможно е и да са от болницата, където е починал Кели.

В Ню Йорк е въведено извънредно положение заради коронавируса. Дотук най-малко 44 000 души имат положителна проба, а общо за страната до събота бяха 105 хиляди. В Big Apple подготвят специални фургони за труповете.

Болниците вече са претоварени, а по информация на властите големият пик се очаква след 3 седмици.

Марайя Шерън, сестрата на Киъс Кели, е убедена, че причината за смъртта на брат й е положението вътре в болниците. На страницата си във фейсбук тя пише: „Смъртта му можеше да бъде избегната. Имахме планове, искахме да си построим една малка къщичка на място, подарено ни от родителите.“

Пред „Билд ам Зонтаг“ Марайя се обръща с призив към немските политици: „Моля разберете, че коронавирусът е изключително опасен. Оборудвайте вашите болници с всичко нужно,

пазете медиците!

Само тогава цифрите при вас ще бъдат други.“

Колеги на Кели се оплакват в социалните медии, че нямат достатъчно защитно облекло и маски. По инструкции те трябва да се сменят след всеки пациент, но това няма как да се случи.

От болницата обаче отричат всички упреци.