Като пенсионер Кличко създаде бизнес империя и съсипа личния си живот

29.03.2020 Красимир Стоянов

Човек и добре да работи, се пенсионира и друг идва след него, ако позволите тази перифраза на Търновския надпис на хан Омуртаг.

Владимир Кличко също падна под ударите на времето и в един момент реши, че повече не може да издържа на жестоките физически и психически натоварвания преди и по време на боксовите срещи.

Още в най-добрите си години Владимир често повтаряше, че мечтае един ден да си почива на някой екзотичен остров в компанията на красивата си жена, а многобройни дечурлига да тичат около него. След като окачи ръкавиците на пирона, украинският богатир

изпълни част от мечтите си, но други разби на пух и прах.

Той стартира многобройни бизнеси, които му осигуриха достатъчно пари, за да си купи собствен слънчев остров с палми, шезлонги, коктейли и всички други екстри.

Лошото е, че сега ще трябва сам да се пече на плажа, защото нито жената, нито децата са налични. Като пенсионер Кличко се превърна в успешен бизнесмен, но личният му живот катастрофира. Голямата му любов Хейдън Пенетиър един ден си стегна куфарите, оправи детския сак на дъщеря си Кая и заяви на шашардисания съпруг и татко, че двете му любими момичета си тръгват завинаги.

Какво се случи между съпрузите ли? Никой не може да каже със сигурност. Факт е, че двамата преживяха много трудности още докато Кличко беше на ринга.

Той тренираше, тя

гонеше филмова кариера.

Случваше се да не се засекат със седмици, което нямаше как да не охлади страстта. Критична за боксьора и актрисата беше 2012 г., или точно четири години след като се събират в едно легло. Клюкарските издания бяха категорични, че двамата са се разделили, но напук на жълтите издания те обявиха своя годеж през 2013. След това на бял свят дойде и дъщеричката им Кая, която сякаш бетонира отношенията на своите родители. Всички очакваха, че пенсионерските години ще се отразят благотворно върху семейния живот на украинския боксьор.

Той вече не беше длъжен да търчи по лагери и можеше да се задържа по-често у дома, за да обърне внимание на важните неща в живота си.

Дали обаче красивата Хейдън не се умори да го чака? А може би една случайна среща на снимачната площадка е виновна за разрива в семейството на Кличко.

Подозрително скоро след раздялата

си с Владимир американската певица и актриса беше уловена от папараците в компанията на колегата си Брайън Хикърсън.

Двамата въобще не изглеждаха като приятели, които просто убиват свободното време между поредните снимки. Каквато и да е причината, то тя е достатъчно сериозна и очевидно няма връщане назад. Владимир и Хейдън обещаха публично да си останат приятели и да вложат цялата си любов в отглеждането на малката Кая.

Поне досега не се е чуло бившият световен шампион по бокс да се е сдобил с ново нежно предизвикателство. Цялото му внимание сякаш е насочено към правенето на още и още пари. В края на кариерата си той използва известността си на ненадминат бияч, за да нахлуе мощно във фитнес индустрията.

Идеята беше да създаде интернет платформа, чрез която да бъдат тренирани стотици хиляди пухкави мъже и жени по целия свят. Като преди това платят известна сума, разбира се. Лично Владимир щеше да показва в клипчетата как се топят мазнини и се ваят мускули.

Това му занимание беше само за опипване на почвата, така да се каже. През последните години Кличко

печели и от ораторските си способности.

Той е търсен лектор от престижни университети в цяла Европа. Ръководи образователен курс на елитния университет в Санкт Гален (Швейцария). Целта е студентите по мениджмънт да почерпят

от мисленето му на победител.

"Животът ми се превърна в приказка за успеха и се опитах да предам уменията си на младите. Вероятно се чудите какво би научил един бъдещ мениджър от боксьор. Е, добрите резултати са константна цел, без значение за коя сфера говорим. Става дума за това да разбиеш очакванията и да нокаутираш съперниците си - фигуративно казано, разбира се", заявява украинецът.

Той далеч не е чуждо тяло в академичните среди -

има докторска степен по философия и спортни науки

от Киевския университет. Защитава дисертацията си на немски език и често изнася лекции в германски висши учебни заведения. А това автоматично добави още един ред към колекцията му от страховити прякори - Доктор Стоманен чук.

Когато не е на академичната банка, Владимир прави пари в партньорство с брат си Виталий. Двамата са си разпределили идеално задачките. Владимир води големи предприемачи от Европа, а по-големият брат в качеството си на кмет на Киев ги съветва как да инвестират. Хонорарите за тези услуги минават през общата им фирма Klitschko Management Group, а от последната данъчна декларация на кмета става ясно, че предприятието е повече от доходоносно.

Двамата братя печелят и от правата върху името си. Чрез друга своя фирма те продават успешната марка Кличко на компании, които изработват сувенири, спортни стоки, конфекция. Дори и една химикалка да бъде произведена на името на световноизвестните боксьори, те трябва да получат процент от продажбата й. За 2018 г. Владимир и Виталий са изкарали около 3,5 млн. евро от тази дейност.

Парите текат като река, но на братята Кличко явно им доскуча да са извън големия спорт. Двамата почти едновременно подсказаха, че е възможно да се върнат на ринга за демонстрационни мачове. Което въобще не означава, че няма да има кръв и пот. Феновете приемат повече от радушно идеята да видят в действие бившите световни шампиони. Пътят до осъществяването на този план е дълъг и труден. Трябва да се ангажират мениджъри, да се намери подходящо място, да се разделят парите... Ако го поискат, братята ще го направят, тъй като са икони на световния бокс.

Боксът като нищо може да бъде изхвърлен от програмата на летните олимпийски игри. От Международния олимпийски комитет отправиха последно предупреждение към Световната асоциация по бокс за аматьори AIBA заради поредица от скандали и

съмнения

за корупция.

Чашата на търпението преля, след като в началото на ноември 2018 г. за шеф на организацията беше избран Гафур Рахимов. Узбекът е обвинен в редица престъпления от финансовия департамент на САЩ, който замрази всичките му авоари в американските банки.

 Владимир Кличко обаче обяви, че има план за действие и не се страхува от предстоящи битки.

"Поражението за мен не е опция. Винаги излизам на ринга, за да побеждавам. Това е отношението ми към света и след края на спортната кариера. Ще направя всичко възможно, за да спася мечтите на спортистите", категоричен е световният шампион.