Голямата певица Мая Нешкова: Кармично наказание е коронавирусът

30.03.2020 Борислав Радославов

В глупава суета си изтървахме времето.

КОЯ Е ТЯ

Мая Нешкова е една от любимите изпълнителки на поколения българи, а хитовете й "Честит рожден ден" и "Щастие с пари не се купува" са актуални и до днес. Популярността й през 80-те години дотолкова нараства, че тя става единствената певица на българската поп музика, която прави концертите си на стадиони. През 1995 г. слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки - Йоана и Весела, плод на любовта й с Кирил Икономов. През 2001 г. на Международния фестивал "Еврофест" в Скопие Нешкова получава купата за цялостно творчество. 4 години по-късно тя се връща на сцената с нови проекти. През май 2016 г. е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден "Св. св. Кирил и Методий" - II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развитието на културата и изкуството. На 29 септември 2017 г. е обявена за почетен гражданин на Благоевград.

- Г-жо Нешкова, как се справяте в условията на извънредното положение?

- Спазваме всички препоръки. Вкъщи сме си. Мисля си, че е време за преоценка, размисъл и контакт със семейството. Мъжът ми е в студиото и пише. Едно вглъбяване в себе си. Да разнищим живота си, да потърсим къде сме сбъркали и какво сме могли да направим или не. Имам песен "Молитва", в която още през 2011 г. съм изпяла да потърсим прошка от земята. Трябва да си го признаем в този момент, че направихме много крайни неща и изтървахме ценностната система.

- Видяхте ли своите пропуски?

- Винаги може по-добре. Дори и в отношението ми към децата ми намирам пропуски, при положение че им отделям 90% от вниманието и времето си. Така че простичките неща са важни в живота. Сега е моментът да осъзнаем с каква глупава суета сме си изтървали времето. И да се обърнем към Бог.

- Построихте със съпруга ви църква край Благоевград преди близо 30 години. Какво се случи оттогава?

- Развих се много духовно, бих казала. Или поне вървя по този път. Преди това бях един импулс - към хората, към красотата. Тогава се опарих и се прибрах в себе си. Това бе един от сериозните доводи да започна духовния си път и да изградим храма.

- Какво е било това опарване?

- Бях разочарована от хората, когато се разцепи църквата, когато се смени строят и хората се настроиха един срещу друг. И аз като един слънчев човек и изпълнител някак изгубих посоката. Тогава се събрах в себе си и построихме църквата с моя мъж. Спрях да пея и да пътувам, защото хората се деляха на сини и червени, объркваха ме и беше отвратително. Моите песни винаги са били градивни и позитивни, а хората бяха много крайни в пристрастията си. Особено когато си сензитивен артист и търсиш да създадеш нещо в болезнената пулсация на обществото. И точно това ми помогна да тръгна по един по-дълбок духовен път.

- Сега патриарх Неофит се обърна към народа с призив за молитви пред домашните икони и за съхраняване на вярата. Тази зараза плъзна във времето на великия пост преди Възкресение Христово. Можем ли да гледаме на нея като едно изпитание?

- Абсолютно. Може би е някакво изкупуване на карма. Ние тормозехме земята, обезценихме образованието и здравеопазването. Не искам да влизам в теория на конспирацията, но нищо чудно ние сами да сме си го направили всичко това. Слава Богу, че по-младите хора са пощадени. Ето, че предсказанието на леля Слава Севрюкова се сбъдна - българи, прибирайте се в родината, защото тя ще бъде защитена и ще дойде момент, в който ще искате да си дойдете и няма да можете.

- Вече няма възрастови граници - заболяват деца и хора в активна възраст.

- Дано не е така и да е въпрос на имунна система. Каквото е рекъл Господ - това е. Важното е, че ние имаме възможност да направим преоценка и да поискаме прошка. Още повече че при нас всичко започна след Сирни Заговезни - времето за прошка. Виждаме и много хора, които искат да помогнат с дарение - това е чудесно.

- Какви реликви съхранявате във вашата църква?

- Тук са мощите на свети Нестор. Той е помощникът на свети Димитър. От Рилския манастир получих тези мощи от дядо Пимен и дядо Натанаил. И двамата осветиха църквата, но са вече покойници, светла им памет.

- Има ли чудодейни изцеления със силата на вярата на миряни, дошли да се поклонят?

- Аз родих двете си дъщери, след като 18 години нямахме дете с моя съпруг. За мен това е едно голямо чудо. Всяка година на 15 август правим курбан и много хора идват в църквата да се помолят най-вече за чадородие.

- Как са дъщерите ви?

- Добри, умни и красиви деца. Добре са, слава Богу. Не са много амбициозни като мен, но се гордея са с тях. И двете учат музика в Нов български университет. Сега не мърдат от вкъщи, за да ме пазят. Иначе пътуват с мен по концертите ми, изявяват се и като беквокал, и със самостоятелни изпълнения. Но дотам - не желаят да правят собствена кариера. За мен е важно те да са щастливи.

- Чувствате ли се по-застрашена от по-младите от коронавируса?

- Не, определено. Наблюдавам и в другите страни какво се случва - ако не са взети навреме крути мерки, нещата стават много лоши. Трябва да сме дисциплинирани, за да може това да отшуми. Защото всеки може да стане жертва на някой безотговорен човек, който не спазва правилата. Господ ни показва колко е важно да сме добри и отговорни. И да мислим за другия. Да се смирим и да си простим. Всички сме толкова уязвими и в същия момент толкова силни. Това е заради цялата фалшивост през последните години, а сега буквално сме разтърсени и приземени с най-елементарните неща - хигиена, домашен уют, добри мисли, молитва към Господ, отношение към другия. Няма вече изкуствени силикони, кой с кого спал и т.н. Дотам я бяхме докарали, че колкото си по-нормален, толкова си по-ненужен едва ли не. Просто ценностите си дойдоха на мястото. Включително и обучението на децата вкъщи, на които родителите да обърнат внимание. Всичко се намести буквално за 24 часа.

- Бойко Борисов се похвали, че сме най-добрите в Европа по взети мерки срещу разпространението на заразата. Какво мислите?

- Аз бих казала евала на правителството. Не съм политичеси пристрастна, но така се правят нещата в този момент - със замах и отговорно. Евала на Бойко Борисов! Даже още по-крути да са мерките, още по-добре. Колко безотговорни хора тръгнаха по ски курортите, след като кризата вече започваше... Всички искаме да живеем по-добре и по-хубаво, но какво става - тръгват 200 души по целия свят и готово. Евала и на кметовете, които са крайни в мерките с вечерния час. А за лекарите просто нямам думи - всеки ден трябва да се молим за тях да се справят. Най съм доволна, че се затвориха границите. Аз съм патриот и винаги ми е било много обидно, като се разрушават границите. Дошъл някой отнякъде си да се разпорежда как да живееш. Сега всичко това сложи нещата в ред.

- Ще се случи ли наистина да има повече българска музика в родния ефир?

- Може ли да се чувстваш като чужденец в собствената си страна? Аз 30 години се боря "Честит рожден ден" да е българска песен и да е в домовете на хората. Това е мисията ми и животът ми мина с нея. Да убеждавам хората, че трябва да се самоуважават. Не да пеят "Хепи Бърдей". Далеч съм от мисълта да казвам на хората - слушайте мен, а не чужда музика. Но те трябва да имат избор!