Кой гледа "Сънчо"?

21.02.2020 Паола Хюсеин

“Лека нощ, деца” е по БНТ 2 от 9 септември миналата година.

Фейсбук разбра за това с една седмица закъснение.

Какво им пречеше Сънчо?

След 59 години вярна служба на деца и родители БНТ смени “длъжностната характеристика” и на Сънчо и го пенсионира в БНТ2!

Наистина ли? 

И Сънчо го отнесе като други готини!

Не знам защо вече десетилетия се опитваме да рушим, без да създаваме, и защо заменяме приказките с пошлост? Вие искате ли децата ви да приличат на “звездите” от тъпите тв формати, превзели екрана?!?

Ако трябва да бъдем честни, БНТ 2 го гледам по-често, и то заради два сериала, българските филми и по-интересните предавания.

Това са само част от стотиците коментари във фейсбук, появили се седмица след като една от емблемите на обществената телевизия - детската рубрика “Лека нощ, деца”, премина в нов тв канал - от БНТ 1 бе преместена в по-малко гледания БНТ 2, като запази часа си.

Промяната е от 9 септември 2019 - деня, в който стартира новата програмна схема на БНТ. За нея, както и за преместването на “Сънчо” “24 часа” съобщи първи още на 6 септември, но тогава, странно, не последва никаква социална реакция.

Нямаше такава и през цялата следваща седмица, въпреки че в часа на “Сънчо” БНТ 1 пуска “линк” към втория си тв канал - в горния десен ъгъл на екрана се изписва съобщение, че “Лека нощ, деца” е от 19,45 ч по БНТ 2.

Закъснялата реакция повдига един-единствен въпрос:

кой гледа “Сънчо”?

Едва ли това са порасналите вече деца, които пишат носталгични коментари във фейсбук.

Според ръководството на телевизията и най-малките зрители обаче

отдавна не са сред

редовната му

аудитория

заради нароилите се детски канали.

А и БНТ отдавна не предлага собствена продукция за легендарната рубрика, вместо това купува чужди детски филмчета, за да я запълни. Традиционното обяснение е, че няма пари.

Наричат “Сънчо” по БНТ свещена крава, защото почти никой генерален директор не си позволява да го пипне.

Откакто е създадено - първото издание е на 5 март 1960 г., то се излъчва всеки ден почти в един и същи час - 19,45 или 19,50 - точно преди централната емисия “По света и у нас”.

Впрочем през 2002 г. има подобна ситуация, когато ръководството на БНТ (тогава генерален директор е Кирил Гоцев)

решава да прати

“Сънчо”

в сателитния канал

пак заради нисък рейтинг.

Надига се огромна вълна на обществено недоволство, която успява да го върне на екрана две години по-късно. Доводите и на зрители, и на известни телевизионери (дори и Леда Милева, бивш директор на Българската телевизия, застава в негова защита) са, че

“Лека нощ, деца” е част от стереотипа на българския зрител.

Той е свикнал в осем без десет децата му да гледат “Лека нощ, деца”, а после той да седне пред новините - започва “По света и у нас”.

Двете рубрики вървят заедно, откакто съществуват. Изобщо дневният ред на живота се върти около тези две предавания.

Днес липсата на аудитория отново е една от причините “Сънчо” да бъде пратен в по-малко гледания БНТ 2.

Другата причина е доста по-съществена - не му е мястото там по законите на тв програмирането. Няма как да събереш аудитория за централните новини, ако преди това си заложил детско предаване за лека нощ, което дори не се гледа много. А дали децата си лягат след него, е съвсем друг въпрос.

БНТ все още може да си го позволи, защото “По света и у нас” притежава огромна инерция от зрителите, те имат изключително високо доверие в емисията на обществената телевизия и продължават да спазват часа на излъчването ѝ. Светът обаче се променя и заедно с него и дългосрочната визия за програмата на БНТ.

Малцина знаят, че оригиналната детска приспивна песничка и телевизионната шапка на "Сънчо", с която цели 59 години заспиваха българските малчугани, е спирана и връщана няколко пъти за преработване.

Това разказват някогашни кадри в БНТ по повод смъртта на Лина Бояджиева преди 5 години - певицата, изпяла

легендарната песничка "Аз съм Сънчо, ида от горица" .

Актрисата, която посвети десетилетия от живота си на кукления театър, на дублажа в телевизията и музиката, си отиде през 2015 г. на 86-годишна възраст.

Запознати с управлението на националната телевизия

преди демокрацията

свидетелстват, че тогавашният изпълнителен директор на БНТ Иван Славков-Батето наредил презапис на аудиото заради неразбираемо изпятата думичка "спят" ("Спят градчета и селца, лека нощ, деца, лека нощ, деца" - бел. ред.).

Малко по-късно обаче Батето съзрял и друг проблем в детското - на финала жабките гушвали възглавнички и помахвали за довиждане, но жестовете им удивително му напомняли на хитлеристкия поздрав, останал и до ден-днешен като отличителен за нацизма. Това откровено подразнило зетя на комунистическия лидер Тодор Живков. Той не се колебал нито за секунда и отново заповядал корекция на шапката с незабавно изрязване на тези мимики, напомнящи за Адолф Хитлер.

С историята на „Сънчо“ завинаги е свързан и животът на Августина Василева - режисьорката и автор на първите пет цветни шапки. Неведнъж тя е разказвала, че

първият „Сънчо“, предшестван от „Педя човек Лакът брада“, е

бил черно-бял и се спускал с килимче.

След няколко години го направили цветен. През далечната 1975 година от Детска редакция поканили Василева да направи няколко различни варианта за „Сънчо“ - по един за всеки сезон, плюс един празничен, който да се излъчва при специални обстоятелства. Освен автор, сценарист и режисьор заедно с Антон Траянов тя е и художник в цветното решение на героите и декорите.

Музиката на песничката "Лека нощ, деца" е на Петър Ступел, а текстът на Димитър Спасов. От края на 1976 година е пуснато излъчването на коригирания "Сънчо", както и въпросната шапка, направена за празници.

Лина Бояджиева приживе: Интернет ще го запази вечно

Когато през 2002 година ръководството на БНТ взима решението да спре от екран пословичната детска приспивна песен, певицата Лина Бояджива изпада в депресия. Пред свои близки тя споделя, че сърцето й се къса от мъка. Цели 40 години нейният благ глас приканва хлапетата да отиват по леглата, но според управата на БНТ детското е морално остаряло.

"Толкова писма и обаждания получих срещу това решение, но нищо не можех да направя... Вече „Сънчо“ го има само в интернет и там той ще продължи да живее", казва приживе Бояджиева.