Как Радой Ралин получи златен орден за храброст от войната

02.04.2020 Лиляна Клисурова
Радой Ралин
Радой Ралин

Уникална снимка на сатирика от фронта и негови шаржове и портрети - на европейско турне.

Златен орден за храброст е имал Радой Ралин за участието си във Втората световна война. Този малко известен факт от биографията на известния ни сатирик стана известен покрай събитие, с което Държавна агенция “Архиви” отбеляза 15 години от смъртта на Ралин.

През 1940 г. Ралин влиза в Юридическия факултет на СУ. Последовател е на левите идеи, а сред приятелите му са поетите Александър Геров, Веселин Ханчев, Никола Вапцаров. През 1941 г. участва в списването на нелегалния антифашистки бюлетин “Истината по антисъветската война”. Година по-късно е арестуван (още като ученик в Сливен е следен от полицията, а кодовото име на досието му е “Философа”). През 1944 г. завежда отдел “Агитация и пропаганда” в Околийския комитет на Отечествения фронт в Сливен. Поради несъгласието си с комунистическото ръководство обаче се записва като доброволец във Втората световна война, разказва Иванка Гезенко, експерт в Държавна агенция “Архиви”.

Ралин първо служи в пропагандната рота към Военно-осведомителната служба, а след това е пратен на фронта край унгарското село Драва-Соболч и става участник във важна битка, влязла в историята като Дравската епопея. “Дивизията ни бе резервна. Там, където имаше някакъв провал, тя отиваше да оправи работата. След неуспеха на трета дивизия да задържи настъплението на немците при Драва, отиде нашата дивизия. Тогава

в “приказките” на

Сталин беше

съобщено за първи

път за героизма

на българските войски, начело с полк. Ганев”, описва по-късно в спомените си Ралин.

И разказва как е получил златен орден за храброст:

“Вървях си веднъж така, разсеяно, а в това време щабът мислел за една област как да прати разузнавачи да проверят дали има немци, или няма. Без да подозирам даже, те са ме наблюдавали и са си казали: “Ех, отиде! Този след две минути ще го застрелят!”. А да пратят войник да ме предупреди, да ме дръпне - невъзможно, ще издадат местонахождението на нашите части. Вървял съм така километър - километър и половина, а се оказа, че немците сами са се дръпнали. Като се върнах, генералът каза:

- Ние мислехме да пращаме там разузнавачи! Ти ни спести толкова бойни усилия!

И ми сложи войнишки орден за храброст - златен.”

Поводът да разкажем за преживяванията на Ралин на война всъщност е уникална и неизвестна досега негова снимка от 1945 г. На нея известният сатирик е на фронта. Авторът ѝ е неизвестен, но техниката ѝ също е уникална - цинкография, при която изображението се прехвърля върху плоча на принципа на литографията. Затова и е неясна.

Снимката се съхранява в Държавна агенция “Архиви” и бе част от изложбата за 15 г. от смъртта на Ралин и 51 г. от унищожаването на тиража на сборника с епиграми “Люти чушки” през 1968 г. От архива специално бе изваден и обгорял екземпляр на уникалното издание.

Но може би най-интересната част от изложбата “Радой Ралин в огледалото на времето” са 100 оригинални шаржа и портрети на сатирика. Сред авторите им са Борис Димовски, Калин Николов, Иван Газдов, Никола Мирчев, Влада Булатович - ВИБ, Дончо Цончев, Тодор Цонев, Климент Денчев, Чавдар Николов, Елена Филипчева, Иван Кутузов, Стефан Десподов-Деспо, Ставри Калинов и много други автори, някои от тях неизвестни.

Част от рисунките са

върху ресторантска

салфетка,

цигарена кутия

или лист от тетрадка. Има и екслибриси на Ралин от Георги Пенчев, Анго Боянов, Пенчо Кулеков, както и негови фотопортрети от проф. Николай Йорданов и Гарбис Чакърян. Великолепна фотосесия разкрива и работни моменти от изработването на скулптурен портрет на Ралин от Георги Чапкънов през 1976 г.

Интересът към изложбата е толкова голям, че догодина тя тръгва на европейско турне, първо в Братислава и Виена.

В нея е включена и емблематичната брада на Ралин, която той бръсне през 70-те години на миналия век, след като губи бас от приятеля си Александър Генов. Този облог поражда 3 варианта от неуточнен автор на едно сатирично стихотворение. Ето един от тях:

Със сатирата си бодлива

Със сатирата си бодлива

Не бръсне никого за слива

Брадатият Радой -

Затуй брадата му отива,

Макар че има директива

Кьосе да стане той!