Джоко Росич махнал на приятели, преди да издъхне

19.02.2020 24 часа
Любимата снимка на Джоко Росич
Любимата снимка на Джоко Росич

“За последно се видях с Джоко миналата неделя, в болничната му стая. Отидохме с Илко - мъжа, който държи кръчмичката на пазара “Ситняково”, където редовно се събираме от години. Джоко не можеше да говори, но беше в съзнание. Позна ни. Чу ми гласа. Беше повдигнат на болничното легло, сякаш седнал. Махна ни с ръка. Като за сбогом...”

Това разказа тогава Йордан Василев - писател и близък приятел на актьора

Джоко Росич, който почина на 21. февруари 2014 г.

вечерта на 81 години.

Напоследък имаше здравословни проблеми, започва за губи зрението си, а накрая диагнозата се оказа тумор в мозъка. Василев като син на лекар, го съветвал да не се меси в “божите работи”, но Росич твърдо се решава на хирургическа интервенция. Спешната операция е в “Пирогов”. Уви, има разсейки...

Минути преди това “24 часа” размени няколко думи с прочутия актьор: “Държа се. Не се предавам”, каза той с характерния си дълбок глас. До последните му минути до него е била дъщеря му Ирина, кръстена на героинята на “Тютюн”, която живее в Канада. С него е бил и брат му Любко, 2 години по-голям.

Състоянието на Росич било много тежко, последните дни се е влошило още повече.“Джоко Росич не се е мъчил. До последно не дойде в съзнание. Потъваше все повече и повече, нищо не можеше да се направи”, заяви д-р Любомир Спасов от болница “Лозенец”. (В тази клиника актьорът беше преместен и там издъхна - бел.ред.)

“Вярвам, че неговият неповторим глас, дълбок като Балкана, ще продължи да звучи в сърцата на всички, които са усетили силната емоция на изречените от него думи:

“Ех, Йовано, Йованке, сърце мое”,

написа в съболезнователната телеграма до семейството тогавашният премиер.

“И Джоко го отнесе черният кон. Колко малко читави хора оставят спомени!”, реагира д-р Петър Стоянович.

Джоко Росич е роден е в бившата Република Югославия, но от 1951 г. живее в България. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми.

Актьорът с най-запомнящ се дрезгав глас, участва в над 110 филма. Едни от най-известните са “Осмият”, “Езоп”, “Демонът на империята”, “Михаил Строгов”, “На всеки километър”, “Гоя”, “Антихрист”, “Баща ми бояджията”, “Иван Кондарев”, “Сватбите на Йоан Асен”, “Войната на таралежите”, “Камионът” и “Време разделно”.

“Живея трудно, не го крия. Но съм умирал над 30 пъти. Не се плаша”, казваше той.

Джоко Росич бе погребан до съпругата си Лиляна, която така и не прежали и си отиде малко след кончината й.