Почина режисьорът Георгий Шенгелая - кино легенда на грузинското и съветско кино (Видео)

18.02.2020 24 часа
Георгий Шенгелая СНИМКА: Wikipedia
Георгий Шенгелая СНИМКА: Wikipedia

Негов филм взе Сребърна мечка за най-добър режисьор на 36-ия Берлински международен фестивал

На 17-и февруари, на 83-годишна възраст почина легендата на грузинското исъветско кино - режисьорът Георгий Шенгелая, съобщава dir.bg. Потомствен артист по рождение: син на режисьора Николай Шенгелая и актрисата Нато Вахнадзе, брат на режисьора Елдар Шенгелая.

Роден е на 11 май 1937 г. в Тбилиси. Завършва режисура във ВГИК през 1963-та година в Школата на Довженко и Чиаурели - легенди на руското кино. Първоначално се снима като актьор. Първата му съпруга - Софико, е родственица на Чиаурели. От този брак Шенгелая има двама сина - Николай - художник и Александър - актьор. Фамилията Шенгелая са няколко поколения артисти.

Дебютът му като режисьор е филмът "Аларведоба" / 1962 г. / През 1969-а снима филма "Пиросмани", посветен на грузинската легенда - майстора на четката Нико Пиросмани.

Режисьорското амплоа на Шенгелая има широк диапазон - наред с много сериозни и драматични филми, е режисьор на мюзикъла "Мелодии на Варийския квартал" и приключенския филм "Хареба и Гоги" /1987 г. /

Георгий Шенгелая е директор на филмовото студио "Джорджия-Филм" и ръководител на режисьорската школа в Тбилиския институт за театър и кино, на името на Шота Руставели. Лауреат на Берлинския филмов фестивал в номинацията "Режисьор" за 1986-а година. Народен артист на Грузинската ССР (1985). През 1991-1992 г. е избран за член на Държавния съвет на Грузия. През март 2001 г. създава и ръководи политическата организация "Грузинска партия на лозите. Заедно с Русия". Творческата си работа прекратява през 2005-а година.

Сред филмографията му по-известни за българската и световната публика са филмите му: "Страници от миналото", "Пиросмани", "Той не искаше да убива", "Момиче с шевна машина", "Смъртта на Орфей" и др.

Филмът му "Пътешествието" /"Пътешествието на младия композитор"/ го направи лауреат на Берлинския международен филмов фестивал, като го отличи като най-добър режисьор на 36-ото издание на фестивала.

Шенгелая е бил сценарист на повечето от филмите си, като "Алавердоба" от филмовия сборник "Две истории", на алманаха "Страници от миналото" и др.

Поклон пред паметта на режисьора, артиста и човека Георгий Шенгелая.