Почина легендарната естрадна певица и музикален педагог Ирина Чмихова

16.02.2020 24 часа онлайн
Ирина Чмихова в разцвета на кариерата си
Ирина Чмихова в разцвета на кариерата си

Почина голямата българска певица Ирина Чмихова.

За нейната кончина съобщи колежката й Мая Нешкова.

"Първата ни естрадна певица и моя учителка - Ирина Чмихова, е починала на 89 г. Светла да е паметта ти, Ирина! Съболезнования на Нюся и Коля!", написа Нешкова във фейсбук.

Ирина Чмихова е българска певица и музикален педагог. Тя е един от основателите на популярната музика в България, предава life.dir.bg.

Завършва ДВТУ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Кръстьо Мирски и започва работа като актриса по разпределение в Димитровградския театър. Започва да пее още като студентка през 1950 г., когато в България гостува руският пианист Евгений Комаров, създал музикален квартет в Руския клуб. 

Докато е в театъра, участва на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала "България", след което й предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти. Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена. Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на седем езика: български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Нейни хитове са "Гренада", "Ханум", "Капитан", "Ти пак си мой", "Пълнолуние", "Тригодишна мъка", по-известна като "Синьото елече" и други.

На 32-годишна възраст започва да преподава в отдел "Естрада" на Консерваторията. Сред учениците й са певци като Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Петър Чернев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Есил Дюран, Михаил Йончев, Мая Нешкова, Христо Кидиков и др.