Изпратиха аплодисменти на Туньо, който от 4 г. играе в небесния отбор на великите

14.02.2020 Дима Максимова
Траурният кът бе засипан с венци и цветя
Траурният кът бе засипан с венци и цветя Дима Максимова

Осветиха терен на името на железния защитник във Велико Търново

Силни аплодисменти за Трифон Иванов огласиха новия тренировъчен терен за футбол до Спортното училище във Велико Търново, който от днес носи неговото име. Възпоменателната церемония в памет на легендарния български футболист и почетен гражданин на Велико Търново, 4 г. след неговата кончина, събра представители на местната власт, негови съотборници и приятели, целия отбор на "Етър" и малките футболисти от спортното училище.

Цветя пред портрета на Трифон Иванов в подредения траурен кът поднесе и майка му леля Маринка. Тя пристигна, подкрепяна от дъщеря му Марина, минути след началото на заупокойната молитва:

"Дано го помнят с хубаво, колкото можа, допринесе за града, дано и градът го зачита. И младите да бъдат много упорити в изпълнение на всичко. Без воля няма постижения.Трябва да бъдеш много упорит, за да постигнеш целта, която си набелязал. Трифон беше такъв, всяко негово начинание искаше да го изпълни с голям авторитет и успех", каза леля Маринка.

"Той притежаваше качества за един наистина голям спортист, които в днешно време много малко хора притежават - дух, самоотверженост, лидерство, голямо сърце. Железният защитник. Той беше звезда от голяма величина", не скри емоцията си друга легенда от САЩ94 Бончо Генчев. Той си спомни моментите, когато Туньо трябвало да застане като капитан и да поведе не само защитата, но и българския национален отбор. "Правеше го в блестящ образ, което му приличаше. Всички ние, като приятели и като футболисти, сме му благодарни, защото без него нямаше да бъдем това, което оставихме като спомен", каза Бончо Генчев.

Новият терен с изкуствено покритие на името на Трифон Иванов бе осветен, а свещеникът поръси за здраве футболистите, които ще го ползват. "Докато третират, докато развиват своите умения и талант, младите футболисти ще бъдат още по-силно мотивирани да постигнат и надградят това, което постигна Трифон Иванов", каза зам.-кметът на Велико Търново Снежана Данева.

Тя припомни, че общината дава награда на обещаващ млад футболист "Трифон Иванов". В негова памет се провежда ежегоден футболен турнир за деца, а на стадион "Ивайло" е поставена паметна плоча.